Cine blocheaza testele de stres la centralele nucleare?

Luni, 23 Mai 2011, ora 09:14
1683 citiri
Cine blocheaza testele de stres la centralele nucleare?
Foto: Daylife

Germania si Austria au blocat un plan, sustinut de mai multe tari din Uniunea Europeana, de a stabili criteriile pentru protocoalele de securitate in cazul reactoarelor nucleare, cerand teste de stres mai serioase, efectuate de experti independenti.

In urma radiatiilor emise de centrala nucleara Fukushima Daiichi, din Japonia, cauzate de cutremurul din luna martie, guvernele europene au incercat sa stabileasca noi standarde de securitate, insa nu au reusit sa ajunga la un consens.

Estimarile pentru rezultatele financiare ale unor centrale nucleare europene au scazut considerabil, mai ales in Germania, unde statul a luat masuri aspre de prevenire, dupa ce cutremurul si tsunami-ul din Japonia au demonstrat cat de vulnerabile sunt aceste centrale in fata dezastrelor naturale.

Ministrul Mediului din Austria, Niki Berlakovich, a cerut teste de stres stricte si cuprinzatoare, relateaza The Wall Street Journal.

In fata acestor probleme legate de procedurile testelor de stres, oficialii Comisiei Europene au spus ca negocierile trebuie sa continue, deoarece nu s-a putut ajunge la o intelegere.

Atat Austria, cat si Germania vor ca testele de stres (inspectia sistemelor de siguranta) sa includa si verificari prin care sa se determine daca reactoarele ar putea face fata unor atacuri teroriste. Insa aceste verificari ar fi extrem de scumpe pentru companiile de utilitati care gestioneaza centralele nucleare.

Oficiali din Comisia Europeana au declarat ca ar prefera sa fie incluse si teste pentru masurarea riscului in cazul prabusirii unor avioane.

Potrivit unui oficial ceh, Marea Britanie s-a opus cererii germanilor pentru a include si riscul de atacuri teroriste, refuzand sa acorde Uniunii Europene autoritate asupra problemelor de securitate britanice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#teste stres centrale nucleare, #centrale nucleare Europa , #energia nucleara