Romanii fura cantitati uriase de gaze si curent electric - Cate ilegalitati au fost descoperite

Duminica, 23 August 2015, ora 16:17
6795 citiri
Romanii fura cantitati uriase de gaze si curent electric - Cate ilegalitati au fost descoperite
Foto: Ziare.com

Aproximativ 3.100 de cazuri de interventii neautorizate asupra instalatiilor de gaze naturale sau energie electrica in scopul consumului fraudulos au fost constate pe parcursul acestui an de echipele specializate ale E.ON Distributie Romania.

Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Corneliu Zait, 700 de ilegalitati au fost semnalate in domeniul gazelor naturale, iar 2.382 in domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei.

"Cantitatile sustrase astfel, cifrate la aproximativ 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura functionarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgente din Moldova", a precizat Corneliu Zait.

Statistica E.ON Distributie Romania releva faptul ca anul trecut, furturile de gaze si energie electrica au generat companiei un prejudiciu de 22,5 milioane de lei, numarul cazurilor identificate fiind de aproximativ 6.000, iar cantitatea sustrasa a fost de cca. 57 GWh.

Corneliu Zait a afirmat ca sustragerile energetice constatate s-au efectuat prin modificarea unor componente din instalatiile de gaze naturale sau energie ori prin realizarea de improvizatii.

"Interventiile neautorizate expun pericolelor de incendii, explozii sau electrocutari atat persoanele care comit asemenea fapte, cat si cele care se afla in vecinatate. Totodata, consumatorii sunt afectati direct, prin intreruperea alimentarii cu gaze naturale sau energie electrica", a mai spus purtatorul de cuvant al E.ON Distributie.

Cum se sanctioneaza furturile

Potrivit legislatiei in vigoare, interventiile asupra echipamentelor de masura a consumului de gaz sau energie electrica in scopul inregistrarii unui consum mai mic reprezinta furt calificat, infractiune prevazuta si sanctionata ca atare de Codul Penal.

"Tocmai de aceea colaboram strans cu institutiile statului pentru identificarea acestor situatii. Este atat in interesul consumatorilor onesti, cat si al companiei, ca orice consum fraudulos sa fie descoperit, dovedit si pedepsit conform legilor in vigoare.

In context, consumatorii nu trebuie sa accepte 'ofertele' venite din partea anumitor persoane si sa nu permita accesul acestora la instalatiile de gaze naturale sau energie electrica in vederea efectuarii unor modificari de orice natura, menite sa impiedice inregistrarea cantitatilor reale de gaze naturale sau energie electrica consumate", a mai spus Corneliu Zait.

In prezent, pe rolurile instantelor bacauane se afla in derulare un proces in care persoane din conducerea filialei E.ON Moldova, dar si specialisti din cadrul companiei sunt acuzati ca in complicitate cu patroni de firme au contribuit la comiterea de sustrageri de curent electric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#furturi energie electrica, #furturi gaze, #furt energie gaze , #energie electrica