Ziare.com

Transelectrica si Transgaz ies din subordinea Ministerului Economiei

de Camelia Sisea
Vineri, 16 Martie 2012, ora 14:58

   

Transelectrica si Transgaz ies din subordinea Ministerului Economiei
Transelectrica si Transgaz vor iesi din subordinea Ministerului Economie, a anuntat, vineri, Lucian Bode, ministrul Economiei, la finalul sedintei de Guvern.

"Am ales modelul operatorului de sistem independent, asigurand o separare a intereselor legate de transportul energiei electrice fata de cele legate de producerea si furnizarea electricitatiii", a precizat Bode.

Conform ministrului, trebuie sa se asigure o separare efectiva intre transport si producere si distributie. Este necesara existenta a doua organisme distincte, de exemplu doua ministere, pentru preluarea companiilor Transelectrica si Transgaz, transportatorii nationali de electricitate si gaze, care nu vor mai fi controlate de Ministerul Economiei.

In ceea ce priveste protectia consumatorilor, "se dispune infiintarea unei comisii de solutionare a disputelor ca organism independent in ANRE, care sa solutioneze disputele intre participantii pe piata de energie electrica", a adaugat Bode.

Ministrul a adaugat ca se defineste, in proiectul de lege, categoria de client vulnerabil si sunt stabilite facilitatile de care acestia se pot bucura. De asemenea, se prevede inasprirea contraventiilor, cuantumul amenzilor putand creste de 10 ori, la 10% din cifra de afaceri, se garanteaza schimbarea furnizorului in cel mult trei saptamani, iar furnizorii sunt obligati sa introduca puncte unice de informare.

Proiectul de lege privind sectorul energetic, aprobat de Guvern si trimis pentru dezbateri in Parlament, reglementeaza aspecte precum modelul operatorului de sistem independent, protectia consumatorilor de energie electrica, independenta autoritatii de reglementare si siguranta alimentarii cu energie electrica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1660 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

NE-ATI "LAMURIT"

bustean, domnule ministru! Poate ne explica cineva ce-a vrut sa spuna cu cele doua ministere ca n-am priceput nimic?! Ori el nu stie vorbi coerent ori mass-medienii nu stiu scrie?!

 

O fi bine,

o fi rau.....

 

Alo?

Spube Bode si precizeaza Fuia?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor