Ziare.com

Romanii nu mai au incredere in presa - raport FreeEx

Luni, 03 Mai 2010, ora 14:56

   

Romanii nu mai au incredere in presa - raport FreeEx
Increderea in presa si in publicatii a scazut dramatic in anul 2009, ceea ce a dus la discreditarea acesteia, evidentiaza Raportul "FreeEx - Libertatea de exprimare, libertatea presei si accesul la informatii in Romania", pentru anul 2009, prezentat, luni, in deschiderea Conventia Organizatiilor de Media (COM).

Manifestarea cu tema "Tendinte actuale si provocari 'la zi' in mass-media din Romania" s-a deschis, de Ziua Internationala a Libertatii de Expresie, la Hotelul Residence Domenii Plaza din Capitala.

In raportul prezentat de Liana Ganea, coordonator de program in cadrul Agentiei de Monitorizare a Presei, se remarca inmultirea derapajelor etice in contextul crizei economice si al campaniei electorale.

Potrivit documentului, in numeroase situatii presa a fost folosita ca instrument in lupta politica, cu putina rezistenta din interiorul redactiilor, inregistrandu-se o criza fara precedent de imagine a presei in ceea ce priveste calitatea continutului si increderea publicului, presa fiind polarizata politic in campania electorala, iar cele doua tabere s-au acuzat reciproc de incalcari ale eticii.

Raportul constata ca au continuat agresiunile impotriva jurnalistilor, reprezentantii autoritatilor asistand in multe cazuri pasiv la aceste atacuri.

In acelasi timp procesele impotriva agresorilor avanseaza lent, multi jurnalisti renuntand la plangeri invocand birocratia si mersul lent al justitiei.

De asemenea, pedepsele penale pentru defaimare se aplica inca jurnalistilor, se mentioneaza in raport, precizandu-se insa ca statul roman a pierdut mai multe procese la CEDO in cazuri care au implicat libertatea de exprimare a jurnalistilor.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1317 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

este normal sa scada, dupa prestatia "deontologica" din ultima campanie ...

 

Foarte adevarat.Dar cine vorbeste ?

De ziua libertatii presei,ar trebui vandut sau mai bine zis restituit Fermoarul care inchide sau formeaza subiecte tabu,prin asa zisul Politicaly corectness Cred ca fara acesti supraveghetori presa ar fi mai libera.

...

nu stiu de ce va lamentati! Presa este libera, ea poate scrie orice vrea! Problema nu este daca presa este libera, ci cum isi manifesta libertatea! De fapt problema nu este presa libera, ci jurnalistii care formeaza presa ...

Presa este libera

Presa este libera sa scrie orice vrea.As adauga ORICE VREA BOSSUL!.Si cum "bossii" au interese...
Lumea face o mare confuzie intre doua notiuni:
Presa libera si Presa independenta.
Poate sunt cinic dar ma indiesc de existenta presei independente oriunde in lume.
Apropo de "cinic".Ati observat ca oricum l-ai citi este exact lafel.

 

Completare

Sa nu uitam ca, chiar si in cazurile in care ziaristul roman are libertatea deplina de a scrie ce vrea, el nu o va folosi in slujba adevarului. Are si el opiniile sale personale, va distorsiona realitatea in asa fel incat sa faca alb ceea ce ii place lui, si negru, ceea ce nu ii place. Indiferent de culoarea originala.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor