Va scadea pretul certificatelor verzi?

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 22:56
4225 citiri
Va scadea pretul certificatelor verzi?
Foto: Arhiva

Interesul investitorilor in domeniul energiei solare, dar si al bancilor in finantarea de proiecte din zona regenerabilelor va fi amplificat de recentele modificari aduse Legii 220/2008, crede Alexandru Nesa, avocat senior in cadrul departamentului de Energie, Petrol si Gaze, de la "Bostina si Asociatii".

Acesta estimeaza ca sporirea numarului de certificate verzi de pe piata ar putea duce, in timp, la o scadere a pretului de vanzare a acestora.

"In mod cert, momentul modificarii Legii 220/2008 si cel al aplicarii dispozitiilor acestei legi a fost unul indelung si intens asteptat de investitorii in acest domeniu. Atat de cei care deja demarasera investitiile in acesta zona, cat si de cei care doar intentionau sa o faca si care asteptau momentul adoptarii reglementarilor noi si punerea in aplicare a acestora", a declarat Alexandru Nesa, pentru Avocatura.com.

Avocatul crede ca interesul investitorilor poate deveni mai crescut pe anumite segmente, cum ar fi zona energiei solare, unde numarul de certificate verzi acordate este destul de mare. Mai mult, bancile pot deveni mai interesate in finantarea de proiecte din zona regenerabilelor, considerand reglementarea actuala mai stabila si mai clara.

Totodata, cresterea numarului de certificate verzi de pe piata ar putea duce, in timp, la o scadere a pretului de vanzare a acestora, in functie de fluctuatiile cererii si ofertei pe aceasta piata.

"Per ansamblu, amendamentele aduse Legii 220/2008 vor influenta direct decizia de afaceri a unei companii care a investit in domeniul energiei regenerabile sau se pregateste sa faca acest pas", arata avocatul de la "Bostina si Asociatii".

Este vorba despre aspecte precum stabilirea unei perioade de timp de-a lungul careia va fi aplicabil sistemul de promovare stabilit de Legea nr. 220/2008 si a elementelor care pot duce la reducerea acesteia.

Totodata, este vorba despre aplicarea sistemului de promovare stabilit prin legea amintita in timpul perioadei de proba si despre obligatia parcurgerii unei proceduri de acreditare de catre reglementatorul pietei - ANRE - (inclusiv de catre producatorii existenti la data modificarii legii), pentru a putea beneficia de prevederile acestei legi.

Amendamentele aduse mai vizeaza stabilirea expresa a unei perioade de valabilitate a certificatelor verzi emise producatorilor, stabilirea numarului de certificate verzi ce se acorda producatorilor, in functie de sursa de energie regenerabila folosita, dar si reducerea numarului de certificate verzi in situatia in care centralele electrice beneficiaza de unul sau mai multe ajutoare de stat.

"Modificarile aduse pot fi privite ca un pas inainte in promovarea proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, o oportunitate pentru atragerea de investitii in acest domeniu, cu posibile consecinte pozitive in plan economic, social sau de mediu", mai crede Alexandru Nesa.

ANRE capata prerogative noi

In urma ultimelor modificari ale legii 220/2008, ANRE isi pastreaza anumite atributii si capata prerogative noi, cum ar fi cel referitor la stabilirea numarului de certificate verzi cuvenite pentru fiecare 1 MWh de energie din surse regenerabile de energie, produs si livrat in reteaua electrica sau la consumatori, in cazul in care grupurile sau centralele electrice de producere a energiei din surse regenerabile au beneficiat suplimentar de unul sau mai multe ajutoare investitionale. De mentionat ca acest lucru este determinat potrivit reglementarilor adoptate la nivelul ANRE.

Totodata, se instituie posibilitatea ANRE de a propune masuri pentru reducerea numarului de certificate verzi, in cazul indeplinirii anumitor conditii prevazute de lege.

"Procedurile de due-dilligence variaza ca si complexitate in functie si de amploarea proiectului sau de stadiul in care se afla acesta. Apreciem ca modificarile aduse pot fi de natura a influenta planurile de afaceri ale investitorilor in acest domeniu, precum si proiectia pentru viitor pe care acestia o pot face pentru un astfel de proiect, atat din pozitia unui deja producator pe piata cat si din aceea a unui potential investitor", arata avocatul "Bostina si Asociatii".

Citeste mai multe despre Va scadea pretul certificatelor verzi? Avocatul "Bostina si Asociatii" asa spun pe Avocatura.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#pret certificate verzi, #energia solara certificate verzi , #emisii CO2