Tensiuni in Bolivia, dupa nationalizarea unei companii spaniole de electricitate

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:03
1759 citiri
Tensiuni in Bolivia, dupa nationalizarea unei companii spaniole de electricitate

Bolivia a solicitat interventia fortelor de ordine pentru a putea evacua sediile companiei de energie electrica ce a apartinut spaniolilor de la Iberdrola si care a fost nationalizata.

Presedintele Evo Morales a semnat un decret prin care a aprobat preluarea sediilor Electropaz si Elfeo, situate in orasele La Paz si Oruro. Potrivit AFP, citata de Channel New Asia, a fost nevoie de interventia ofiterilor de politie pentru evacuarea celor doua sedii ale companiei spaniole.

In luna mai, presedintele bolivian a nationalizat alte doua subsidiare ale unui grup spaniol, Red Electrica Corporacion, care distribuia energia electrica. De la preluarea puterii, in ianurie 2006, primul presedinte bolivian de origine amerindiana a trecut in proprietatea statului companiile energetice, metalurgia, rafinariile si companiile de telecomunicatii.

De data aceasta, Evo Morales si-a justificat decizia prin faptul ca spaniolii de la Iberdrola cereau foarte multi bani pentru electricitatea distribuita in zonele rurale. "Suntem nevoiti sa luam aceasta masura pentru a uniformiza costurile la energia electrica", a spus Morales, adaugand ca serviciile oferite in zonele urbane sunt de calitate superioara, cu toate ca aici costurile sunt mai mici.

Hotararile luate de presedintele bolivian in ultimii ani au cauzat tensiuni cu Spania, cu toate ca spaniolii au primit despagubiri pentru a pleca din tara. Ministrul spaniol de externe a spus ca grupurile care investesc in Bolivia au nevoie de garantii pentru a se asigura ca-si vor recupera banii investiti in aceasta tara.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#nationalizare companie spaniola Bolivia, #producator energie nationat Bolivia, #Evo Morales nationalizare companii spaniole , #energie electrica