TVR in afara interesului public (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 23:59
6463 citiri
TVR in afara interesului public (Opinii)

Pana acum doar Intactul vampiriza cu spor TVR. Oamenii lui Voiculescu, plantati abil in pozitii cheie din conducerea televiziunii publice, au avut grija sa mute catre Antene afaceri foarte bune, iata ca a mai aparut un client numai bun pentru a smulge ceva - Romania TV.

Aflam cu supriza ca meciul de fotbal Grecia - Romania nu va fi transmis de televiunea publica, ci, supriza, de Romania TV. In timp ce returul a fost ajudecat de Antena, in virtutea contractului pe care Intactul il are cu FRF, am eu o banuiala ca tot prin generozitatea TVR, care a ajuns sa fie preocupata numai de meciurile de Liga a doua, pe care le transmite la ore de maxima audienta.

Bine ca macar au ambele acoperire nationala, veti spune, deci se poate uita tot poporul nu ca alta data cand numai abonatii unei anumite retele au avut acces la evenimente importante (va aduceti aminte scandalul partajarii meciurilor in timpul Campionatului Mondial de Fotbal).

Dar, trecand peste asta, e surprinzator, nu-i asa, ca o televiziune de stiri pune mana pe asa bombonica aducatoare de foarte mare audienta. In mod normal, meciuri de asemenea importanta ale echipei nationale sunt transmise de televiziunea publica. Nu pentru ca este o chestiune de profit, ci pentru ca tine de zona pe care televiziunea publica are chiar obligatia sa o acopere.

Meciul tur ajunge la televiziunea considerata de casa a lui Victor Ponta, patronata de un senator PSD, unul dintre apropiatii premierului. Si nici macar o televiziune generalista, ci una de stiri cu audienta destul de modesta. Asta dupa ce TVR a refuzat, in urma unei proceduri extrem de dubioase, sa accepte plata a 270.000 de euro pentru acest meci.

"Conducerea executiva a TVR a incalcat procerile legale prin care era obligata sa prezinte CA negocierile purtate pentru achizitionarea meciului, partile implicate si sumele aferente negocierilor. TVR nu este interesata sa-si indeplineasca functia publica de a oferi telespectatorilor un meci de miza, ci este interesata sa toace o suma uriasa, respectiv 270.000 de euro, pentru satisfacerea intereselor personale sau de grup, incalcand procedurile legale.

Faptul ca executivul TVR le cere membrilor CA sa voteze prin email, foarte rapid, scoaterea unei sume considerabile din bugetul institutiei fara sa prezinte acte justificative pentru acest demers, demonstreaza ca legile dupa care functioneaza si la care trebuie sa se raporteze TVR sunt complet si repetat ignorate/incalcate de conducerea executiva a institutiei", a explicat Ada Mesesan, memebru in CA al TVR.

Asadar, totul pare un aranjament foarte abil pentru ca TVR sa rateze meciul pentru ca el sa ajunga la Romania TV. De ce?

Cred ca miza pe care o urmareste Sebastian Ghita nu este una in primul rand financiara, ci politica. Romania TV este principalul vehicul al lui Victor Ponta. In perspectiva anului electoral care vine, el trebuie promovat cat mai puternic, trebuie sa atraga un public cat mai mare pentru ca, nu-i asa, cu cat trompeta e mai mare mare, cu atat mesajul e propagat mai departe.

Pana la urma, miscarea este bine gandita si problema nu este Romania TV. Problema este TVR, o televiziune publica complet derapata de la misiunea pe care pana si legea i-o stabiliste. Pe zi ce trece, TVR se scufunda in irelevanta si derizoriu.

In afara de cateva momente de glorie, cum a fost interviul magistral luat de Moise Guran premierului Victor Pona pe tema Rosia Montana, TVR este compelt iesita din jocul mare al audiovizualului romanesc. Nu se mai intalneste cu agenda publica, nu serveste interesul public, nu mai este o televiziune de referinta in Romania.

Este o anexa politica, condusa de un politruc incompetent, care isi conserva pozitia printr-o obedienta totala fata de puterea care l-a pus acolo. Si cel mai trist este ca TVR ar avea potentialul sa fie in cu totul alt loc decat a ajuns.

Mai exista in aceasta institutie oameni foarte valorosi, unii parcati in pozitii absolut nesemnificative, fara nicio putere de decizie. Pe domenii importante, precum justitie sau politic, acolo lucreaza poate cei mai buni reporteri cu care am avut ocazia sa ma intalnesc.

Dar TVR este complet sufocata politic si cred ca traieste acum cea mai neagra dintre perioadele ei. Falimentara si irelevanta, este ca un mamut care gafaie cu perna la gura, in timp ce vulturii roiesc in jur, fiecare gata sa apuce cate o bucatica mai gustoasa.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#TVR Claudiu Saftoiu, #TVR Romania Grecia, #Romania TV Grecia Romania , #TVR