Sa ne ingrijoreze deficitul de energie electrica? - Interviu

Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:07
2644 citiri
Sa ne ingrijoreze deficitul de energie electrica? - Interviu
Foto: Ziare.com/Alexandra Sandru

Vestea ca Guvernul a avizat Transelectrica sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, precum si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici, din cauza conditiilor meteo extreme, ridica semne de intrebare cu privire la situatia alimentarii populatiei.

Atat presedintele Romaniei, Traian Basescu, cat si Ministerul Economiei au incercat sa calmeze spiritele, dand luni asigurari ca nu exista acest pericol, insa vremea nu pare "sa tina cu noi", asa ca nu putem sti ce va fi in saptamanile urmatoare.

Daca ar trebui sa ne ingrijoreze situatia energiei electrice in Romania si care sunt riscurile pentru populatie ne-a explicat Ionut Purica, expert in energie si mediu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Care este situatia sectorului de energie electrica in Romania in prezent?

Luni, Romania importa energie electrica din Ucraina, din Moldova si din Ungaria si exporta catre Serbia si Bulgaria. In rest, sistemul functiona la aproape 8.900 de megawati putere instalata, mai mult pe carbune, in proportie de 42%, pe hidrocarburi (18%), nuclearul functiona pe ambele unitati si chiar sistemul eolian dadea o cantitate semnificativa de energie.

In ce conditii pot fi reduse sau sistate exporturile de electricitate?

Sistarea exportului de curent se face in cazul in care este afectata siguranta de functionare a sistemului. Siguranta de functionare a sistemului tine de faptul ca intr-un sistem electric, in principiu, se pastreaza cam 20-25% din puterea instalata ca rezerva. Cand ajungem sa intram in aceasta rezerva, atunci reducem sau taiem de tot o perioada de timp exporturile.

Desigur, noi functionam intr-o retea interconectata care functioneaza sincronizat cu reteaua UE. In cazul in care apar probleme de energie putem sa importam. De altfel, asa facem si in prezent, din Ungaria.

Se precizeaza in comunicatul Ministerului Economiei ca s-ar putem sa nu avem suficienta rezerva de sistem, fiind vorba de functionarea sigura a sistemului, fara a vorbi de accidente sau intreruperi. Functionarea sigura inseamna practic ca, daca am mai putin de un sfert de rezervor in masina, nu stiu daca mai functioneaza sigur masina pentru ca nu stiu daca ajung la urmatoarea statie de benzina.

Nu cred ca in momentul de fata, din cate am vazut eu ca functioneaza sistemul, suntem in situatia de a se intrerupe electricitatea.

Exista pericolul ca deficitul de energie electrica, determinat si de temperaturile scazute, sa afecteze alimentarea populatiei cu energie electrica?

Sa presupunem ca se petrece o avarie serioasa la unul din grupurile mari, care sa necesite intreruperea grupului generarii de energie. Evident ca dispecerul national are posibilitatea sa pastreze alimentarea, asa cum si in cazul gazelor naturale se spune vom alimenta cu precadere populatia si mai putin economia, industria in cazul in care apar niste probleme, asa functioneaza si reteaua electrica, ba chiar cu mai multa flexibilitate decat reteaua de gaz, pana la un punct.

In aceste conditii, ajungem in situatia ca populatia sa fie afectata de o avarie majora in sistem abia in ultima instanta.

In ceea ce priveste temperaturile scazute, acestea se transpun intr-un consum mai mare de energie electrica prin utilizarea energiei pentru incalzire. Noi avem in putere instalata aproximativ 14.000 de megawati si sistemul functioneaza pana in 9.000 de megawati, asa cum s-a vazut zilele trecute cand au fost -15, -20 de grade. Deci, in conditiile prezente nu consider sa avem o problema cu curentul electric.

Ce inseamna totusi sistarea exporturilor de energie electrica de catre Romania? Cine ar suporta consecintele?

Sistarea exporturilor se face in baza unor clauze contractuale de tipul forta majora. Sistarea inseamna ca se declara situatie de forta majora, iar anuntul ministerului ar putea sa fie facut tocmai pentru a deschide posibilitate declararii unei asemenea stari la un moment dat.

Companiile care s-au angajat sa exporte energie catre anumiti clienti vor suporta anumite penalitati de intrerupere a alimentarii.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#deficit energie electrica, #energie electrica populatie, #export electricitate, #Transelectrica , #energie electrica