Centrala de la Cernavoda, inutila? Romania mai are uraniu numai pentru 7 ani

Joi, 12 August 2010, ora 10:36
4939 citiri
Centrala de la Cernavoda, inutila? Romania mai are uraniu numai pentru 7 ani

Romania mai are zacaminte de uraniu doar pana in 2017, in conditiile in care programul sau nuclear este foarte ambitios. Mineritul uranifer autohton sta in prezent doar intr-o mina, iar investitiile in prospectiuni sunt zero.

"Pentru viitoarele unitati 3 si 4 va ajunge foarte putin pentru ca, din pacate, nu se fac prospectiuni, din lipsa banilor", a declarat pentru Financiarul Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, Adriean Videanu.

In prezent, o singura mina mai este activa, cea de la Crucea, la sud de Vatra Dornei, in Carpatii Orientali. Unele activitati de exploatare mai persista la mina de la Avram Iancu, din judetul Bihor, aflata in curs de inchidere, pe bani europeni.

In plus, viitorul mineritului uranifer autohton se anunta sumbru pentru ca 2010 este ultimul an cand Compania Nationala a Uraniului (CNU), care detine monopolul pe aceasta piata, va mai avea parte de subventii, potrivit cererii Comisiei Europene. "Va fi foarte greu fara acest sprijin", spune Serban. Anul acesta, Executivul a repartizat CNU o subventie de 29,5 milioane de lei, cu un milion de lei sub nivelul din 2009.

In ce priveste solutiile, "Financiarul" mentioneaza doua: fie o concesiune, fie importul de concentrate tehnice de uraniu, in scopul rafinarii acestora. Astfel, Romania va fi nevoita sa se raporteze la pretul mondial al uraniului, care din 2004 pana astazi s-a triplat, de la 15 dolari pe kilogram la 45 dolari.

Un fascicul care contine in medie 21,5 kg de uraniu natural poate produce o cantitate de electricitate de aproape 1.115 MWh, adica echivalentul arderii a 2.200 de tone de carbune brun sau a 1.110 de tone de huila energetica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Romania zacaminte uraniu, #centrala cernavoda reactoare, #centrala nucleara Cernavoda , #energia nucleara
Comentarii
Poza Dan-Ionescu
Dan-Ionescu
rank 5
sa inteleg ca centrala care le sta in gat rusilor e inuila si rosia montana la fel