Ziare.com

Centrala de la Cernavoda, mai tare decat Fukushima

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 17:20

   

Centrala de la Cernavoda, mai tare decat Fukushima
Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda nu prezinta riscul producerii unui eveniment nuclear similar celui de la Fukushima, din Japonia, conform "Raportului de reevaluare a marginilor de securitate nucleara la CNE Cernavoda".

Acesta a fost inaintat Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) pe 28 octombrie 2011 si transmis, ulterior, Comisiei Europene.

In urma evenimentelor produse in martie 2011, pe coasta de est a Japoniei, la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima, Consiliul European a decis pe 25 martie 2011 ca securitatea nucleara a tuturor centralelor nucleare din UE trebuie revizuita in baza unor evaluari de risc transparente si extinse (Stress Tests).

Raspunzand acestor noi cerinte, Organizatia ENSREG (European Nuclear Safety Regulators) a emis, la sfarsitul lunii mai 2011, un raport ce contine un set de specificatii tehnice in baza carora autoritatile de reglementare ale fiecarui stat membru trebuie sa solicite titularilor licentelor de exploatare reevaluarea marginilor de securitate nucleara (Stress Tests).

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Detectori cu ultrasunete pentru centrala nucleara de la Cernavoda

Directorul Centralei Nuclearelectrice Cernavoda, dr. ing. Ionel Bucur, a subliniat, in cadrul unui interviu acordat Agepres, ca "documentul detaliaza raspunsul sistemelor centralei si al organizatiei in cazul aparitiei situatiilor extreme si indica faptul ca ambele unitati ale CNE Cernavoda indeplinesc cerintele stipulate in proiectul initial si, mai mult, detin o margine de securitate suficient de mare in cazul unor cutremure puternice, inundatii, pierderii totale a alimentarii cu energie electrica si pierderii totale a ultimei surse de racire sau combinatii ale acestora".

Bucur subliniaza ca oricum la Cernavoda nu este posibil un eveniment similar celui de la Fukushima, pentru ca facilitatile suplimentare ale centralei "aduc un plus de robustete".

"Este important de amintit aici si faptul ca exista doua sisteme total independente de oprire, capabile sa insereze foarte rapid in reactor mult mai multa reactivitate negativa decat este necesar pentru ca reactorul sa fie oprit. Alte elemente specifice sunt existenta a doua camere de comanda si a doua seturi de grupuri electrogene total independente.

Reactorul 1 de la Cernavoda, cel mai ridicat grad de utilizare in Europa

Camera de comanda secundara si al doilea set de grupuri electrogene sunt proiectate sa asigure continuarea functiilor de securitate nucleara cum ar fi: indepartarea caldurii din combustibil si monitorizarea parametrilor centralei dupa oprirea reactorului in urma unor evenimente severe (cutremur, inundatii etc.)", a mai precizat directorul centralei de la Cernavoda.

In plus, centrala nucleara romaneasca nu este vulnerabila nici in caz de cutremur.

"In mod preventiv, la proiectarea unitatilor de la CNE Cernavoda, s-a ales o valoare de referinta a PGA de 0,2g, iar cutremurul corespunzator acestei magnitudini a fost denumit Seism Baza de Proiect (SBP), cu o probabilitate de aparitie de 1 la 1.000 de ani", a subliniat Ioan Bucur.

Referitor la posibilitatea inundarii din exterior au fost facute evaluari tinand cont in primul rand de un cutremur care poate induce inundarea fie printr-un tsunami, fie prin avarierea unor structuri.

"Intrucat distanta dintre Cernavoda si Marea Neagra este de aproximativ 60 de km, valurile tsunami vor fi disipate de-a lungul distantei astfel ca un asemenea eveniment nu este credibil", a adaugat oficialul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2074 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

era de asteptat

daca tinem cont de pozitia geografica, tehnologia diferita, si mai ales de faptul ca intre cele doua centrale exista o diferenta de serie tehnologica de 20 (douazeci) de ani... Cernavoda nu sufera termen comparativ in privinta riscului de topire a reactorului in conditiile unui dezastru similar cu Fukushima.
keep on, w

 

Multumim mult de tot pentru incredere, frate watergator!

We keep on working, the best we can!

And even more: we are among the best, nulcear workers from other countries said that.
We really do!
And I'm proud of it!

O seara faina, prietene.

E bine cand sunt (si) vesti bune !

.

 

Ar fi si mai bine daca ar exista vesti bune despre ...

... reactoarele 3 si 4!
Si poate alte proiecte din domeniul nuclear.

Pe foamea asta de energie nu ne-ar prinde rau deloc s-avem curent electric la aragaz, calorifer si apa calda la robinet, in loc de gaze, petrol si carbuni!

Poate se vor trezi din nesimtire "politicienii" nostri si vor realiza adevarul asta elementar!
Mai ales ca-i si pentru binele lor.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor