Insolventa Hidroelectrica: Pana unde se merge pentru a scapa de baietii destepti

Luni, 18 Iunie 2012, ora 16:26
5695 citiri
Insolventa Hidroelectrica: Pana unde se merge pentru a scapa de baietii destepti
Foto: Arhiva

Anuntul privind cererea propriei insolvente de catre Hidroelectrica, venit in contextul renegocierilor sinuoase a contactelor bilaterale dezavantajoase ale companiei cu "baietii destepti" din energie, da nastere speculatiilor privind motivatia unei astfel de decizii.

Intentia de a anula contractele prin care anumite companii au primit energie electrica la preturi mai mici pare, la prima vedere, a fi principala motivatie a unei astfel de decizii, in special avand in vedere faptul ca Hidroelectrica este cea care a cerut insolventa. Totusi, cum riscurile pe care le implica sunt deosebit de ridicate, vizand aspecte precum imaginea finaciara a companiei si ratingul investitional, un alt posibil scenariu ar putea consta, pur si simplu, in intrarea companiei in incapacitate de plata fata de un creditor, potrivit specialistilor chestionati de Ziare.com.

"In negocierea contractelor pe termen lung, posibilitatea de a intrerupe un asemenea contract fara penalitati este sa il declari pe unul dintre contractori insolvabil. Acest lucru a determinat insolventa Hidroelectrica, dupa parerea mea. Ceea ce nu inseamna ca nu va mai genera electricitate.

Compania se declara insolvabila, se intrerup contractele respective si mai departe se reface imediat pe o alta structura, dar care este, practic, aceeasi si continua furnizarea de energie. Si, evident, pot reface contractele pe diverse alte criterii", a spus expertul in energie Ionut Purica.

Insa, consecintele intrarii in insolventa pe baza unui astfel de argument ar fi deosebit de grave, considera Jean Constantinescu, director al firmei de consultanta in domeniul energiei electrice ROENP.

"Nu se face o asemenea miscare dupa parerea mea. Bancile internationale, de la care Hidroelectrica ia banii pentru investitii, nu stiu de astfel de glume. Daca ar fi asa ceva, ar fi o gluma proasta. Astfel de glume nu se fac in lumea finaniciara, institutiile iau 'tel quel' (ca atare - n.red.) aceste anunturi. Poate afecta grav ratingul. Dupa un astfel de anunt, poti sa obtii din nou ratingul investitional dupa ani de zile de munca", a spus specialistul.

Potrivit acestuia, compania s-a vazut in incapacitatea de a-si achita datoriile catre un finantator, intampinand dificultati in a obtine lichiditate din cauza "reputatiei" nefavorabile asigurate de aceiasi "baieti destepti".

De departe cea mai solida companie din sectorul energiei

"Inseamna ca i s-a inchis usa bancilor. Hidroelectrica nu a gasit nicio lichiditate pentru ca nu a gasit nicio banca pentru a-i da acesti bani. Asta e imaginea de acum a Hidroelectrica. Nu inseamna ca Hidroelectrica este o companie falimentara, este, de departe, cea mai solida companie din sectorul energiei, dar nu are lichiditati, iar intr-o economie de piata aceste lucruri sunt banale.

Insa, dupa toate aceste discutii despre 'baietii destepti' si toata capuseala care este acum vizibila, se pare ca s-a deteriorat atat de mult imaginea Hidroelectrica, incat bancile nu vor sa mai dea bani", a explicat Constantinescu.

Totusi, faptul ca societatea insasi si-a cerut insolventa este un lucru foarte rar. "E ceva care ne scapa noua", a afirmat directorul ROENP.

Ajungem, astfel, din nou la prima varianta.

"Intr-adevar, procedura de insolventa presupune parcurgerea unor etape care nu dau cea mai buna imagine. Dar, in context, poti sa iesi din niste contracte nu foarte bine facute si care, altfel, te-ar pune in situatia de a suporta numeroase penalitati si alte costuri", a precizat Ionut Purica.

Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit analistului Ilie Serbanescu, insolventa Hidroelectrica, reprezinta o metoda de a o vinde companiilor straine, fiind legata de incapacitatea societatii de a plati creditorii.

"Insolventa Hidroelectrica este expresia dezastrului acestei tari. Daca cea mai profitabila companie a ajuns sa ceara insolventa, in conditiile in care detine monopol iar pana acum a fost jefuita si de romani si de straini, reprezinta expresia dezastrului Romaniei. Aceasta situatie nu exista nici in Grecia. Este o metoda de a jefui compania, de a o transfera catre ale companii, straine. Insolventa este legata de incapacitatea societatii de a plati creditorii", a declarat analistul, pentru Agerpres.

In data de 7 iunie a fost infiintat un comitet interministerial privind situatia economico-financiara a Hidroelectrica Bucuresti, societate aflata in subordinea Ministerului Economiei, care urma sa prezinte Guvernului in cateva zile o informare in acest sens.

Criticate de partenerii internationali ai Romaniei, contractele producatorului de energie cu "baietii destepti" au fost supuse unui dificil proces de renegociere, furnizorii refuzand insa reducerea perioadei contractelor.

In 2010, clientii Hidroelectrica erau companiile Alro Slatina, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, CLMB Pationar Brasov, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, CHN Petrosani, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom si Luxten Lightining.

Anul trecut au fost reziliate contractele cu Salrom, CNH, CLMB Patinoar Brasov si Luxten.

Pretul mediu incasat de Hidroelectrica pentru electricitatea vanduta prin contractele bilaterale in 2010 a fost de aproximativ 122 lei/MWh, iar in 2011 a urcat usor la 130 lei/MWh, cu mult sub preturile de pe bursa energiei OPCOM, care depaseau 200 lei/MWh.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Hidroelectrica insolventa, #Hidroelectrica renegociere contracte , #insolventa