Ziare.com

Romania s-ar putea confrunta cu o supracapacitate de productie a electricitatii

Luni, 18 Iunie 2012, ora 15:26

   

Romania s-ar putea confrunta cu o supracapacitate de productie a electricitatii
Romania s-ar putea confrunta, in 2020-2025, cu o supracapacitate de productie a electricitatii, astfel ca investitia de patru miliarde de euro in reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda ar putea fi inoportuna, potrivit unui studiu privind sectorul energetic national.

"Planul national de investitii (...) ar putea conduce la realizarea unei supracapacitati instalate in sistem de circa 2.700 MW la nivelul anului 2020. (...) Aceasta supracapacitate care ar putea exista la inceputul etapei 2021-2025 ridica semne de intrebare asupra oportunitatii realizarii la acea data a unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda", se arata intr-un studiu asupra prioritatile noii strategii energetice a Romaniei.

Studiul a fost elaborat de Anton Vladescu, reprezentant al Consiliului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, si de Valeriu Binig, director pentru programe de energie in compania de consultanta Deloitte.

Sistemul energetic national este format din grupuri energetice care cumuleaza circa 20.000 MW instalati, din care functioneaza unitati de aproximativ 16.000 MW. Companiile cu cele mai mari capacitati instalate sunt Hidroelectrica (peste 6.000 MW), Nuclearelectrica (1.400 MW) si complexele energetice din Oltenia (circa 3.000 MW in total).

Planul national de investitii prevede ca pana in 2020 investitiile necesare in sectorul energetic cumuleaza 6,72 miliarde de euro. Din aceasta suma, companiile controlate de stat, prin Ministerul Economiei, ar trebui sa investeasca 4,35 miliarde de euro.

Pe langa retragerea din activitate a unor grupuri energetice cu o putere instalata totala de 1.100 MW, planul national de investitii vizeaza constructia unor unitati noi de productie de 5.300 MW, atat de catre companii detinute de Ministerul Economiei cat si de operatori privati.

Studiul arata ca sunt "serioase semne de intrebare" legate de sansele de realizare a acestor investitii de catre companiile de stat, care au demonstrat pana in prezent "imposibilitatea atragerii capitalului privat pentru finantarea proiectelor si si-au atins limita de credibilitate".

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2707 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O ineptie, sau ...

...sau poate alte interese deocamdata ascunse !Si asta in conditiile in care energia electrica este o sursa mai sigura decat gazul !

 

Creste pretul petrolului!

Creste si pretul energie!
Astia vor sa le dam cadou Hidrocentralele!
Ele produc acum 4 miliarde de dolari anual, nu trebuie vandute cu nici un pretz!
Trebuie doar administrate!

Cumva e daunator sa exporti energie electrica?

Sau Romania va trai si in viitor din gemul de Topoloveni si fabrici de confectii in sistem lohn? Sunt tampiti si rauvoitori specialistii astia ai lu' "peste prajit"! De ce nu-i baga cineva la subminarea economiei nationale?

 

buna concluzie...

stau si ma intreb , daca inainte de publicarea respectivului studiu, SRI-ul platit din ban public, a incercat sa vada cine l-a platit?!

Apoi...

Fiind supraproducție nu ar trebui ca să scadă prețul pe KWH?
Legea economică ar trebui să se cumporte ca al cartoși și păpușoi. Producție mare, preț mic...
dar cred că degeaba delirez...

 

Fratii nostri de peste Prut

Le oferim deja gratis ceva energie fratior nostri de peste Prut, dece nu le-am da si fratilor nostri din pusta

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor