Datorii de un miliard de lei catre furnizorii de energie - CFR, cel mai mare restantier

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 20:10
1297 citiri
Datorii de un miliard de lei catre furnizorii de energie - CFR, cel mai mare restantier
Foto: Arhiva

Firmele romanesti, atat de stat, cat si cele private, au datorii catre furnizorii de electricitate de peste 1 miliard de lei, din care mai mult de jumatate sunt ale CFR.

"O problema majora ramane cea privind arieratele companiilor de stat catre furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este in continuare CFR, care inregistra, la jumatatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei catre companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienti aflati in insolventa", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), remis Ziare.com.

Institutia arata ca furnizorii sunt fortati sa ofere energie firmelor intrate in insolventa, chiar daca acestea nu isi platesc facturile, iar avand in vedere ca nu exista sanctiuni, ele ar putea abuza de situatie.

Conducerea ACUE a avut, marti, o intalnire cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, carora le-a transmis ca liberalizarea pieteie de energie, chiar daca este necesara, va cauza "probleme de suportabilitate".

"Este incurajator ca autoritatile romane au inceput sa aplice acest calendar de deschidere graduala a pietei energetice. Suntem de acord cu faptul ca ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem intelegere pentru acest lucru, dar totusi credem ca o incetinire a aplicarii calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun", potrivit ACUE.

Liberalizarea preturilor la energie electrica pentru populatie are loc in perioada 2013-2017. Statul s-a angajat sa asigure protejarea celor mai vulnerabile categorii.

"Sistemul energetic romanesc are o nevoie stringenta de investitii in urmatoarea perioada, iar acestea vor putea fi sustinute doar prin contributia substantiala a companiilor private care opereaza pe piata si prin atragerea de noi investitori", se mai arata in comunicat.

Astfel, ACUE reitereaza faptul ca este nevoie de actiuni clare din partea autoritatilor in vederea asigurarii unui climat economic stabil, predictibil si prietenos, care sa ofere incredere pentru ca proiectele sa fie puse in aplicare.

Reprezentantii institutiei isi exprima disponibilitatea de a colabora in continuare cu autoritatile romane pentru a gasi cele mai bune solutii la problemele actuale, ca premisa obligatorie pentru exploatarea potentialului semnificativ pe care il ofera sectorul energetic romanesc.

ACUE a fost infiintata anul trecut si are 25 de membri, intre care grupuri precum E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, Distrigaz Sud Retele, Electrica, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajeaza, in total, peste 20.000 de angajati si o au cifra de afaceri anuala estimata la peste 4 miliarde de euro.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#restante firme energie electrica, #datorii firme energie electrica, #restantieri energie electrica , #energie electrica