Transelectrica si Transgaz ies din subordinea Ministerului Economiei

Vineri, 16 Martie 2012, ora 14:58
2407 citiri
Transelectrica si Transgaz ies din subordinea Ministerului Economiei
Foto: B1

Transelectrica si Transgaz vor iesi din subordinea Ministerului Economie, a anuntat, vineri, Lucian Bode, ministrul Economiei, la finalul sedintei de Guvern.

"Am ales modelul operatorului de sistem independent, asigurand o separare a intereselor legate de transportul energiei electrice fata de cele legate de producerea si furnizarea electricitatiii", a precizat Bode.

Conform ministrului, trebuie sa se asigure o separare efectiva intre transport si producere si distributie. Este necesara existenta a doua organisme distincte, de exemplu doua ministere, pentru preluarea companiilor Transelectrica si Transgaz, transportatorii nationali de electricitate si gaze, care nu vor mai fi controlate de Ministerul Economiei.

In ceea ce priveste protectia consumatorilor, "se dispune infiintarea unei comisii de solutionare a disputelor ca organism independent in ANRE, care sa solutioneze disputele intre participantii pe piata de energie electrica", a adaugat Bode.

Ministrul a adaugat ca se defineste, in proiectul de lege, categoria de client vulnerabil si sunt stabilite facilitatile de care acestia se pot bucura. De asemenea, se prevede inasprirea contraventiilor, cuantumul amenzilor putand creste de 10 ori, la 10% din cifra de afaceri, se garanteaza schimbarea furnizorului in cel mult trei saptamani, iar furnizorii sunt obligati sa introduca puncte unice de informare.

Proiectul de lege privind sectorul energetic, aprobat de Guvern si trimis pentru dezbateri in Parlament, reglementeaza aspecte precum modelul operatorului de sistem independent, protectia consumatorilor de energie electrica, independenta autoritatii de reglementare si siguranta alimentarii cu energie electrica.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Transelectrica Transgaz Minister Economie, #protectie consumator , #energie electrica