AFP: Vantul din Dobrogea cea saraca valoreaza acum aur

Vineri, 06 August 2010, ora 12:09
4921 citiri
AFP: Vantul din Dobrogea cea saraca valoreaza acum aur

Batuta de vant aproape tot anul, Dobrogea, o regiune arida din sud-estul Romaniei, parea condamnata la saracie inainte ca potentialul sau enorm de producere a energiei eoliene sa fie descoperit de marile companii, care promit sa investeasca aici miliarde de euro, comenteaza AFP.

Una dintre companiile interesate, CEZ din Cehia, a instalat deja aici primele turbine din cele 240 cat va avea parcul sau eolian, acesta promitand sa devina cel mai mare din Europa, mai scrie AFP.

Proiectul valoreaza 1,1 miliarde de euro, dar intampina dificultati din cauza planurilor similare ale companiei spaniole Iberdrola, care doreste sa construiasca propriul parc eolian in vecinatate, la Cogealac.

Autorii acestui proiect spun ca el va avea o capacitate de 1.600 de MW si, prin investitii de 2,2 miliarde de euro, va deveni pana in 2017 cel mai mare parc eolian din lume.

In razboiul dintre CEZ si Iberdrola, companie sustinuta de partenerul local Eolica Dobrogea, a intervenit un actor de marca: primarul din Cogealac, Hristu Cati, sustinator neconditionat al companiei spaniole, mai comenteaza jurnalistii francezi.

Acestia povestesc pe larg scandalul care a avut loc saptamana trecuta cand, "pe un camp de batalie improvizat", conflictul a degenerat, soldandu-se pana la urma cu cinci raniti si cativa arestati, printre acestia si primarul Hristu.

"E nebun primarul asta, din cauza lui suntem cat pe ce sa pierdem banii pe care CEZ i-a investit aici", ar fi declarat Doina, o fosta consiliera locala care a preferat sa nu isi dea si numele de familie.

"A primit mita de la ceilalti", a adaugat si Dumitru Bacu, "frizer din tata in fiu", relatand diverse informatii aflate din presa locala.

Compania CEZ plateste anual o chirie in valoare de 3.000 de euro pentru fiecare turbina pe care o instaleaza pe un teren privat, de aceea localnicii par sa ii tina partea.

In ciuda scandalului, Romania ramane in atentia marilor companii interesate, chiar daca posibilitatea racordarii la sistemele energetice este limitata.

Conform ministrului Economiei, Adriean Videanu, de acest subiect s-au aratat interesate pana acum ENEL, EDP si Petrom-OMV.

Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Eurowind Energy, dezvoltator şi operator de proiecte eoliene, solare şi hibride, a semnat cu Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group Bank AG o facilitate de credit în valoare de...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#parc eolian Dobrogea, #CEZ Dobrogea, #scandal Cogealac , #energie eoliana