CNCAN: Centrala de la Cernavoda are capacitatea de a rezista in situatii extreme

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 14:59
1369 citiri
CNCAN: Centrala de la Cernavoda are capacitatea de a rezista in situatii extreme
Foto:Romania Libera

Centrala de la Cernavoda ar putea face fata unui cutremur puternic, chiar cu o magnitudine mai mare de 7,8 grade Richter, dar si unui tsunami in Marea Neagra, fiind confirmate marjele de siguranta in urma testului de stres, potrivit CNCAN.

"Centrala de la Cernavoda rezista la un cutremur mai mare de 7,8 grade Richter. In cel mai rau scenariu va ceda infrastructura din jurul centralei, ar putea fi afectate podurile si drumurile sau nu s-ar mai putea face alimentarea cu curent alternativ din reteaua nationala, dar si pentru o astfel de situatie exista masuri de back-up", a declarat vineri presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vajda Borbala.

Pe 15 septembrie, CNCAN a finalizat si transmis la Comisia Europeana primul raport privind testele de stres pentru centrala nuclearoelectrica CNE de la Cernavoda.

Testele au fost facute ca urmare a accidentului de la Fukushima Daiichi din Japonia, la solicitarea Consiliului Uniunii Europene si Comisiei Europene pentru toate centralele nuclearoelectrice din Uniunea Europeana.

Raportul preliminar a confirmat marjele de siguranta ale centralei si capacitatea acesteia de a rezista la situatii extreme, inclusiv un nivel de rezistenta la seism conform cerintelor internationale pentru centralele nucleare noi.

Testele de stres au vizat evaluarea comportarii centralei in situatia unui seism puternic, inundatii, pierderea totala a alimentarii cu energie electrica din sursele de curent alternativ, pierderea sursei finale de racire, avaria zonei active a reactorului si pierderea racirii la instalatiile de stocare a combustibilului uzat.

Implementarea testelor de stres pentru centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda a inceput oficial pe 1 iunie, analizele fiind realizate de Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN).

"S-a luat in calcul si un tsunami in Marea Neagra, insa s-a concluzionat ca distanta de 60 km intre centrala si Marea Neagra face ca o posibila unda sa nu poata ajunge la amplasamentul centralei", a declarat la randul sau directorul in cadrul CNCAN Cantemir Ciurea.

Acesta a adaugat ca in urma accidentului de la Fukushima Daiichi s-a decis achizitia de surse alternative de energie, doua diesel mobile, cate unul pentru fiecare unitate, cu o capacitate de circa 1 MW fiecare. Aceste surse ar putea fi folosite in situatia in care celelalte sisteme suplimentare de furnizare a energiei nu ar mai functiona.

Totodata, s-au elaborat si implementat noi proceduri de raspuns la urgenta sau in cazul pierderii capacitatii de indepartare a caldurii reziduale din bazinul de stocare a combustibilului uzat. Pe langa acestea, s-au luat masuri pentru pregatirea specifica a personalului.

Raportul final privind testele de stres pentru CNE Cernavoda urmeaza a fi transmis de SNN la CNCAN pana la data de 31 octombrie, impreuna cu propunerile de imbunatatire si termene de realizare. Pana la finele anului 2011, CNCAN va efectua evaluari si inspectii suplimentare si va elabora raportul national privind testele de stres.

In primul trimestru al anului 2012, rapoartele elaborate de CNCAN, precum si activitatile de inspectie efectuate la CNE Cernavoda, vor fi supuse unei evaluari de catre Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Cernavoda capacitate rezista, #Cernavoda rezistenta situatii extreme , #energia nucleara