Ziare.com

Romania, in top 10 cele mai atractive tari din lume pentru investitiile in energie eoliana

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 14:03

   

Romania, in top 10 cele mai atractive tari din lume pentru investitiile in energie eoliana
Romania a revenit pe locul 10 privind atractivitatea sectorului de energie eoliana in preferintele investitorilor, intr-un top 40 care include tari precum Statele Unite, Germania, China si Marea Britanie.

Polonia este singura tara din fostul bloc comunist care se plaseaza si ea in primele zece pozitii din ierarhie, conform ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices, lansat astazi de Ernst & Young, remis Ziare.com.

In acelasi timp, Romania isi pastreaza locul 13 in topul referitor la toate formele de energie regenerabila.

Pozitia Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general al energiilor regenrabile, este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an. Daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.

"Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori sa se intample in anul 2013", a explicat Florin Vasilica, seful departamentului Transaction Advisory Services in cadrul Ernst & Young Romania.

In privinta energiei solare, evolutia a fost mai putin spectaculoasa, Romania ocupand locul 24 in ultimul raport, alaturi de Canada si Ucraina. Investitorii au proiecte in faza avansata de dezvoltare in aceasta arie de business.

Schema de care beneficiaza proiectele solare este atractiva, durata de dezvoltare este mai scurta iar procesul de autorizare mai simplu decat la celelalte forme de energie regenerabila, astfel ca este de asteptat ca pozitia Romaniei sa avanseze.

Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.

Raportul indica importanta tot mai mare a pietelor emergente si presiunile din ce in ce mai mari asupra investitiilor din sectorul energiilor regenerabile in tarile dezvoltate, aflate inca in top 10, dar cu tendinte de scadere.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2130 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dom'le, pe noi nu ne intrece nimeni

la vanturi

 

Sufla tare vintu' pe Baragan!

Iti strica coafura in 3 secunde! Ce noroc avem ca mai sint vinturi pe aici...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor