Ziare.com

Energia nucleara in Romania: Proiect de miliarde de euro cu chinezii si independenta energetica - Interviu

de Constantin Pescaru
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 08:22

   

Energia nucleara in Romania: Proiect de miliarde de euro cu chinezii si independenta energetica - Interviu
Romania vrea sa construiasca inca doua reactoare nucleare in parteneriat cu o companie din China, iar proiectul de 6,4 miliarde de euro se afla inca in faza incipienta.

Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii Forumului Atomic Roman (ROMATOM) despre situatia energiei nucleare din tara noastra, dar si despre proiectele viitoare din acest domeniu.

Iohannis pleaca in America - va participa la Summitul Securitatii Nucleare

Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile?

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Acestia ne-au precizat motivul pentru care e oportun sa construim inca doua reactoare nucleare, dar au vorbit si despe cat de important este sa avem un mix energetic variat.

Care este situatia actuala a energiei nucleare din tara noastra?

In prezent, in Romania opereaza doua unitati nucleare - Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda detinute de Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN). Unitatea 1 a fost data in operare comerciala in 1996, in timp ce Unitatea 2 in 2007. Ele acopera aproximativ 17 - 18% din necesarul de energie al Romaniei.

Energia nucleara si cea hidroelectrica sunt utilizate de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.red.) pentru realizarea cosului energetic pentru consumatorii casnici, fiind cele mai ieftine surse din Romania.

Cele doua reactoare in operare de la CNE Cernavoda, cu o capacitate instalata de 1.400 MW, au livrat in sistemul energetic 11.638 GWh in anul 2015.

Conform tehnologiei si capacitatii instalate aferente celor doua Unitati CNE Cernavoda, Nuclearelectrica produce anual o cantitate constanta de energie, de aproximativ 11 TW, in consecinta, caracteristicile unui producator de energie nucleara fiind stabilitatea si predictibilitatea, ambele oferind avantaje de sistem energetic.

Ce rol joaca componenta nucleara in asigurarea independentei energetice a tarii noastre?

Romania are nevoie de un mix energetic echilibrat, care sa includa toate sursele, concentrarea pe o singura sursa, in speta regenerabilele, nefiind una realista pentru sustinerea sistemului energetic.

De asemenea, unul din conceptele vehiculate la nivelul statelor membre europene, care au dreptul de a-si stabili mixul energetic in functie de disponibilitatea resurselor si eficienta sistemului, este cel de "level playing field", adica acordarea si implementarea de conditii si masuri egale pentru toti producatorii.

Lipsa acestui mod de reglementare determina o competitie artificiala intre surse diferite, cu caracteristici diferite, care in mod normal nu pot concura pe principii similare, rezultatul fiind o dezechilibrare a pietei, cu efect direct asupra preturilor din piata competitiva si implicit asupra producatorilor clasici care nu beneficiaza de scheme de suport.

De cateva ori, reactoarele nucleare au fost inchise pentru reparatii. De ce s-a intamplat acest lucru?

In functionarea unei centrale nucleare sunt doua tipuri de opriri: planificate si neplanificate.

Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda se opresc alternativ o data la doi ani, pentru realizarea programului de mentenanta planificata, pentru o durata de circa 25 - 30 de zile. Aceste opriri sunt tratate ca adevarate proiecte ale centralei, initiate cu aproximativ 24 de luni inainte de incepere, avand o echipa de management de proiect, grafic de realizare, inclusiv drum critic, planificare resurse umane, buget etc.

Realizarea graficului, cu respectarea deplina a cerintelor de securitate nucleara, este deosebit de importanta, in conditiile in care orice intarziere la repornire si aducere la parametrii afecteaza performantele tehnice si economice ale SNN. Nu s-au inregistrat intarzieri in repornirea unitatilor dupa perioada de mentenanta, repornirea avand loc chiar mai devreme decat era planificat.

Opririle sau reducerile de putere care pot sa apara neplanificat, in perioada dintre doua opriri planificate, sunt o realitate pentru orice industrie, deci si pentru cea nucleara.

Aceste opriri sunt controlate si nu afecteaza siguranta centralei, a personalului, populatiei si mediului inconjurator. Durata opririlor neplanificate este relativ scurta (2-3 zile), timp in care se identifica si remediaza cauza.

Guvernul mai vrea sa construiasca inca doua reactoare, iar statul se afla in negocieri cu compania China General Nuclear Power Corporation, care ar urma sa detina pachetul majoritar de actiuni in acest proiect. Care este stadiul actual al acestui proiect estimat la 6,4 miliarde de euro?

In prezent, partile se afla in ultima faza a primei etape si anume in proces de negociere a Acordului Investitorilor si a Actului Constitutiv al noii companii de proiect, documente care vor detalia structurarea finantarii si contractarea serviciilor de inginerie, constructie si procurare pe durata fazei de pre-proiect.

Bloomberg: Romania face afaceri cu chinezii pentru noi reactoare nucleare

Compania de proiect este premergatoare unei companii de tip IPP (Producator independent de energie), care se va infiinta o data cu decizia finala a investitorilor de a investi.

De ce are nevoie Romania de inca doua reactoare nucleare, in conditiile in care exista multe proiecte ce folosesc resurse regenerabile, iar tara noastra produce mai mult decat consuma? Este momentul ales unul oportun?

Proiectul Unitatilor 3 si 4 va raspunde pe termen lung necesitatilor de sistem energetic romanesc coroborate cu tintele politicii de decarbonizare asumate de Romania, asigurand securitate in aprovizionare, contributia la un mix energetic echilibrat, stabilitate si accesibilitatea pretului la consumatorul final.

De asemenea, pentru Nuclearelectrica dezvoltarea acestui proiect inseamna venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare si mentenanta si furnizare de combustibil nuclear. Asadar, proiectul inseamna un castig dublu: atat pentru statul roman si sistemul energetic, cat si pentru cresterea si dezvoltarea companiei.

Participarea industriei romanesti la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, estimata la 25-30% din valoarea lucrarilor de inginerie, realizare componente si constructie, ar avea un impact deosebit de favorabil asupra economiei nationale, stiind faptul ca investitiile conduc la cresterea PIB-ului, la crearea de locuri noi de munca, la venituri suplimentare la bugetul de stat, care ar putea avea un efect de multiplicare in economie.

Conform datelor primite in cursul unei analize efectuate de ROMATOM in cursul anului 2013, numarul actual de locuri de munca din domeniul industriei orizontale nucleare din Romania este de 8.300, la care se pot adauga inca 7.600 in conditiile primirii unor comenzi/contracte pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda.

In concluzie, rezulta ca se poate evalua o capacitate a fortei de munca de 16.000 de locuri de munca ce vor fi ocupate in industria nationala pentru finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 Cernavoda.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nemtii cauta sa renunte la Energia nucleara,iar noi o extindem?

S-a vazut clar ce s-a intamplat in Japonia cu centralele nucleare, cand asupra sa s-au abatut fenomene extreme,iar guvernantii nostri nu au invatat nimic din aceasta tragedie.Avem multe surse de energie,printre care si cea eoliana, pe care nu vrem sa le folosim.Shalom

 

frate sovietzel mioritic...francezii au 70% energie atomica...

asa ca...degeaba au renuntat astia...si apoi ce-ar fi sa renuntam la ratiune ca ne e frica rau in viatza...si apoi nemtalaii ari alta stare materiala si de alevatie...si alta mentalitatii decit mataluta...care ai din aia...slavo-mioritica de devalmasie...pricepusi ?...
mie mie frica de aia de la kozlodui...si de golania si-mai-muradareilordecit-noi frati ai nostri...bulgarii...

Energii alternative

Marinca mai este ceva drum pana sa devina energiile alternative viabile din punct de vedere comericial. Energie nucleara daca nu folsim tehnolgiie bolsevico-muscalesti este nepolunat si ff sigura. Nemtii au renuntat le energia nuclear din motive politice si ca au unii politicieni dusi cu sorcova. Franta produce 80% din electrictate folosind energie nucleara si nu a avut probleme. Mai lasati teroiile vanturate prin presa de trolii ruso-bolsevici care vor sa ramanem dependenti de gazele si petrolul muscalesc

Nu invatam

Din tragediile altora,mai destepti decit noi.Pai Chinezii,au nevoie de bani,e normal au un miliard si jumatate de hranit.Deci fiecare locuitor al Chinei,trebuie sa aiba zilnic bolu cu orez si ceva peste el.Dar ce vina avem noi.Nu ar fi mai normal,sa folosim ce avem.Pe ce consumam mai mult,decit incalzitu casei...hai sa le izolam,facem un plan national si economisim minimul 20 la % pe casa,la 5 case una merge gratuit,parca nu e rau...avem ape,vinturi,soare,gaze naturale...si restu,nu ne trebuie copii iradiati....S-a zis ca e bine as fie construite centrale atomice mici,gen cartier,in caz de accident,sunt usor de neutralizat,dar credeti ca asculta cineva,vor construi in mare,in caz de ceva,avem un accident nuclear,ca nu scapa toata Europa...nu ne trebuie asa ceva....sa faca acolo la ei in China.....

 

toata Europa

incearca din rasputeri si cu costuri enorme sa treaca la energia verde, sa inchida si sa "curete" tarile lor de centrale atomice, noi iar suntem cu 100 de ani in urma...

 

"cu 100 de ani in urma..."

Si cu anumite buzunare pline...

Nicio șansă! Și-așa noi n-avem ce face cu cat curent avem, iar Euro

pa nici atat! Punerea in funcțiune a noi capacități energetice ar avea ca efect prăbușirea prețului kw, la fel cu al petrolului după intrarea oficială pe piață a ultimelor producătoare de petrol, ceea ce-i dezavantajează atat pe bișnițarii/băieții dăștepți, cat și administrațiile care nu știu să aducă altfel de venituri la buget, decat prin supra-impozitarea, taxarea, accizarea industriilor auto și energetice!

 

capacitate instalata de 1.400 MW...putere cred ca vroia sa zica...

si apoi nu-i 17-18%...poate 1.7-1.8...Romania produce intre 53-65 GW...cu eoliene cu tot banuiesc...53 era prin anii 90 poate si 2000...

 

Habar nu ai...

... dar te bagi.... e corect scris si calculat, nu ce spui tu...

lol...e gresit ? si gata ? prin dcret ? al cui ?

ia hai sa calculim...toarashe...

cum ziceam...cand eream io mai mik Ro producea cam 53 GW putere nu capacitate ma rog...puterea=Wattsi...capacitate= ..?...sincer nu mai stiu........... :)):):):)............asaaaaaa....deci 53000MW....acuma nush daca un reactor ii de numa 1400MW=1.4GW (x2 reactoare)....faceti si voi socotzurili...20% din 50=cam 10....departe departe...si mai is si eolienele...sincer nu m-am uitat cu goagle cit ii productia de energie in Ro...da' nici mataluta nu cred...

acuma...acolo zice... "Ele (reactoarele) acopera aproximativ 17 - 18% din necesarul de energie al Romaniei"...necesaru...adika...2.8 GWx5


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor