Romania si energia nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu

Luni, 07 Martie 2016, ora 09:58
8199 citiri
Romania si energia nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu
Foto: Pixabay

Romania are in acest moment un avantaj competitiv unic in Europa si anume faptul ca pe teritoriul tarii exista un ciclu nuclear complet: resursa (uraniul), uzinele de procesare a minereului (platforma Feldioara, judetul Brasov), fabrica de productie a combustibilului nuclear (FCN Pitesti) si Centrala nucleara de la Cernavoda - care asigura circa 20% din necesarul de energie al Romaniei.

La finele anului 2015, Compania Nationala a Uraniului a iesit din joc: Nuclearelectrica a decis, in urma unei licitatii, sa cumpere uraniu canadian, cu mult mai ieftin decat a ajuns cel romanesc.

In acest lant exista insa o veriga slaba - Compania Nationala a Uraniului (CNU) - companie de stat ce detine licentele de exploatare a zacamintelor de uraniu, precum si platforma de la Feldioara unde este prelucrat minereul. Acesta este vandut ulterior unicului beneficiar - Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) - companie care administreaza centrala de la Cernavoda.

Pulberea sinterizabila de uraniu produsa la Feldioara ajunge la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, detinuta de Nuclearelectrica, unde este procesata pentru obtinerea combustibilului nuclear necesar functionarii unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda.

La finele anului 2015, CNU si-a pierdut singurul client dupa ce a majorat pretul pulberelor de uraniu cu 76% fata de valoarea stabilita prin contract, de 475 de lei pe kilogram.

Ca urmare, Nuclearelectrica a organizat o licitatie care a fost castigata de canadienii de la Cameco, fiind compromisa astfel integritatea lantului nuclear din Romania.

Cum s-a ajuns aici

CNU a fost nevoita sa majoreze pretul ca urmare a unei decizii irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

ICCJ a dat partial castig de cauza Curtii de Conturi, care a descoperit ca CNU nu a realizat investitiile pe care ar fi trebuit sa le realizeze in perioada in care a beneficiat de ajutor de stat (pana in 2011), dar si ca pulberele de uraniu au fost vandute sub pretul pietei catre Nuclearelectrica, ceea ce a prejudiciat bugetul statului cu 51,2 milioane de lei.

Ca urmare a deciziei ICCJ, CNU a recalculat pretul, fapt ce a dus la rezilierea contractului cu Nuclearelectrica.

Citeste mai departe despre Romania nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu. Posibilele solutii pe CursDeGuvernare.ro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#uraniu investitii Romania, #uraniu producere Romania, #productie uraniu Romania , #energia nucleara