Energia eoliana: turbina din spatele casei!

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 20:21
5759 citiri
Energia eoliana: turbina din spatele casei!

Ar putea fi fezabila "cresterea" unei eoliene in curtea din spatele casei? De ce nu? In anul 2009, un raport Erste punea Romania pe primul loc in regiune in ceea ce priveste potentialul de producere a energiei eoliene.

Acelasi raport situa Dobrogea pe locul doi in ceea ce priveste dezvoltarea parcurilor eoliene din Europe. 14.000 de megawati este capacitatea estimata de producere a energiei electrice eoliene.

Producatorii de energie regenerabila nu pot decat sa se bucure avand in vedere facilitatile si ajutoarele pe care statul roman le ofera (Legea 220/2008 Stabilirea Sistemului de Promovare a Producerii Energiei Regenerabile).

Pe langa sistemul de promovare, prin care se impune furnizorilor de energie regenerabila achizitionarea unei anumite cantitati anuale de energie, mai exista si o serie de alte avantaje oferite:

- Posibilitatea de amortizare accelerata a investitiei (mentionam aici faptul ca amortizarea accelerata poate fi utilizata doar cu acceptul Finantelor Publice, comparativ cu amortizarea liniara care se utilizeaza in mod regulat la mijloacele fixe)

- Scutirea de la plata accizelor la energie electrica produsa din surse de energie regenerabila

- Sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in vederea oferirii de facilitati investitionale, simplificarea procedurilor de autorizare, minimizarea birocratiei.

Revenind la intrebarea initiala, daca putem sa avem o turbina eoliana in spatele casei, raspunsul ar fi da. Atat timp cat centrala eoliana are o capacitate de producere de sub 1 MW, atunci energia produsa poate fi vanduta furnizorilor de energie la pretul stabilit de catre ANRE la nivel national.

Mai mult decat atat, Legea 220 ofera posibilitatea consumatorilor care detin capacitati de producte sa vanda energia electrica produsa care depaseste nivelul consumului propriu. Pentru ca aceasta vanzare sa poate avea loc, vanzatorul trebuie sa indeplineasca cumulativ cateva conditii:

- Sa detina capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri sub 1 MW

- Utilizeaza preponderent energia electrica produsa pentru consum propriu

- Dispun de sisteme de masurare care respecta prevederile legale in vigoare.

Facilitati

Investitorii care produc energie regenerabila mai primesc un set de facilitati din partea statului, cum ar fi garantarea a 50% din valoarea imprumuturilor accesate pentru realizarea investitiei; asigurarea infrastructurii de transport si a utilitatilor; scutiri si reduceri de taxe si impozite pentru profitul reinvestit pentru o perioada de 3 ani; acordarea de ajutoare de la bugetul de stat pentru locurile de munca nou create.

Este ideal pentru un investitor sa vina sa creeze un camp de eoliene, avand in vedere specificatiile legii 220 prezentate mai sus. Lucru care de altfel s-a si intamplat!

In consecinta, turbina eoliana din curtea din spate este foarte fezabila, in conditiile in care exista si resursele financiare necesare pentru o asemenea investitie.

In acest fel, este posibil ca in timp, pretul energiei electrice sa scada, avand in vedere legarea la reteaua de consum a acestor producatori ieftini de energie electrica. Sa indraznim sa credem oare ca vom ajunge sa nu platim nimic la energia electrica si o sa fim obligati sa consumam pentru ca stocarea energiei nu mai poate fi posibila?

Singura variabila ar fi vantul, vant de care depinde producerea energiei de acest tip. Dar pentru ca in Romania avem si vantul la dispozitie, nu ne mai ramane decat sa ne alimentam casele cu energie produsa pe cale naturala pentru a evita facturile umflate si preavizele pentru neplata!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#energie eooliana Romania, #energie eoliana Dobrogea, #facilitati energie eoliana, #avantaje producere energie eoliana , #energie eoliana