Cum ne mai infurie UE: Ne spune cu ce sa facem curat si cu ce sa ne uscam parul

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 07:26
8955 citiri
Cum ne mai infurie UE: Ne spune cu ce sa facem curat si cu ce sa ne uscam parul
Foto: Wikipedia

Uniunea Europeana (UE) a interzis, de la 1 septembrie, producerea si vanzarea aspiratoarelor mai puternice de 1.600W si ar putea lua o masura similara si pentru unele uscatoare de par, telefoane, prajitoare de paine sau fierbatoare.

Decizia are ca scop evitarea risipei de energie. Deci noile electrocasnice ar trebui sa fie mai prietenoase cu mediul inconjurator, dar la fel de eficiente.

"Contrar a ceea ce sustin unii in articole si comentarii, numarul watilor nu indica automat cat de bun este un aspirator, ci puterea electrica a motorului. Insa numarul watilor a fost folosit ca strategie de marketing, astfel ca s-a incetatenit ideea ca electrocasnicele mai puternice curata mai bine, ceea ce nu este adevarat.

Problema lor este ca multa putere electrica se pierde si nu este transformata in putere de absorbtie, iar consumatorul plateste mai mult decat ar fi trebuit", sustine Comisia Europeana.

Magazinele au voie sa vanda produsele care nu respecta noua regula pana la epuizarea stocului.

Tot de la 1 septembrie, aspiratoarele noi vor fi etichetate dupa modelul frigiderelor sau masinilor de spalat, cu indicative de la A la G, care indica performanta si eficienta energetica (A fiind cel mai bun calificativ).

Mai mult, Comisia Europeana va reduce din nou pragul pentru aceste electrocasnice la 900W, incepand de la 1 septembrie 2019. Executivul comunitar sustine ca noile reguli vor aduce economii importante de electricitate.

Cate produse sunt luate in vizor

Aproximativ 75% dintre aspiratoarele vandute in marile magazine online din tara noastra au o putere mai mare de 1.600W.

De exemplu, eMag.ro comercializeaza in acest moment 143 de modele, dintre care 104 depasesc acest prag. Altex vinde online 133 de modele, dar doar 47 sunt in conformitate cu noile reguli UE. La Flanco, situatia este urmatoarea: din 84 de tipuri de aspiratoare, 59 vor fi interzise.

Contactati de Ziare.com, reprezentantii magazinelor nu au dorit sa dea detalii despre aceasta situatie.

Noi produse pe lista neagra

Un studiu comandat de Comisia Europeana a identificat zeci de aparate electrocasnice care ar putea fi restrictionate incepand cu primavara anului viitor, printre care se afla uscatoare de par, prajitoare de paine si fierbatoare.

Executivul comunitar vrea sa reduca puterea lor cu 30%, avand in vedere ca unele depasesc 2.000 de wati.

Mai mult, pe lista neagra ar putea intra si smartphone-urile, astfel ca producatorii ar urma sa fie obligati sa realizeze baterii mai bune, in conditiile in care majoritatea telefoanelor inteligente de pe piata se descarca in mai putin de 24 de ore.

Producatorii face deja schimbari

Unii producatori de electrocasnice au anuntat ca s-au conformat deja noilor reguli, mai ales ca gama de produse cu putere electrica mare nu era foarte mare. Este si cazul Miele, care va aduce in Romania si in alte tari doar modelele noi de aspiratare, care se supun legii UE, incepand cu luna septembrie.

Aspiratorul ce face toata treaba in locul tau, la o noua generatie

Loredana Butnaru, sales manager la Miele Romania, sustine ca vanzarile companiei nu vor fi afectate negativ de aceasta masura.

"Este necesar ca toti clientii sa fie corect informati pentru a intelege ca in alegerea unui aspirator nu trebuie sa se bazeze doar pe declaratia producatorului referitor la puterea aspiratorului in wati, acesta nefiind criteriul de alegere. Un numar mai mare de wati nu se traduce neaparat printr-o putere de aspirare mai buna, sunt multi alti factori care duc la rezultate excelente", a transmis reprezentantul producatorului de electrocasnice pentru Ziare.com.

O decizie contestata

Marele dezavantaj al masurii este faptul ca, cel mai probabil, producatorii vor scumpi produsele, pentru a-si acoperi eventulalele pierderi si pentru a achita studiile si testele necesare realizarii noilor modele.

"Sa salvezi planeta cu pretul curateniei din locuinte si birouri?! Asta doar birocratii politruci de la Bruxelles si cumetrele ONG-uri hipsteresti pot concepe. Asa ca nu stati pe ganduri, daca aveti un ban pus deoparte, dati fuga la magazin si cumparati-va o scula ca lumea", a comentat pe blog Bogdan Glavan, profesor universitar de economie si director al Centrului de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard" din cadrul Universitatii Romano-Americane.

Mai mult, europarlamentarul german Herbert Reul sustine ca UE trebuie sa opreasca planurile sale de ecologizare. "Nu are sens sa reglementam in detaliu consumul de energie, procesul de productie a electrocasnicelor sau sa spunem cetatenilor ce si cum sa cumpere", a precizat acesta, citat de The Telegraph.

De aceeasi parere este si britanicul Paul Nuttall, membru al Parlamentului European din partea Ukip. "Masura a fost luata pentru a combate schimbarile climatice, insa, in realitate, ea nu va ajuta pe nimeni si va face viata amara producatorilor de electrocasnice. Sunt absolut sigur ca adultii pot decide ce uscator de par sau ce aspirator vor sa cumpere fara ca UE sa ii 'ajute'", a opinat europarlamentarul.

Decizia CE nu e vazuta cu ochi buni nici de asociatia stilistilor din Marea Britanie, care sustine ca un uscator de par usuca mai repede daca are o putere mai mare, astfel ca masura nu va duce la scaderea consumului de energie, arata BBC.

Adevarata solutie ar fi fost o etichetare corespunzatoare a acestor produse, sustine Erika Gehrke, expert la institutul german independent de cercetare Stiftung Warentest.

Cum se apara CE

Intr-o declaratie oficiala, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Energie, Marlene Holzner, a precizat ca exista mari semne de intrebare legate de produsele ce ar putea fi interzise.

"Este posibil ca uscatoarele de par sa nu intre sub incidenta legii, avand in vedere ca raportul final va reduce numarul electrocasnicelor vizate de la 30 la 20. In ianuarie 2015 ne vom uita pe aceasta lista si vom decide ce vom face", a precizat oficialul european.

Cert este ca, in Marea Britanie, oamenii s-au inghesuit sa cumpere aspiratoare puternice. In ultimele doua saptamani, vanzarile acestor produse au urcat cu 44% la Tesco si cu 38% la Co-op Electrical, potrivit datelor magazinelor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#UE interzicere aspiratoare, #UE interzice aspiratoare puternice, #UE interzice aspiratoare, #UE interzice elctrocasnice , #energie electrica