Material-minune, produs din alge: Se pot crea ecrane de telefon si veste anti-glont

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 17:39
4809 citiri
Material-minune, produs din alge: Se pot crea ecrane de telefon si veste anti-glont
Foto: theverge.com

Oamenii de stiinta americani au anuntat ca dezvolta un material care poate fi utilizat pentru a crea o multime de obiecte folositoare, de la ecrane de telefoane pana la veste anti-glont.

Este vorba de nanoceluloza, care poate fi produsa de "bacteria otetului", Acetobacter xylinum, iar procesul necesita doar apa, soare si timp. In plus, este si ieftin, scrie Daily Mail.

Doctorul R. Malcolm Brown, profesor de biologie la Universitatea din Texas, Statele Unite, a calificat crearea materialului ca un pas major pentru cercetarea in domeniul bilogiei vegetale.

Desi se stia ca in mediu de cultura "bacteria otetului" secreta nanoceluloza, extragerea substantei la scara larga necesita pana acum niveluri ridicate de zahar, substante nutritive si cisterne de fermentare.

In schimb, metoda lui Brown este mult mai eficienta si mai ecologica, necesitand doar lumina soarelui, apa si alge. Prin modificarea genetica a "bacteriei de otet", echipa de cercetatori a creat un fel de mini-fabrici organice, care ar putea fi capabile sa formeze nanoceluloza fara interventii umane, la o scala industriala, conform The Verge.

Aceste alge sunt capabile sa se sustina singure, avand in vedere ca isi produc nutrientele necesare doar din lumina soarelui si apa. In plus, ele absorb dioxidul de carbon din atmosfera, astfel ca se poate reduce cantitatea din aer a acestui gaz cu efect de sera.

In prezent, cercetatorii lucreaza la sintetizarea materialului intr-o forma mai stabila. Daca se va dovedi un succes, metoda doctorului Brown ar putea avea un impact dramatic in mai multe sectoare.

In prezent, o mare parte dintre nanoceluloza non-bacteriana peste produsa din pasta de lemn comprimata si omogenizata, un proces ieftin, dar care necesita utilizarea multor resurse.

Proprietati uimitoare ale nanocelulozei

Celuloza este cel mai abundent polimer organic de pe Pamant si este cunoscuta cel mai mult ca material de baza pentru fabricarea hartiei.

Nanoceluloza, desi are proprietati similare cu cele ale celulozei, este mult mai versatila. Anul trecut, cercetatorii din Finlanda au creat un aerogel din celuloza, demonstrand ca o barca de 450 de grame confectionata din aceasta substanta ar fi capabila sa transporte o incarcatura de peste 450 de kilograme.

Mai mult, Brown, sustine ca nanoceluloza bacteriana ar putea fi utilizata si pentru crearea sticlei balistice, materialelor din industria aerospatiala sau chiar pentru pansamente. Totusi, probabil ca cea mai larga utilizare va fi in industria producatoare de hartie si de ecrane.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#material minune alge, #nanoceluloza alge, #material minune ecologic , #dezvoltare