Ne-a facut viata mai usoara, dar acum incepe sa ne sufoce: Ce masuri se iau in ultimul ceas

Luni, 08 Iunie 2015, ora 07:34
9282 citiri
Ne-a facut viata mai usoara, dar acum incepe sa ne sufoce: Ce masuri se iau in ultimul ceas
Foto: Hepta.ro

Companiile, bancile si fondurile de investitii, in special cele din Europa, au anuntat ca vor sa puna frana investitiilor in industria carbunelui - folosit in multe tari pentru generare de electricitate, marcand astfel o noua etapa in incercarea de a reduce folosirea combustibilului extrem de poluant, care contribuie la incalzirea globala.

Cea mai recenta miscare a fost facuta vineri, cand Parlamentul din Norvegia a votat pentru ca fondul suveran al bunastarii - cel mai mare din lume - sa indeparteze firmele care au o legatura stransa cu carbunele, aminteste AFP, potrivit Business Insider.

Tot saptamana trecuta, grupul francez Total a anuntat ca se va retrage din proiectele ce implica acest combustibil fosil, responsabil pentru generarea electricitatii in numeroase tari din lume, cum ar fi Africa de Sud.

In mai, firma de asigurari Axa a precizat ca va retrage 500 de milioane de euro pe care i-a investit in companiile energetice care genereaza peste jumatate din cifra de afaceri din producerea sau arderea carbunelui.

Similar, banca franceza Credit Agricole a luat decizia sa taie din finantare pentru aceste proiecte miniere.

Chiar si Biserica Anglicana, care se ocupa de investitii in valoare de 12,4 miliarde de euro, va retrage cam 12 milioane de lire (16,5 milioane de euro) din afacerile cu carbune, petrol sau nisipuri petrolifere.

Cum isi va injumatati Polonia necesarul de carbune pana in 2030?

Aceste anunturi reprezinta o dezvoltare importanta pentru eforturile depuse de majoritatea tarilor din lume de a reduce cantitatea de gaze cu efect de sera care sunt responsabile de incalzirea globala, noteaza AFP.

In orice caz, toate aceste incercari ar putea fi o furtuna intr-un pahar cu apa, avand in vedere ca statele emergente, in special China, se bazeaza pe carbune pentru a-si "hrani" nevoia crescanda de electricitate.

Sursa: worldcoal.org

China, regina carbunelui

Carbunele e responsabil pentru 73% din productia de electricitate in cazul Chinei, potrivit datelor pe anul trecut.

Agentia Internationala a Energiei (AIE) a estimat in decembrie ca cererea pentru aceasta resursa va continua sa creasca anual, in medie, cu 2,1% pana in 2019.

"Am auzit de multe promisiuni si de masuri destinate sa tempereze incalzirea globala, insa in urmatorii cinci ani nu vor reusi sa puna frana cererii de carbune", a explicat directorul AIE, Maria van der Hoeven.

Chiar si autoritatile chineze si-au propus sa reduca productia in acest domeniu pentru a imbunatati calitatea aerului.

India ia fata SUA

Si alte piete emergente calca pe urmele Chinei. De exemplu, India a investit masiv sa isi creasca productia de electricitate, astfel ca a fost inregistrat un avans de 11% in ceea ce priveste consumul de carbune, anul trecut, iar in 2013 a fost de 7%.

In 2014, India a intrecut Statele Unite in aceasta privinta, iar reducerea investitiilor nu a micsorat apetitul pentru aceasta resursa.

Toata Asia e cuprinsa de febra carbunelui, avand in vedere ca cererea e in crestere si in Japonia si in Coreea de Sud, iar noi instalatii vor fi puse in curand in functiune.

"Intr-adevar, carbunele are o contributie importanta la securitatea energetica, iar accesul la energie este incontestabil, insa trebuie sa remarc faptul ca folosirea acestei resurse este pur si simplu nesustenabila", a opinat van der Hoeven.

Carbunele trebuie sa ramana in subsol

Un studiu recent publicat in jurnalul stiintific Nature arata ca peste 80 la suta din rezervele de carbune din toata lumea trebuie sa ramana in subsol pana in 2050 pentru ca sa fie indeplinita tinta stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, de a controla cresterea temperaturii globale, pana la un nivel sustenabil.

Sursa: carbonbrief.org

Dar cel mai mare avantaj in ceea ce priveste carbunele este pretul, avand in vedere ca productia e din ce in ce mai ieftina.

Asa ca o posibila solutie ar fi stabilirea unor praguri, iar acest lucru e incurajat de giganti energetici precum BG Group, BP, Eni, Royal Dutch Shell, Statoil si Total, care militeaza pentru reorientarea investitiilor in surse mai putin poluante.

Situatia din Romania

Conform datelor aflate in evidenta Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM), situatia resurselor geologice de carbune se prezinta astfel:

In ultimii trei ani, consumul a fost pe un trend descendent, arata datele INS:

Capacitatea totala de productie a lignitului se ridica la circa 33 milioane tone/an, in timp ce consumul intern de lignit este de circa 23 milioane tone/an, ceea ce inseamna o supracapacitate de productie de circa 10 milioane tone/an. In opozitie, productia nationala de huila nu acopera cererea la nivelul pietei interne, fiind necesar importul.

  • Huila

In draftul strategiei nationale a Romaniei in domeniul energetic, postat pe site-ul ministerului de resort, se arata ca, in prezent, intreaga productie de huila este realizata de Divizia Miniera a Complexului Energetic Hunedoara prin 4 exploatari miniere si de Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului SA prin trei exploatari miniere.

Desi in ultimii ani productia nationala de huila a avut o tendinta descrescatoare, Romania ocupa locul 7 intre producatorii de huila din tarile membre ale Uniunii Europene.

Si la nivelul Uniunii Europene productia de carbuni superiori s-a redus cu 12% in anul 2013 comparativ cu anul 2012, de la 128,5 milioane tone la 113,7 milioane tone.

Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului S.A. isi desfasoara activitatea in baza Planului de Inchidere, urmand ca extractia sa continue pana in anul 2018, cantitatea planificata de huila extrasa in intervalul 2014 - 2017 fiind de 1.495.000 tone.

Incepand cu anul 2018, Divizia Miniera a Complexului Energetic Hunedoara va ramane

singurul producator de huila din Romania.

  • Lignit

Lignitul reprezinta materia prima utilizata pentru producerea energiei electrice si termice in majoritatea termocentralelor din Romania, energia termoelectrica produsa pe baza de lignit la nivelul anului 2013 reprezentand 30% din energia electrica produsa in Romania.

In ultimii trei ani, productia de lignit din Romania s-a diminuat pe fondul reducerii cererii de lignit energetic. Si celelalte tari producatoare din Uniunea Europeana, cu exceptia Ungariei, Poloniei si Slovaciei, s-au confruntat cu o reducere a productiei de lignit in 2013, comparativ cu 2012.

Daca la nivelul Uniunii Europene productia de lignit s-a redus cu 6% in anul 2013, comparativ cu anul 2012, in Romania, aceasta scadere a fost mult mai mare (29%), iar productia realizata pe primele 8 luni din 2014 indica o scadere mai mare.

Dupa restructurarea sectoarelor minier si energetic, principalul producator de lignit din Romania (98,66% din productia nationala in anul 2013) este Sucursala Divizia Miniera Tg-Jiu, apartinand Complexului Energetic Oltenia SA, care asigura in totalitate necesarul de lignit pentru Complexul Energetic Oltenia SA si livreaza lignit celorlati producatori de energie termoelectrica.

Cumparam carbune din Ungaria pentru ca este mai ieftin decat in Romania

Probleme la ambele companii

Cu toate ca CE Hunedoara si CE Oltenia domina piata carbunelui din Romania, aceste companii intampina probleme majore. Prima poate cere un imprumut, in transe, in limita a 167 de milioane de lei pentru o perioada de sase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare, sumele fiind destinate acoperirii necesarului de lichiditati.

Gura de oxigen vine in contextul in care, in doar trei ani, a ajuns la pierderi de 1 miliard de lei si datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei sunt la stat.

Tot la finalul lunii trecute, CE Oltenia a anuntat pierderi de 693,6 milioane de lei aferente anului 2014. Mai mult, 2.133 de salariati din peste 18.000 vor fi dati afara, ca parte a planului de eficientizare a activitatii.

Romania incurajeaza energia verde

Romania are o strategie energetica si pe termen lung, care prevede urmatoarele:

  • Consumul national de energie va creste relativ constant in perioada 2011 - 2020;
  • Vor intra in functiune unitatile nucleare nr. 3 si nr. 4 de la CNE Cernavoda, centrala cu acumulare-pompare Tarnita-Lapustesti, noi capacitati termo si hidro si se vor retehnologiza unitati existente;
  • Se va incuraja utilizarea surselor regenerabile, cu atingerea tintei de 35% in anul 2015 si circa 40% in anul 2020, realizat din aceste surse;
  • Se va incuraja utilizarea combustibililor solizi prin tehnologii curate;
  • Se va limita ponderea productiei de energie electrica prin utilizarea combustibililor lichizi si gazosi. Acesti combustibili se vor utiliza cu precadere in unitati de cogenerare, necesare asigurarii cu energie termica a populatiei
.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#reducere consum carbune, #reducere poluare carbune, #carbune strategie Romania, #carbune Europa , #carbune