Unul dintre concediatii din TVR: In urma contestatiilor, unele note au crescut spectaculos

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 10:47
9046 citiri
Unul dintre concediatii din TVR: In urma contestatiilor, unele note au crescut spectaculos
Foto: Clara Margineanu

Printre cei 627 de angajati ai TVR care sunt dati afara se afla si Clara Margineanu, care lucra in SRTV din 1995, adica de 17 ani, timp in care a realizat numeroase reportaje, documentare, interviuri pentru TVR1, TVR International, TVR Cultural si TVR3.

Considera Televiziunea familia sa, insa acum aceasta nu o mai vrea si trebuie sa ia totul de capat.

"E ca in orice iubire... Cand esti gonit fara explicatii, astepti doar semnul destinului", a spus Clara Margineanu pentru Ziare.com.

Ea ne-a explicat cum s-a desfasurat procesul de selectie si ne-a marturisit nemultumirile si semnele de intrebare pe care si le ridica fiecare angajat, care s-a trezit dat afara fara o explicatie plauzibila.

In plus, Clara Margineanu a adaugat ca in urma contestatiilor depuse de angajatii televiziunii unele note au crescut spectaculos.

Ca sa ne facem o idee despre tot ceea ce a insemnat acest proces de selectie, ne puteti spune in ce a constat exact?

Un test grila, un raport de activitate si un interviu filmat. Nu s-au afisat rezultatele pe puncte ale testelor grila. Raportul de activitate a fost tip, am raspuns strict la ce am fost intrebata. Este drept ca in trei pagini nu am scris tot ce am realizat in cei 17 ani de televiziune, am subliniat doar activitatea constanta efectuata pentru TVR1, TVR International, TRV3 si, ultimii 10 ani, pentru TVR Cultural. Si, bineinteles, premiile. Intre altele, premiul "Opera Prima" decernat de Uniunea Cineastilor, pentru o emisiune TVR.

Interviul a fost... aproape amical. Fiecare angajat a fost intrebat altceva. Nu stim pe ce criterii a fost judecat fiecare intervievat. Am fost intrebata cum am abordat subiectul "Zavaidoc", dar filmul, premiat de U.C.I.N, nu a fost vazut de vreun membru al comisiei. Nici una dintre productiile noastre, ale celor care realizam emisiuni, nu a fost vazuta, dar s-au pus note pur si simplu. Se stie ca, in urma contestatiilor, in jur de 800, unele note au crescut spectaculos.

Cei care au refuzat sa se inscrie la aceasta evaluare au intuit corect

Cand ati fost informata despre acest proces de selectie? Va intreb pentru ca Sanda Visan si Cezar Ion au anuntat ca dau in judecata TVR pe motiv ca nu au fost notificati legal pentru a participa la acest proces?

Sunt in jur de 200 de angajati, intre care si cei mentionati de dumneavoastra care nu s-au inscris la acest asa-zis concurs, evaluare... Am primit o avizare interna, cu cateva luni in urma, prin care eram anuntati ca vor urma aceste probe. Eu sunt dintre cei care, de foarte buna credinta, am semnat-o.

Nu intelegeam de ce ar trebui sa ma tem de un concurs corect. Sunt absolventa a Facultatii de Film, din cadrul U.N.A.T.C., am obtinut cateva premii pentru Publicistica si Jurnalism Cultural, mi-am vazut de treaba cu dragoste si pasiune... Dar toate acestea nu au contat in criteriile de evaluare care, pana acum, ne sunt necunoscute. Se pare ca cei care au refuzat sa se inscrie la aceasta evaluare au intuit corect...

Televiziunea, familia mea, nu ma mai vrea

Va ganditi si dumneavoastra sa actionati in instanta televiziunea?

Eu? Ce putere am eu? Poate va fi un proces colectiv, prin sindicat, nu stiu. Eu ma gandesc doar ca am emisiuni filmate, in lucru (una dintre acestea despre artistul vizual Marcel Iancu), ca imi iubesc meseria, ca Televizunea Romana m-a format ca jurnalist, ca aici am trait ani buni din viata, ca aici am prieteni si colegi minunati. Poate suna patetic, dar nu imi este rusine, Televiziunea a fost intr-un fel familia mea. Care acum, prin reprezentanti vremelnici, nu ma mai vrea.

Dar nu pot vorbi decat de bine institutia care mi-a fost sprijin si adapost si mi-a dat prilejul sa ma exprim, aproape 20 de ani. Chiar daca nu sunt dintre vedete, dintre cei care apar des pe sticla. Sunt dintre cei care asa au inteles sa existe. Nevazuti, in spatele camerei, cautand subiecte, documentandu-se, asezand reflectorul pe subiect, pe cel intervievat...

Glasul meu s-a auzit in comentariile scrise si citite. Foarte des imi taiam si intrebarile pentru a da timp celor din fata camerei sa spuna, sa explice, sa se prezinte...

Gianina Corondan, Elise Stan si Sanda Visan, intre angajatii TVR care vor fi concediati

Nu cei ca mine au dus televiziunea in faliment

La un moment dat, spuneati ca TVR este un mare noroc al vietii dumneavoastra. Cum va simtiti in aceste momente? Dezamagita?

Nu stiu, e ca in orice iubire... Cand esti gonit fara explicatii, astepti doar semnul destinului. "Nu mor caii cand vor cainii", cum ii placea sa spuna lui Nichita Stanescu. Oricum, e dureros, e nedrept, e cumplit sa nu stii unde ai gresit si brusc sa nu mai fie nevoie de tine. Nu cei ca mine au dus televiziunea in faliment. Noi suntem victime colaterale.

Considerati ca vi s-a facut o nedreptate?

In contestatia mea de trei randuri, am rugat respectuos sa imi fie reevaluata competenta profesionala. Poate nu am rugat destul de frumos, poate nu a fost timp, poate pur si simplu nu intereseaza pe nimeni vocatia, creativitatea, atasamentul fata de o profesie. Da, imi este foarte greu.

Credeti ca au ramas angajate persoane mai putin pregatite? Am vazut experienta dumneavoastra si este bogata.

Cu ce unitati de masura stabilim valorile? Cine valideaza juriile, comisiile? Oameni care nu ne cunosc si nu ne-au vazut vreo emisiune, cel putin in cadrul acestei selectii...Cine sunt oare cei care au fost platiti sa taie in carne vie si sa fractureze vocatii si destine? Oare dorm linistiti, cineva vegheaza?

Am colegi bine pregatiti, ale caror emisiuni au costat la fel de putin ca si cele realizate de mine, daca tot vorbim despre costuri si economii. Nu am platit vreodata locatii, onorarii, filmul premiat de U.C.I.N l-am realizat cu o echipa de trei oameni, in doua zile de filmare. Cu multe imagini de arhiva, cum cerea subiectul.

Salariul meu si al altora ca mine depasea cu putin 2.000 de lei. Dar despre aceste lucruri nu ne-a intrebat nimeni. Raportul intre eficienta, competenta si costuri nu a fost un criteriu de evaluare.

Ce parere aveti despre asa-zisele cazuri sociale? Surse din TVR au anuntat ca doamna Corina Danila a fost trecuta pe lista de cazuri sociale si a ramas.

Daca doamna Danila se simte impacata cu acest statut, ce sa spun? Va asigur insa ca exista cazuri dramatice, de oameni care sunt debusolati, pierduti, desconsiderati ... Colega mea Ilinca Ciobanu a luat un premiu la un festival international de film cu o productie pentru TVR Cultural. La putina vreme dupa ce postul fusese desfiintat. Este data afara. Iata doar un caz.

Care este lucrul de care va simtiti cel mai mandra din perioada petrecuta la TVR?

Am incercat sa dau tot ce puteam mai bun in fiecare emisiune. Ultimii 10 ani, la TVR Cultural au insemnat munca, pasiune, dragoste... Reportaje despre viata culturala din tara, transmisii in direct prin telefon pentru Jurnal, festivaluri, targuri de carte, expozitii, portrete... Multe portrete ale oamenilor de cultura. Doar in ultimii trei ani, sub genericul "Identitati" am avut onoarea sa ii am invitati pe: Mihai Sora, Ioan Carmazan, Demeter Andras, Ducu Berzi sau Adrian Majuru.

In cadrul emisiunii "Necunoscutii de langa noi", pe TVR3, am cautat, am gasit si am adus in atentie oameni care nu au avut sansa sa fie mediatizati, pe masura talentului lor. Dar care meritau, pentru ca faceau mai frumos spectacolul lumii. Ramane undeva o arhiva, o memorie a benzilor magnetice, o viata de om.

Urmeaza sa lansati o carte. Ne puteti vorbi putin despre ea si despre lansarea ce urmeaza sa aiba loc? Dar despre manifestul dumneavoastra?

Este un volum cu portrete in dialog. "Povesti, semnificatii, armonii - Un esantion din Romania noastra". Sunt 25 de personalitati, intre care: Mihai Sora, Ileana Malancioiu, Vladimir Zamfirescu, Petru Popescu, Eusebiu Stefanescu, Ioana Craciunescu, Ioan Carmazan, Aurelian Titu Dumitrecu, Ducu Berzi, Nicu Alifantis, Mircea Rusu.

In prefata spun: "Ma doare rau, ma doare fizic anomalia zgomotoasa si fara continut din segmentul majoritar al arealului media. Mai cu seama ca programul statornic al cautarilor mele a fost acela de a gasi modele, valori spirituale, morale si acestea exista, Slava Cerului! Sper ca lectura dialogurilor din volum va fi pur si simplu, o veste buna: exista oameni frumosi, puternici, exista dialog civilizat!".

Cartea va fi lansata pe 5 februarie, ora 18:00, la Aida Club, pe Calea Victoriei. In prezenta celor intervievati, cati vor putea fi in tara sau la Bucuresti si a altor oameni frumosi. Daca cineva este interesat de demersul publicistic al unui om disponibilizat din TVR, este asteptat cu drag.

A existat o persoana cu care v-ati dorit sa purtati un dialog, dar nu ati reusit?

In meseria de jurnalist, nu imi amintesc, nu am avut tinte imposibile. Acum de cand cu poveste asta, da. Persoane despre care am facut emisiuni si m-au laudat, chiar si in scris, la vremea respectiva. Acum, nu mai raspund la sms-uri. Ar fi jenant sa le dau numele. Daca nu le arde constiinta, totul e in zadar.

Practicati jurnalismul cultural, o latura frumoasa a jurnalismului. Mai credeti ca sunt romanii interesati de cultura?

Sunt convinsa. Ma alatur celor care nu cred ca publicul receptor din Romania este tot o apa si-un pamant. Exista bun simt, respect pentru valori, pentru normalitate, pentru artisti. Exista oameni exceptionali, oameni frumosi, cu povesti incantatoare, bogate in semnificatii. Exista si demnitatea de a pune in valoare aceasta parte din Romania noastra. Poate cineva are nevoie de noi, cine stie...

Ce reactie aveti cand vedeti in ce stadiu au ajuns emisiunile tabloide?

Ma ascund in carti, scriu si ma rog la Dumnezeu sa le dea intelepciune si discernamant celor ce pot diminua treptat, pana spre disparitie manifestarile care jignesc inteligenta si bunul simt al publicului.

Oferindu-i mizerii publicului il jignesti, il minimalizezi, il otravesti

Intr-o lume in care goana dupa audienta (televiziunile) si trafic (in mediul online) a ajuns la un asemenea nivel, ce am putea face pentru a aduce in vietile noastre cultura?

E firesc sa se doreasca audienta. Stiti cate lucruri formidabile sunt pe lumea asta? Stiti ce povesti de viata si de dragoste spectaculoase ascund oamenii de valoare, de caracter, de tinuta, fie ca sunt sau nu cunoscuti? Stiti ce mare lucru este sa faci un om sa se simta mai frumos, mai inteligent, mai important decat stia despre sine ca este?

Si acum ma refer si la public. Oferindu-i mizerii, il jignesti, il minimalizezi, il otravesti. Am putea sa emotionam, nu sa oripilam. Impreuna, catre Romania noastra cea nevazuta, dar foarte puternica. Daca cineva ne vrea, pe cei ca mine, suntem aici, la o aruncatura de click.

Clara Margineanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si U.C.I.N, a publicat zece volume de versuri si a castigat numeroase premii, printre care amintim Premiul pentru Jurnalism Cultural decernat de A.P.L.E.R., Premiul pentru "Cel mai bun film documentar al anului", Premiul de excelenta al Centrului Cultural Dunarea de Jos si Premiul "Opera Prima" decernat de Uniunea Cineastilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#concediati TVR contestatii, #concedieri TVR selectie , #TVR
Comentarii