Licente retrase dupa scandalul cresterii pretului energiei electrice

Joi, 16 Februarie 2017, ora 22:22
5716 citiri
Licente retrase dupa scandalul cresterii pretului energiei electrice
Foto: ANRE

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta de miercuri, retragerea licentelor societatilor Arelco Energy si Arelco Power pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, pentru comportament neadecvat, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

Decizia vine dupa ce ANRE a realizat o ancheta in cazul a doua contracte cu energie incheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte ca ar fi incalcat legislatia.

Conform unui comunicat al Autoritatii, prin scrisoarea inregistrata la ANRE la finele lunii ianuarie, administratorul societatii Arelco Power a notificat ca aceasta se afla in incapacitate obiectiva de livrare a energiei electrice catre consumatorii finali, date fiind conditiile si evolutiile pe piata energiei electrice.

Acesta a solicitat ca ANRE sa asigure preluarea de catre furnizorii de ultima instanta a locurilor de consum ale clientilor sai finali, prin aplicarea prevederilor din Regulamentul specific. Licenta Arelco Power pentru activitatea de furnizare a energie electrica avea valabilitate pana la data de 16.06.2021.

O situatie similara s-a intamplat si in cazul Arelco Energy, a carei licenta expira in 17 iulie 2020.

"Luand in considerare scrisorile primite la ANRE de la societatile Arelco Power SRL si Arelco Energy SRL in zilele de 27 si 30 ianuarie 2017, directiile generale de specialitate din cadrul ANRE au constatat ca nu sunt indeplinite conditiile legale/contractuale pentru incetarea contractelor de furnizare incheiate de aceste societati cu clientii finali, pentru a fi posibila preluarea clientilor finali respectivi de catre furnizori de ultima instanta", precizeaza reprezentantii ANRE.

Astfel, avand in vedere, printre altele, incapacitatea societatilor de a continua activitatea de furnizare a energiei electrice la clientii sai finali si incalcarea unor clauze din contractele de furnizare a energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat retragerea licentelor celor doua societati pentru activitatea de furnizare a energiei electrice.

"Prin aceasta masura, ANRE isi afirma hotararea de a intari monitorizarea participantilor la piata de energie, avand toleranta zero in cazul unor comportamente care ar putea duce la cresterea costurilor suportate de consumatori sau chiar la periclitarea alimentarii cu energie electrica a acestora", se mentioneaza in comunicat.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara, pe 8 februarie, ca in contractele de furnizare a energiei ar trebui sa fie prevazute sanctiuni mai clare si mai dure pentru denuntarea unilaterala.

"Consideram ca ar trebui sa se inaspreasca acele conditii din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act intre doua parti. ANRE nu poate interveni in aceste contracte, care sunt incheiate pe piata libera si se stabilesc intre cele doua parti, dar ii poate sfatui pe consumatori. Ar fi fost necesara o sanctionare mai clara a denuntarii unilaterale", a spus presedintele ANRE.

Aceasta, in conditiile in care pretul la energie pe bursa a continuat sa creasca dupa 20 ianuarie, desi perioada de ger trecuse, dupa ce un trader a anuntat ca reziliaza unilateral mai multe contracte. Potrivit informatiilor detinute de Agerpresla acel moment, era vorba despre Arelco Power.

"Am inceput o investigatie, avand suspiciunea ca denuntarea unilaterala s-a facut fara motiv", arata oficialul ANRE.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ANRE retras licente, #tranzactii suspecte ANRE licente , #energie electrica