Dilema energetica: Daca nu era o pata de petrol, ci un accident nuclear?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 26 Iunie 2010, ora 22:04
2469 citiri
Dilema energetica: Daca nu era o pata de petrol, ci un accident nuclear?

Devastatoarea explozie produsa pe platforma petroliera Deepwater Horizon, pe coasta Louisianei, si inimaginabilul dezastru ecologic care a urmat i-au pus pe ganduri pe cei care militeaza pentru energia nucleara in defavoarea extragerii combustibililor fosili.

In ultimii ani, miscarea pro-energie nucleara a prins avant, tot mai multe reactoare nucleare fiind fie in curs de constructie, fie de planificare, pe intregul glob.

In conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre sfarsitul rezervelor de petrol si gaze naturale, de cresterea exploziva a preturilor la combustibili fosili si de incapacitatea oamenilor de stiinta de a produce o alternativa viabila, curata si ieftina la hidrocarburi, energia nucleara pare, deodata, ca intruneste toate aceste calitati - desi nu este nici ieftina, nici curata si in niciun caz viabila, dupa cum incearca sa demonstreze Mark Gimein pentru publicatia The Big Money.

Argumentul dezastrelor precum cel petrecut pe platforma Deepwater Horizon poate fi folosit in ambele sensuri: fie pentru a sublinia adevarurile ingrijoratoare privind resursele naturale si exploatarea lor, fie pentru a argumenta ca accidentele abia asteapta sa se intample si nici cel mai bine pregatit manager nu poate prevedea cel mai rau scenariu.

Daca privesti problema petei de petrol din Golf din punctul de vedere al felului in care o serie de mecanisme asa-zis "impenetrabile" au cedat pentru a contribui la dezastru, devii brusc mai sceptic in privinta optiunii nucleare.

Desigur, centralele nucleare nu mazgalesc plajele si nu imbiba pelicanii cu petrol, nu elibereaza CO2 in atmosfera, in general functioneaza fara probleme pentru ani in sir si ar scurtcircuita dependenta statelor de hidrocarburi.

Cea mai nelinistitoare trasatura a puterii nucleare se poate reduce insa la o singura intrebare: "Si daca ceva merge prost?". Pe platforma petroliera Deepwater Horizon ceva a mers prost. A avut loc un incident neprevazut, intr-un mod neasteptat, la un moment pe care nimeni nu-l putea prevedea. Efectul este catastrofic.

Companiile iau in general in serios scenariile cele mai proaste. Isi bugeteaza banii pentru a face fata pana si celei mai negre situatii, in caz ca ceea ce poate merge prost va merge foarte prost. Insa exista tendinta de a subestima sau subaprecia ce poate merge prost. Accidentele se dovedesc a fi nu numai mai frecvente decat isi imagineaza oamenii, ci si mai scumpe si mai grave decat si-au imaginat cei care sunt insarcinati cu asta.

Oricat de atragatoare ar parea solutia nucleara, ea sufera de asa-zisul paradox al catastrofei: cel mai rau scenariu este atat de grav incat suntem cu atat mai putin capabili sa il cuantificam. Adevarul este ca adevaratele costuri ale unei catastrofe nucleare ar fi atat de mari incat acestea intra in categoria accidentelor aproape de neconceput a se intampla. Tocmai de aceea merita sa le luam in considerare.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#accident ecologic, #accident nuclear, #centrala nucleara, #riscuri centrala nucleara , #energia nucleara
Comentarii
Poza vasile_sf
vasile_sf
rank 2
Pentru majoritatea care nu intelege o diferenta esentiala: Masinile nu merg nici cu uraniu, nici cu eolian, carbune, sau hidro, ci DOAR CU PETROL. Foarte putine merg cu GAZ natural. Numai masinile de jucarie merg pe baterii si nici alea prea bine!