Vantul, posibila sursa de energie a viitorului

Duminica, 20 Martie 2011, ora 23:36
6010 citiri
Vantul, posibila sursa de energie a viitorului

Nesiguranta resurselor de petrol si gaze, amenintarea cu dezastre nucleare, dar si micile razboaie regionale de pe glob, scot din cand in cand de la naftalina vechile mori de vant, redevenite, in vocabular modern, parcuri eoliene.

Cautarea insistenta de noi resurse, intr-un moment cand cele conventionale sunt inca in plin avant, lasa loc la banuiala ca exista motive de neliniste, ca motivele nu sunt neglijabile si ca schimbarea poate ajunge intr-o zi inevitabila.

Avantaje si dezavantaje

Energia eoliana se transforma imediat in cea electrica, iar aceasta porneste, tot imediat, spre consumatori - prin statiile de distributie si de transformare. Titeiul trebuie extras, transportat, rafinat, iarasi transportat, depozitat si distribuit "la pompa".

Daca nu erau la mijloc si interese economice, plus jocurile politice, poate ca petrolul n-ar mai fi fost atat de sigur pe tronul lui, iar, de energia nucleara, am fugi ca necuratul de tamaie.

Energia eoliana vine cu deseuri zero. Deseurile se aduna din belsug la prelucrarea titeiului si cu efecte inca incalculabile la centralele nucleare.

Cat de incomode sunt acestea din urma, rezulta daca ne gandim la doua solutii tehnice aflate chiar acum in studiul specialistilor: prima - un sarcofag masiv cufundat in adancul oceanului, a doua - o racheta cosmica suficient de mare ca sa preia deseurile noastre de pe Pamant si sa polueze, cu ele, Neantul.

Poluarea mediului se reduce, in cazul eolienelor, la zgomotul turbinelor (moderat) si la riscul de a accidenta pasarile cu elicele acestora (aviatia ameninta mai grav bietele pasari, dar n-a propus inca nimeni desfiintarea aviatiei).

Principalul dezavantaj al eolienelor: necesita spatii intinse pentru instalarea parcului de turbine. Al doilea dezavantaj: sunt dependente de curentii atmosferici, atat ca amplasament, cat si ca randament (in zonele temperate, curentii sunt mult mai puternici iarna).

Un program eolian, cat doua centrale nucleare

Calculele au aratat ca potentialul eolian al intregului glob poate asigura de cinci ori mai multa energie, decat cea consumata in prezent. Cu toate acestea, la sfarsitul anului 2010, parcurile eoliene din intreaga lume produceau cam 1% din energia consumata.

Dupa cum informeaza periodicul francez "Info Eolien", productia de energie eoliana a inceput sa ia avant in 2006, cand Germania avea deja instalata o putere de 20622 Mw. De atunci, Germania si-a crescut capacitatea cu ritmul de cca 8% pe an si are in vedere sa atinga, in anul 2020, o capacitate instalata de 52000 Mw.

Intre timp, suprematia mondiala a fost preluata de SUA, care, in 2008, depasea deja Germania (25170Mw, fata de 23903 Mw ai Germaniei). Devansul a mai crescut si se prevede sa creasca in perspectiva, tinand seama ca ritmul american se mentine superior celui german.

Pe de alta parte, faptul ca parcurile eoliene ocupa teren sugereaza ideea unor asemnea instalatii deasupra apelor marine, unde spatiul este disponibil iar curentii aerieni se mentin mai puternici si mai constanti.

Planurile Frantei si ale Marii Britanii

Dupa cum informeaza "Ecomagazin", Marea Britanie detine deja 436 turbine eoliene marine, altele 1000 fiind in constructie, iar altele 2300 in faza de proiect. In final, Marea Britanie preconizeaza sa puna in exploatare 1000 turbine, din care 4000 marine si 6000 terestre.

In prezent, energia produsa prin surse eoliene in Marea Britanie reprezinta 4% din totalul energiei consummate si poate alimenta locuintele dintr-un oras mare.

De cealalta parte a marii, Franta isi are planurile ei. Cele doua tari dispun de conditii excelente pe malurile Marii Manecii si ale Atlanticului.

Ele au lansat proiectul unui mare program de parcuri eoliene care, in anul 2015, vor putea furniza 3000 Mw, ceea ce reprezinta puterea echivalenta cu doua reactoare nucleare conventionale EPR (European Pressurized Reactor).

Scenariul optimist si scenariul moderat

Un scenariu optimist, publicat de "sequovia", vorbeste de perspectiva unei capacitati eoliene globale, instalate la nivelul anului 2020, de 600 Twh, ceea ce ar reprezinta 11,5%-12,3% din necesarul de energie electrica al Planetei.

La nivelul anului 2030, energia produsa din aceleasi surse neconventiolnale s-ar putea ridica la 5400 Twh. Aceasta, tinand seama in mod realist si de cresterea necesitatilor energetice, s-ar putea situa intre 18.8% si 21.8% din necesarul total de energie.

Un scenariu mai conservator, bazat pe proiecte elaborate de Agentia Internationala de Energie a ONU, apreciaza ca, totusi, la nivelul anului 2020, energia oferita pe baze eoliene nu va depasi 4.8% din necesar, ceea ce modifica, fireste, si prognoza pentru anul 2030.

In prezent, 75 tari de pe tot globul detin parcuri eoliene, mai mari sau mai mici. In viitor, conditiile vor determina dezvoltarea acestor parcuri cu preponderenta in afara tarilor dezvoltate de astazi, favorizand progresul popoarelor sarace.

Presedintele "Global Wind Energy Outlook 2010" (GWEO), Klaus Rave, a facut la sfarsitul anului trecut aprecierea ca jumatate din energia eoliana produsa pe glob va proveni din aceste tari.

Nici la noi nu va bate vantul a paguba

La noi, potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, cele mai potrivite locatii pentru instalarea turbinelor se afla in Carpati, in Dobrogea si chiar pe Marea Neagra, la o departare nu mai mare de 20 de metri.

In acest sens, orasul Sulina, favorizat de curenti cu intensitate relativ constanta, si-a oferit disponibilitatea de a-si asigura asemenea instalatii, iar primaria a pus la dispozitia investitorilor terenuri pe care se pot ridica centrale eoliene.

Pe de alta parte, compania Enel Green Power, din cadrul grupului Italian Enel, a inaugurat la sfarsitul anului trecut, la Agighiol (Dobrogea) primul sau parc eolian din Romania, cu o capacitate de 34 Mw.

Inaugurand, in prima parte a anului 2011, cel de al doilea parc, (30 Kw, la Salbatica I - langa Tulcea), capacitatea existenta va creste la 64 Kwh. Putem spune ca avem un inceput modest, dar promitator.

Ce asteapta omenirea de la viitor

Nimeni nu stie ce ne rezerva viitorul. Poate vor invinge nonconformistii. Poate va mai trebui sa explodeze o centrala-doua. Poate nu vom mai putea plati benzina, incalzirea si gazele de la bucatarie.

Pe plan mondial, nu-i va fi usor energiei eoliene sa se afirme, scotand din joc o buna parte din resursele petroliere si din cele nucleare, inclusiv interesele legate de acestea.

Lupta se da conform principiului "care pe care". Este usor de observat cum stau de o parte companiile, interesele, guvernele, chiar statele si cum, de partea cealalta, nu e decat vantul, singur.

In loc de concluzie, nu-mi vine in minte altceva decat acea vorba inteleapta, transmisa din tata-n fiu ca, cine se pune contra vantului, acela ramane stropit.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#energie eoliana, #putere vant, #mediu , #energie eoliana