Avertisment despre energia electrica: Consumatorii nu beneficiaza de pe urma modului in care sunt stabilite tarifele

Marti, 03 Martie 2015, ora 16:12
3613 citiri
Avertisment despre energia electrica: Consumatorii nu beneficiaza de pe urma modului in care sunt stabilite tarifele
Foto: Hepta.ro

In privinta transportului energiei electrice, Consiliul Concurentei considera ca actualul mecanism de tarifare, diferentiat pe zone geografice, afecteaza concurenta, fara a aduce beneficii consumatorilor sau sa fie justificat de siguranta Sistemului Energetic National.

"La nivelul Romaniei, cele doua componente ale tarifului de transport, respectiv tariful de introducere a energiei electrice in retea si tariful de extragere a energiei electrice din retea, sunt reglementate diferentiat pe zone geografice distincte. Astfel, exista 7 zone geografice pentru care tariful componentei de introducere in retea este diferit, iar pentru componenta de extragere exista un numar de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.

Un astfel de mecanism ar putea fi justificat in conditiile in care operatorul de transport, Transelectrica, doreste sa incurajeze investitiile in una dintre zonele prestabilite, cu scopul de a mentine siguranta si eficienta retelei pe termen lung. Analiza Consiliului Concurentei arata, insa, ca in aceste zone geografice nu au fost realizate investitii in noi unitati de producere/consum", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

In consecinta, institutia recomanda realizarea unor analize in vederea schimbarii modelului de tarifare a activitatii de transport a energiei electrice si introducerea unor instrumente financiare specifice acestor piete (ex. contracte pentru diferenta, contracte cu optiune), care sa ajute operatorii sa isi gestioneze riscurile financiare generate de eventualele neconcordante ce pot aparea la un moment dat intre cerere si oferta.

Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

De asemenea, Consiliul Concurentei considera ca o mai mare flexibilitate in functionare (mix de surse de producere/tehnologii) ar avantaja producatorii interni in fata concurentilor europeni, in perspectiva unei piete regionale, si, ulterior, a unei piete unice comunitare.

"In Romania, companiile folosesc preponderent cate o singura sursa primara pentru producerea energiei electrice (apa, carbunele, combustibilul nuclear, pacura, gazul natural, vantul, biomasa), in timp ce alte companii europene folosesc un mix de tehnologii ceea ce le asigura o functionare optima", se arata in comunicat.

Ca urmare, autoritatea de concurenta recomanda companiilor din domeniu sa investeasca in diversificarea tehnologiilor de producere a energiei electrice pentru a deveni mai flexibile in livrarea energiei si, implicit, mai competitive.

Consiliul Concurentei subliniaza importanta asigurarii independentei companiilor proprietatea statului si considera ca este necesara realizarea unei delimitari intre rolul de actionar si cel de administrator al Ministerului Energiei cu privire la companiile din sectorul de producere a energiei electrice.

Romania, producator de energie electrica

Comparativ cu celelalte state europene, in anul 2012, productia neta de energie electrica a pozitionat Romania pe locul 14, alaturi de Grecia. Productia neta de energie electrica inregistrata la nivel national a reprezentat aproximativ 1,7% din productia de energie electrica inregistrata la nivelul Europei.

Totodata, a reprezentat 9,06% din cantitatea de energie electrica produsa la nivelul Germaniei, 9,95% din cea produsa la nivelul Frantei, respectiv 15,52% din productia de energie electrica a Marii Britanii si 18,65% din cea a Italiei.

In cadrul anchetei sectoriale pe piata energiei electrice din Romania, Consiliul Concurentei a solicitat informatii de la:

  • 170 companii care detin licenta de producere a energiei electrice;
  • 180 companii care detin licenta de furnizare a energiei electrice;
  • 8 companii care detin licenta de distributie a energiei electrice;

Studiul a condus la declansarea unei investigatii avand ca obiect contractele pe termen lung incheiate de catre SC Hidroelectrica SA pe piata de energie electrica din Romania.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Concurenta energie electrica, #piata energie electrica, #tarife energie electrica, #preturi energie electrica , #energie electrica