Avem cele mai mici importuri de energie din UE, dar suntem intr-o "groapa de potential"

Joi, 19 Mai 2016, ora 08:43
3137 citiri
Avem cele mai mici importuri de energie din UE, dar suntem intr-o "groapa de potential"
Foto: Arhiva Ziare.com

Schimbarea de paradigma in lumea energiei si tranzitia energetica rapida din Uniunea Europeana pot deveni risc extern de securitate daca Romania nu se adapteaza in timp util, avertizeaza grupul de lucru care a elaborat componenta "Securitate si diplomatie energetica" a viitoarei Strategii de securitate energetice a Romaniei.

Lipsa de aliniere la standardele europene plaseaza Romania intr-o "groapa de potential", ocolita de fluxurile de energie, "groapa" care nu este doar de natura tehnica, ci si economica, financiara, tehnologica si chiar diplomatica.

Confortul teoretic oferit de statistici

In UE, Romania este statul membru cu cele mai mici importuri de energie per capita: 12,5 GJ, potrivit datelor Eurostat (2015).

Dependenta de importuri de gaz natural a scazut de la 24% din cerere in anul 2011 la mai putin de 5% in anul 2015, in special pe fondul scaderii consumului industrial de gaz natural in industria productiei de ingrasaminte chimice.

De asemenea, pretul mediu al gazului natural importat s-a diminuat semnificativ pe parcursul anului trecut, de la 375 dolari/mmc (1000 metri cubi) in ianuarie 2015 la 232 dolari/mmc in decembrie 2015, potrivit datelor ANRE.

Pe plan international, potrivit clasamentului International Index of Energy Security Risk (2015), Romania ocupa un loc bun intre primele 75 de tari consumatoare de energie ale lumii, cu un scor al riscului de securitate energetica apropiat de media OECD si mai bun decat cel al vecinilor sai.

In ciuda perioadei faste pe care pare sa o traverseze din punct de vedere al securitatii energetice, Romania se confrunta cu o serie de riscuri care trebuie gestionate in mod corespunzator, arata analiza specialistilor.

Riscurile geopolitice

Dupa cum arata rezultatele testelor de stres realizate la finele anului 2014 de Comisia Europeana, in situatia unei intreruperi a livrarilor de gaz natural din Federatia Rusa prin Ucraina catre pietele UE pentru o perioada cuprinsa intre una si sase luni, Romania ar fi fost printre cele mai sever afectate state europene, cu un deficit estimat de gaz natural de 1,361 miliarde metri cubi (mld mc) - al treilea cel mai nefavorabil rezultat, dupa Finlanda (2,255 mld mc) si Ungaria (2,170 mld mc).

Suntem in aceasta situatie din cauza ca interconectarile, capacitatile moderne de stocare a gazului si calitatea infrastructurii sunt deficitare in Romania.

Citeste mai departe despre Securitatea energetica: Lunga lista de vulnerabilitati, lista scurta de solutii pe Curs de Guvernare

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#importuri energie electrica Romania, #potential energetic Romania, #securitate energetica Romania , #energie electrica