TVR face de ras Romania. Zeci de publicatii internationale scriu despre colindul "care sustine Holocaustul"

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 20:02
6533 citiri
TVR face de ras Romania. Zeci de publicatii internationale scriu despre colindul "care sustine Holocaustul"

Gafa Televiziunii Romane care a difuzat pe TVR3 o emisiune in cadrul careia un grup de colindatori a cantat o melodie care indeamna la violenta impotriva evreilor a ajuns in presa internationala.

Zeci de publicatii au scris, cu indignare, in editiile online, despre cum in melodia prezentata la televizor se canta versuri despre "arderea evreilor" si cum postul tv nu si-a asumat niciun fel de vina.

"In montajul prezentat de televiziunea nationala, un grup de colindatori canta o melodie de Craciun care, indirect, sustine Holocaustul. Cantecul in rime foloseste termenul de jidovi, un cuvant peiorativ pentru evrei - Numai la corlan [= horn], la fum, acolo-i jidovul bun", scrie publicatia Spiegel Online care exemplifica doua versuri antisemite.

Ambasada SUA, suparata pe colindul de la TVR: O expresie inacceptabila de antisemitism

Publicatia britanica Daily Mail prezinta situatia de la TVR amintind si de faptul ca seful SRTv, Claudiu Saftoiu, a demisionat din functie. "Conducerea TVR este in proces de schimbare dupa ce s-a constatat o conduita inacceptabila a managementului", scriu jurnalistii britanici.

ABC News, care citeaza AP, aminteste in articolul publicat de evreii care au murit in Romania. "In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sute de mii de evrei au fost ucisi pe teritoriul Romaniei ca aliat al Germaniei Naziste. Romania a inceput sa comemoreze Holocaustul abia in 2004", transmite postul tv american.

Publicatia online Israel National News aminteste ca aceasta nu este prima oara cand mesaje antisemite apar la posturile de televiziune romanesti.

"Aceasta nu este prima data cand o televiziune din Romania transmite declaratii antisemite la nivel national. In 2012, un membru al parlamentului European a negat efectele Holocaustului. Nu a fost niciodata un Holocaust in Romania. O sa il neg pana mor pentru ca imi iubesc poporul, a declarat Corneliu Vadim Tudor", scriu jurnalistii de la Israel National News.

Publicatia Haaretz prezinta un articol amplu cu titlul "Nimeni nu isi asuma raspunderea pentru colindul de la televiziunea romana".

"Scuturandu-se de orice fel de vina, postul tv care a difuzat un colind care sutine Holocaustul se apara si spune ca repertoriul colindatorilor a fost ales de coordonatorul cultural local", incepe articolul din Haaretz.

Scandalul colindului antisemit de la TVR3: Ambasada Israelului si MAE cer sanctiuni (Video)

Pe data de 6 decembrie, postul de televiziune TVR 3 a difuzat o emisiune in cadrul careia grupul de colindatori din Ansamblul "Dor transilvan" a cantat un colind ce contine in versurile sale de mai multe ori termenul "jidov", in mesaje antisemite.

"A nascut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toata lumea i se-nchina, / Numai jidovii-l ingana. / Jidovan afuristit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant... Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara [= fum] in drum", sunt cateva dintre versurile controversatului colind.

Ulterior, Institutul pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", ministrul de Externe, dar si ambasada Israelului la Bucuresti au condamnat difuzarea colindului de catre postul televiziunii publice, iar reclamatiile facute catre CNA au atras Societatii Romane de Radiodifuziune o amenda de 50.000 de lei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#colind criticat presa internationala, #Holocaust presa internationala colind, #colind evrei Holocaust Romania , #TVR