Cele mai periculoase locuri radioactive de pe planeta

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 23:40
7790 citiri
Cele mai periculoase locuri radioactive de pe planeta

Conform unui raport, intocmit de Institutul Blackmith din New York, sase puncte pe glob prezinta risc maxim de toxicitate, din cauza radionuclizilor, iar tehnica de care dispune omenirea nu este capabila inca sa stopeze riscurile.

Toate aceste puncte au vechime de decenii, dar pericolele nu au fost inlaturate nici astazi, scrie Infoniac.

1. Hanford, SUA

Complexul Hanford a fost principala baza, unde s-a construit bomba lasata la Nagasaki in 1945. Ulterior, complexul s-a dezvoltat, pe masura ce evolua Razboiul Rece, dar in prezent este dezafectat.

Cu toate acestea, pe respectivul amplasament se mai gasesc inca 60% din deseurile intens radioactive ale SUA si anume: 204 mii mc deseuri lichide, 710 mii mc solide si un volum nedefinit de ape subterane contaminate, care se intind pe un areal de 500 kmp.

2. Marea Mediterana

Timp de multi ani, periculoasa organizatie Ndrangheta apartinand mafiei italiene, a fost acuzata de a fi folosit marea ca loc convenabil pentru depozitat deseuri, inclusiv cele radioactive. Se banuieste ca, din 1994 si pana in prezent, au fost scufundate in mare 40 de nave, incarcate cu deseuri radioactive si toxice.

Deocamdata nu se cunsoc detalii care sa cuantiifice pericolele, dar specialistii atrag atentia ca, in ziua cand sutele de containere, uzate de vreme, nu vor mai putea pastra etanseitatea, exista riscul ca una din cele mai pitoresti mari din lume sa cunoasca realitatea unui neinchipuit dezastru ecologic.

3. Largul coastelor somaleze

Tot pe seama mafiei italiene se pune si folosirea apelor maritime ale Somaliei ca cimitir pentru deseurile toxice si radioactive, care nu si-au gasit locul undeva, mai apropape de zona europeana.

Mafia a profitat de slabiciunile autoritatilor somaleze, incapabile sa apere propriul spatiu marin, reusind sa faca disparute 600 de butoaie cu deseuri toxice si radioactive. In programul pentru mediu al ONU figureaza cazul acestor containere, unele din ele ajunse in ocean cu prilejul unui tsunami petrecut in zona in anul 2004.

Scaparea deseurilor din containere n-ar afecta statiuni superbe ca cele de pe Mediterana, dar ar fi poate lovitura cea mai grea pentru populatia somaleza, una din cele mai sarace de pe glob.

4. Rusia - statia nucleara, candva secreta, "Maiak"

La statia nucleara din nord-estul Rusiei s-a produs in anul 1957 un mare dezastru nuclear, tinut multa vreme strict secret. In momentul exploziei, materiale radioactive, in cantitate de 100 de tone, au fost arucate in aer, contaminand o zona vasta.

Evenimentul a fost bine ascuns pana in anul 1980, cand s-a aflat nu numai de respectiva explozie, ci si de faptul ca, la inceputul anilor '50, deseurile radioactive erau deversate, din inconstienta, in raul Karaciai, din apropiere.

Astazi, expertii apreciaza ca zona raului Karaciai are cel mai ridicat grad de radioactivitate din toate regiunile populate ale globului. Se estimeaza ca radioactivitatea zonei a afectat pana acum grav circa 400.000 de persoane.

5. Sellafield, Marea Britanie

Situat pe coasta de vest a Angliei, complexul Sellafield este principalul producator de echipamente electronucleare din Marea Britanie. Aici se gasesc 400 de constructii, raspandite pe o suprafata de 10 kmp, unde lucreaza aproximativ 10.000 de persoane.

Doua accidente nucleare s-au produs in acest loc. Primul a fost in 1957, cand, in timpul unei activitati de intretinere, s-a produs un incendiu care a durat cateva zille. Un nor radioactiv a emanat in atmosfera, concentratia lui nefiind insa atat de mare incat sa aiba de suferit populatia Europei.

Al doilea accident s-a produs in 2005, cand 83.000 litri de lichid radioactiv a scapat de sub control, scurgandu-se intr-un recipient tampon, prevazut anume pentru situatiile de exceptie.

Dupa ce statia a fost oprita doi ani, activitatea a reinceput, cu precautie. Totusi, nu se poate evita deversare unor deseuri in mare, unde apele au un grad ridicat de radioactivitate.

6. Combinatul chimic din Siberia, Rusia

Situat in regiunea Tomsk din Siberia, Combinatul produce materiale si accesorii necesare industriei nucleare, fiind unul din cele mai mari din lume. Se considera nesigur, intrucat numai intre anii 1961 si 1963, aici au avut loc 12 diverse avarii, mai mari sau mai mici.

Expertii retin pericolul deosebit pe care il pezinta deseurile in stare lichida care contin 124 tone substante solide, dizolvate sau in suspensie si depozitate in recipienti vechi. Calitatea recipientilor si vechimea lor face in prezent ca pericolul scurgerii in sol sa fie iminent si nimeni nu stie daca asemenea scurgeri n-au si inceput, dat fiind gradul ridicat de radioactivitate din zona.

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
#locuri radioactive Pamant, #scurgeri radioactive pericol , #energia nucleara