Centrala nucleara de la Cernavoda mai face doar un reactor

Luni, 05 Martie 2012, ora 20:04
6830 citiri
Centrala nucleara de la Cernavoda mai face doar un reactor
Foto: cugetliber.ro

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda urmeaza sa intre in impas din cauza dificultatilor financiare, iar al patrulea reactor ar putea sa nu mai fie construit deloc.

Potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode, una dintre variantele finalizarii proiectului o reprezinta doar construirea reactorului 3 al centralei si renuntarea la ultimul dintre ele, anunta Capital, preluand o declaratie a ministrului pentru Agerpres.

Variantele, trei la numar, ar fi posibilitatea investitorilor privati de a se implica in proiect cu tehnologie si cu echipamente, oprirea proiectului sau reluarea procedurii de la zero, adica doar constructia reactorului 3.

Constructia reactorului 4 ar urma sa intre in conservare.

Proiectul celor doua reactoare fusese pornit in urma cu patru ani, dar a intrat in impas la inceputul anului, dupa ce un grup de investitori s-a retras. Anuntul construirii acestora a fost facut in toamna anului 2007.

Primul reactor al centralei nucleare de la Cernavoda a fost pus in functiune in 1996, avand o putere instalata de 706 MW, in timp ce al doilea a inceput sa functioneze in toamna anului 2007.

Prin cele doua reactoare se asigura aproximativ 18% din consumul national de energie electrica.

Lucrarile de la centrala nucleara au inceput in anii '80, iar in planurile initiale figurau cinci reactoare nucleare.

Compania care opereaza centrala de la Cernavoda, societatea de stat Nuclearelectrica, a selectat sase investitori privati pentru a construi reactoarele 3 si 4.

Investitorii erau Arcelor Mittal Romania, grupul CEZ Republica Ceha, ENEL Italia, GDF Suez, Iberdrola Spania si RWE Germania, care detin 49% din actiunile viitoarei companii, in timp ce statul roman detine 51% din actiuni.

Printre cei care s-au retras, intre timp, se numara grupul CEZ, GDF Suez, Iberdrola Spania si RWE Germania, iar actiunile acestora au fost cumparate de statul roman, care detine in prezent circa 84% dintre acestea, ale EnergoNuclear, compania care proiecteaza reactoarele 3 si 4, care ar fi trebuit sa fie puse in functiune in 2015, respectiv 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#centrala nucleara Cernavoda, #reactoare nucleare Cernavoda, #lucian bode, #reactor nuclear 3 , #energia nucleara