O tacere de 2 miliarde de euro (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 31 August 2011, ora 13:15
6215 citiri
O tacere de 2 miliarde de euro (Opinii)

Am asteptat sa vad reactiile politice si media dupa ce Romania a pierdut intre 2 si 3 miliarde de euro din afacerea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Nu a fost o decizie bomba pravalita din senin asupra Guvernului. Ci o sanctiune previzibila, anuntata in principiu, ca ultimatum, inca din luna iulie (cand am scris de altfel despre ea).

Si, totusi, nimeni n-a miscat un deget pentru preintampinarea ei, nici macar in ceasul al 12-lea. Nu este vorba nici despre o operatiune rapida, care punea la incercare capacitatea de reactie a Guvernului. Caci aceste ceritificate puteau fi vandute si in urma cu 3 ani, cand, de altfel, pretul lor ar fi fost maxim.

Ei bine, in loc de reactie, am avut exclusiv o burzuluiala a premierului catre un functionar obscur de la Agentia de Mediu, al carui cap l-a cerut pentru a plati aceasta grava incompetenta. In rest, tacere. Tacere in guvern, tacere la presedintie, tacere in opozitie. O tacere de doua miliarde de euro.

Poate domnul Boc nu numai sa-l demita, ci si sa-l taie in felii pe Acarul Paun ca tot nu va convinge vreun om cu mintea la locul ei si in stare de functionare ca o afacere de doua miliarde de euro se afla exclusiv in varful pixului unui udemerist de rangul al doilea, lasat de capul lui pana la producerea dezastrului.

Si sa fie, prin absurd asa, tot premierul raspunde pentru o asemenea grava neglijenta, caci suma era prea mare pentru ca prim-ministrul, care altfel cauta cu disperare bani prin buzunarele romanilor, sa nu fie cu ochii pe acest subiect zi si noapte pana s-ar fi vazut cu banii in trezorerie.

Dar Opozitia, altfel intransigenta cu orice boacana a Guvernului, chiar incomparabil mai nesemnificativa, nu a avut absolut nicio reactie dupa ditamai porcaria. Cam cate salarii amputate si pensii nemajorate, pe care le plang de cate ori au ocazia vajnicii social liberali, puteau fi sustinute cu cele 2 miliarde?

Stiti de ce au intors cu totii capul, in mod strategic? Pentru ca sunt cu totii bagati pana in gat in acest scandal. Dincolo de formularile tehnice din decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, adevarul este ca suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor este consecinta disputelor dintre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei, mereu in ograda unor partide diferite, in privinta utilizarii banilor astfel obtinuti.

Prea preocupate sa decida cum impart cascavalul, cele doua ministere au tergiversat la nesfarsit elaborarea actelor normative necesare.

Stiti cum se traduce asta? Guvernul Tariceanu a mermelit-o sub presiunea PSD, care voia sa puna mana pe afacere, si in concurenta dintre liberali si UDMR, fiecare cu ministerul sau. Dupa alegerile din 2008, PSD a pus mana pe Ministerul Mediului, dar Economia a ajuns la PDL, iar domnii Nemirschi si Videanu si-au pus cate talpi au putut ca nu cumva sa ia vreunul potul cel mare.

Dupa alegerile prezidentiale, Adriean Videanu a fost mazilit, iar UDMR, in ograda caruia a ajuns Mediul, n-a stiut sa gestioneze afacerea cu mult prea mare. N-a stiut nici Emil Boc, care, in cel mai caracteristic stil, s-a facut ca nu vede, iar Adriean Videanu n-a mai avut niciun interes sa se bage si uite asa s-a dus naibii toata povestea.

Iar acum, ca dezastrul s-a produs, de vina e un functionar care de fapt n-ar fi putut sa decida nici macar cu ce pix s-ar fi semnat actele de vanzare. E un caz simptomatic, scoala, pentru felul in care functioneaza sau, mai precis, nu functioneaza guvernarea in Romania. Pentru forta intereselor de clan si pagubele uriase produse la impactul dintre ele.

Tac si televizunile de stiri, care mai aveau putin si intrau in coma din cauza rochitei Elenei Udrea. Dupa ce s-au dat de ceasul mortii sa afle daca aceasta costa 700 au 7.000 de euro sau de lire sterline, au ramas fara energie cand a venit vorba de doua miliarde de euro si s-au scufundat pana la gat in nunta lui Borcea, ca sa se revigoreze. Sau poate de vina o fi doar faptul ca sunt patronate politic de oameni si partide implicate in terigersarea atat de paguboasa.

In orice stat functional o asemenea paguba s-ar fi lasat cu un scandal monstru si cu demisii la cel mai inalt nvel. Pe masa ar fi fost rapid nu doar capul unui functionar de rangul al doilea, ci insusi capul premierului, cerut inclusiv de presedinte. Ei bine, la noi e liniste, tacere si singura problema este cat o fi fost darul la nunta lui Borcea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#certificate emisii CO2, #emisii Romania eliminata , #emisii CO2