Risc de contaminare radioactiva a Marii Negre - Vezi de unde vine pericolul

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:41
5217 citiri
Risc de contaminare radioactiva a Marii Negre - Vezi de unde vine pericolul
Foto: Arhiva

Turcia intentioneaza sa construiasca o centrala nucleara pe coasta Marii Negre, intr-o zona seismica activa. Ecologistii rusi avertizeaza ca in caz cutremur exista riscul ca Marea Neagra sa fie contaminata radioactiv.

Activistii ecologisti rusi avertizeaza ca dezvoltarea nucleara a Turciei ameninta securitatea Rusiei. Ei se refera la intentia Turciei de a construi o centrala nucleara la malul Marii Negre, la numai 400 de kilometri de statiunea ruseasca Soci, intr-o zona activa seismic.

Japonia si Turcia vor construi o centrala nucleara pe malul Marii Negre

Potrivit "Soci 24", citat de yerkramas.org, Turcia are de gand sa dea in exploatare, pana in 2023, o centrala nucleara la Sinop, pe malul Marii Negre. Aceasta ar urma sa fie construita de un consortiu nipono-francez, compus din companiile Mitsubishi si Areva.

"Coasta turca a Marii Negre este o zona cu risc seismic extrem de ridicat. La o distanta de 100-150 de kilometri de coasta turca este o zona de contact intre placile tectonice, a caror deplasare este cauza unor cutremure regulate. Uneori, se poate ajunge la consecinte devastatoare. Ca urmare a cutremurului catastrofal din 1999, in Turcia au fost ucisi zeci de mii de oameni, valoarea totala a pagubelor ridicandu-se la 20-40 miliarde de dolari", au declarat reprezentantii organizatiei ecologiste Ekovahty.

Astfel, ecologistii avertizeaza ca, in caz de cutremur, apare riscul contaminarii Marii Negre cu radionuclizi. Ei reamintesc ca o situatie asemanatoare a avut loc in 2011, in urma seismului care a afectat centrala nucleara de la Fukushima, din Japonia.

Pesti radioactivi in apele SUA, in urma accidentului Fukushima

Ecologistii au slabe sperante ca semnalele lor de alarma vor avea vreun efect. Cu atat mai mult cu cat Rusia se va implica intr-un alt proiect nuclear al Turciei. Guvernul turc intentioneaza sa mai contruiasca inca o centrala nucleara, denumita Akkuyu, de aceasta data cu ajutorul companiei ruse Rosatom.

Presedintele Vladimir Putin a promis deja Turciei asistenta financiara de 20 de miliarde de euro pentru acest proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#centrala nucleara Turcia, #contaminare radioactiva Marea Neagra, #centrala nucleara Marea Neagra , #energia nucleara