Romania ar putea sista exporturile de energie electrica

Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:14
2310 citiri
Romania ar putea sista exporturile de energie electrica
Foto: Arhiva

Romania ar putea limita sau sista exporturile de energie electrica, din cauza deficitului major generat de reducerea nivelului de apa din rauri si lacuri la valori sub 50 la suta fata de debitele normale ale Dunarii, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, publicat de Ministerul Economiei.

Din cauza speculatiilor aparute luni in presa, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anuntat ca Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta si ca nu exista riscul sistarii alimentarii cu energie electrica in regim normal a populatiei.

Pe de alta parte insa, reprezentantii Transelectrica mentioneaza in comunicatul de presa ca vineri au fost notificati participantii la Piata de Energie Electrica privind posibilitatea restrictionarii (pe timp limitat in perioada varfului de sarcina) a dreptului de a utiliza capacitatea de interconexiune in cazul aparitiei unor situatii de urgenta.

In proiectul de hotarare de guvern s-au luat in considerare si cresterea consumului de gaze naturale in vederea asigurarii incalzirii populatiei, in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol.

Astfel, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, in calitate de operator de transport de sistem, va putea adopta, in regim de urgenta, urmatoarele masuri de siguranta: limitarea sau sistarea livrarilor de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE, exceptie facand exportul de energie electrica aferent tranzitelor.

Masurile de siguranta ar urma sa fie mentinute pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare, care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

Potrivit notei de fundamentare, masurile se vor mentine in perioada 16 februarie - 15 martie 2012.

De asemenea, se mentioneaza ca lipsa substantiala de energie eletrica pe piata a condus la aparitia unor dezechilibrem majore intre contractele incheiate in cadrul pietei de energie electrica si consumul efectiv inregistrat (aceasta valoare a crescut continuu de la valori medii de 1000 - 1500 MW, in cursul trimestrului IV din 2011, la valori de 2000 - 2500MW, in cursul celei de-a doua parti a lunii ianuarie 2012 si in prima decada a lunii februarie), precum si la cresterea necontrolata a preturilor pe pietele centralizte de energie electrica, in lipsa unor oferte de vanzare suficiente pentru acoperirea cererii de energie electrica.

T.B.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#sistare exporturi energie electrica, #limitare export energie electrica , #energie electrica