Curentul electric se ieftineste cu pana la 9% din 2017

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:40
4993 citiri
Curentul electric se ieftineste cu pana la 9% din 2017
Foto: Arhiva Pixabay

Se ieftineste curentul, gratie unei decizii luate azi de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Aceasta a aprobat, miercuri, reducerea tarifelor specifice la operatorii de distributie pentru anul 2017.

"Tarifele calculate pentru anul 2017 inregistreaza, fata de anul 2016, scaderi cuprinse intre 3,80% si 9,04%", precizeaza ANRE, intr-un comunicat.

Iata exact scaderile de pret la distributia catre consumatorii casnici:

Enel Distributie Banat - 9,04%

Enel Distributie Dobrogea - 6,36%

E-Distributie Muntenia (fosta Enel) - 8,37%

E.ON Moldova Distributie - 3,80%

CEZ Distributie - 4,55%

Electrica Distributie Muntenia Nord - 7,92%

Electrica Distributie Transilvania Nord - 5,98%

Electrica Distributie Transilvania Sud - 3,87%

Potrivit atributiilor sale de reglementare, anual, pana la data de 31 decembrie, ANRE are obligatia aprobarii tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, pentru fiecare operator de distributie concesionar, in parte.

"Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici va conduce, in anul 2017, la o reducere a acestora cu circa 6,47% fata de cele aplicate in anul 2016, reducere datorata, in principal, scaderii tarifelor specifice de distributie a energiei electrice aprobate in sedinta de astazi, precum si reducerii pretului de achizitie a energiei electrice din contractele reglementate", precizeaza ANRE.

Calendarul stabilit in 2012 prevede liberalizarea completa a preturilor energiei electrice pentru populatie de la 31 decembrie 2017, in conditiile in care, in prezent, 70% din pretul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piata libera si 30% este pret reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piata libera va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 si la 90% de la 1 iulie.

Liberalizarea preturilor reprezinta o oportunitate pentru jucatorii care vor sa intre pe o piata dominata in prezent de patru companii, care detin cele opt distributii regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat si Dobrogea), E.ON (Moldova) si CEZ (Oltenia).

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#pret energie electrica consumatori , #energie electrica