Ziare.com

Eolienele scumpesc curentul electric

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 09:30

   

Eolienele scumpesc curentul electric
Pretul energiei va creste cu 2 - 4,5 euro pe MWh in a doua jumatate a anului, dupa aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila, ceea ce va insemna o scumpire de pana la 4,3% pentru populatie.

Autoritatile romane au trimis vineri Comisiei Europene notificarea oficiala privind schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila si se asteapta la un raspuns pozitiv de la Bruxelles in maximum doua luni.

In Romania, producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pe care le vand pe o piata specializata, pentru a obtine un castig in plus fata de pretul energiei. Furnizorii sunt obligati sa cumpere aceste certificate in functie de cantitatea de energie livrata, insa costurile cu achizitia lor sunt transferate in factura finala, explica Adevarul.

Prin urmare, toti consumatorii, inclusiv populatia, sunt cei care sprijina de fapt productia de energie verde. Pana acum, acest lucru nu s-a simtit in factura finala, insa o noua lege in acest domeniu acorda mai multe beneficii producatorilor de energie regenerabila.

Legea 220 asteapta avizul Comisiei Europene

Legea 220, desi votata de Parlament in 2008, nu a fost aplicata pana acum din lipsa avizului Comisiei Europene. Oficialii de la Bucuresti au purtat discutii informale cu cei de la Comisie de mai bine de un an pe aceasta tema, iar vinerea trecuta au trimis notificarea oficiala pentru avizarea schemei.

"Ne asteptam la un raspuns pozitiv din partea Comisiei Europene, intrucat au fost acceptate si solutionate toate observatiile si cerintele exprimate de expertii europeni in procesul de prenotificare si de notificare informala", au declarat, pentru cotidianul citat, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Acestia estimeaza ca schema va fi avizata in urmatoarele doua luni si va fi aplicata in al doilea semestru al acestui an.

Cat vom plati in plus

"Dupa estimarile preliminare, apreciem ca aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi stabilit prin Legea 220/2008 va avea ca efect cresterea pretului energiei electrice la consumatorul final cu circa 2 - 4,5 euro/MWh in 2011, in functie de momentul aplicarii sistemului", au mai spus oficialii ANRE.

In ceea ce priveste factura pentru populatie, potrivit calculelor "Adevarul" pe baza unui tarif reglementat mediu de 0,433 lei pe kWh (105 euro pe MWh), trebuie sa ne asteptam la o scumpire intre 2% si 4,3% in urmatoarele luni.

Trei sferturi dintre investitorii straini care cauta oportunitati de afaceri in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special in zona regenerabilelor, iar peste 80% dintre cei interesati de energia verde vizeaza sectorul eolian. Potrivit unui studiu al Erste Group, potentialul eolian al tarii, estimat la 14.000 de MW, este cel mai mare din sud-estul Europei si al doilea de pe intregul continent.

Seful de la Inter Milano, interesat sa investeasca in proiecte eoliene in Romania

Ultimele date disponibile arata ca Transelectrica primise pana in luna martie cereri de racord la retea pentru proiecte eoliene care depaseau in total 32.000 de MW, adica de peste doua ori mai mult decat potentialul tarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2106 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa se scumpeasca

baietzii shmekeri din energie care scriu 2 facturi pe luna si incaseaza 10% din PIB au mai descoperit o modalitate de prosteala a consumatorilor
auzi frate - schema de sprijin pentru energia regenerabila
cat muma dreak ii vom mai tolera pe BANDlTZll astia ?

 

O prostie!

Atit timp cit avem inca atitea riuri neamenajate si neexploatate capacitatile energetice nu stiu ce ne bagam la chestiuni scumpe fara rost numai de dragul....dragului. Astea sa faca cei care nu au riuri cu capacitate energetica uriasa cum avem noi.

 

Hotzie

Adica in loc sa scada pretul pentru ca e energie ieftina, de la vant, de fapt creste. Ba' da' prosti mai suntem! Ne meritam soarta!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor