Batalie pe activele Enel din Romania - Italienii vor sa vanda repede, Bucurestiul joaca dur

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 17:13
4810 citiri
Batalie pe activele Enel din Romania - Italienii vor sa vanda repede, Bucurestiul joaca dur
Foto: Arhiva

Grupul italian Enel vrea sa vanda activele pe care le detine la sase companii de distributie a energiei din Romania, insa autoritatile de la Bucuresti au anuntat o batalie, scrie presa straina.

"Jocul pe energia din Romania intra intr-o toamna fierbinte. Enel a anuntat planurile de vanzare a filialelor pe care le-a achizitionat acum noua ani de la statul roman, iar vestea nu a fost pe placul autoritatilor de la Bucuresti, care au cerut compensatii in valoare de peste 500 de milioane de euro, pe baza unei clauze contractuale.

Tonul aparent diplomatic pare sa ascunda o racire a relatiilor intre Enel si statul roman, in ciuda faptului ca in trecut grupul italian a fost un partener de nadejde pentru Guvern", scrie publicatia Osservatorio Balcani e Caucaso.

Enel pleaca din Romania: Diviziile ar putea fi cumparate de companii de stat

O vizita la Roma

Ministrul roman al Energiei, Razvan Nicolescu, a fost intr-o vizita oficiala in Italia, unde s-a intalnit cu reprezentantii Enel.

El a transmis un mesaj clar: "Enel trebuie sa fie corecta cu Romania".

Publicatia citata sustine ca oficialul de la Bucuresti nu este de acord ca Enel sa arunce pe piata niste active strategice pentru tara lui doar pentru a obtine niste bani (tranzactia ar valora cam 4,4 miliarde de dolari).

"Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului roman cu privire la clarificarea situatiei dividendelor in societatile de distributie detinute de Enel in Romania dar si faptul ca din punct de vedere al statului roman, retelele de distributie reprezinta active cu caracter strategic. In plus, i-am informat oficial ca exista interes din partea unor companii romanesti in ceea ce priveste preluarea unor parti din operatiunile lor in Romania, existand sprijinul total al statului roman pentru companiile cu actionariat romanesc.

De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizarii care anterior nu permitea companiilor de stat in care statul este actionar sa cumpere alte societati", a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Guvernul negociaza la Roma plecarea Enel din Romania

Miza principala pentru Bucuresti este Enel Distributie Dobrogea, care are o pozitie strategica, aflandu-se la Marea Neagra, deci in apropierea Ucrainei, unde se afla un conflict deschis. In consecinta, Nicolescu nu vrea ca aceasta companie sa ajunga pe mainile strainilor, avand in vedere ca Enel detine 51% din actiuni.

El a precizat ca vrea ca societatile de stat romanesti sa aiba proritate in aceasta vanzare, iar sursa citata sugerea ca Electrica ar putea prelua aceste active. Mai mult, se pare ca exista interes si din partea companiei chinezesti Chinese State Grid Corporate.

Enel sustine ca ar vrea sa incheie tranzactia pana la finalul anului, insa Romania este gata sa intervina daca interesele sale nu sunt indeplinite.

Nuclearelectrica ar putea cumpara unele operatiuni Enel din Romania

Romania scoate asi din maneca

Mai mult, statul a mers la Tribunalul International de Arbitraj de la Paris si a cerut despagubiri celor de la Enel in valoare de 521,583 de milioane de euro.

"Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) ca Tribunalul International de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj in cazul ENEL.

SAPE solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Optiunea 'Put', care prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, in conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, cuprins in contractul de privatizare semnat in iulie 2007", potrivit unui comunicat al ministerului Energiei.

Iesirea subita de pe piata romaneasca nu a fost apreciata nici de mediul de afaceri, care a condamnat lipsa de angajament pe termen lung a italienilor. Pe de alta parte, sursele publicatiei citate sustin ca raspunsul agresiv al Guvernului are legatura cu campania pentru prezidentiale, avand in vedere ca premierul Victor Ponta esye candidatul favorit pentru alegerile din noiembrie.

Daca acesta ar fi lasat Enel sa plece fara a lua o pozitie ferma, atunci acest lucru ar fi daunat imaginii sale, conchide Osservatorio Balcani e Caucaso.

Afacerile Enel din Romania

Enel detine o treime din piata distributiei de energie din Romania. In luna iulie a acestui an, grupul italian a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.

Profitul net ajustat al Enel a scazut in primul semestru din 2014 cu 4,8%, la 1,57 miliarde de euro, depasind estimarile analistilor, de 1,49 miliarde de euro. Datoria neta a urcat cu 8,5%, la 43,1 miliarde de euro la 30 iunie, de la 39,7 miliarde de euro la 30 decembrie.

In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Enel vanzare active Romania, #Enel pleaca Romania, #Guvern vanzare Enel , #electricitate