Ziare.com

Ziua in care eolienele au depasit Cernavoda

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 08:57

   

Ziua in care eolienele au depasit Cernavoda
La mijlocul lunii trecute, pe 13 mai, peste 17,5 la suta din consumul de energie din Romania a fost acoperit de morile de vant, montate mai ales in zona Dobrogei.

Beneficiind de un vant foarte bun, contributia turbinelor in acoperirea consumului national a fost mai mare decat cea a centralei nucleare de la Cernavoda, unitatea functionand insa la acel moment cu doar un grup din cele doua instalate, scrie Ziarul Financiar.

Practic, 13 mai devine cea mai verde zi din acest an, aproape unu din cinci becuri fiind alimentat de eoliene.

Daca la finele anului 2009 existau numai 14 MW montati in parcuri eoliene, la inceputul lunii iunie 2012 existau 15 parcuri functionale, cu o capacitate de 1.165 MW, dupa cum arata datele Transelectrica.

Au fost facute investitii de peste 1,7 mliliarde euro, in prezent in Romania fiind montate si functionale circa 500 de turbine eoliene, majoritatea in Constanta si Tulcea. Cum energia eoliana se produce insa doar cand bate vantul, marti de exemplu numai 1% din productie mai era asigurat din aceasta sursa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Imi explica si mie cineva paradoxul?

Cu cat procentul de energie "verde" din sistem creste cu atat mai mult va trebui sa creasca pretul energiei electrice? Asa se zice. Sper sa fi inteles prost si sa fie fix pe dos. Daca e asa, n-ar fi mai bine sa daramam toate moristile alea si sa construim in locul lor termocentrale care sa foloseasca lemn de mahon drept combustibil, poate asa scade pretul kilowatt-ului?

 

"Marirea-i e - in taina - legata de acesti"...

"explicatie" de prim-ministru:
http://www.ziare.com/international/japonia/japonia-si-ar-putea-reporni-doua-reactoare-nucleare-1171895
"reactoarele 3 si 4 de la centrala Ohi sa fie restartate, pentru a proteja" ... "existenta" ... "oamenilor" ???!!!

Inchideti "Cernavoda", cereti, la E.U. si la U.N. inchiderea tuturor centralelor nucleare, pensionarea sau reciclarea specialistilor din industria nucleara.

https://www.youtube.com/watch?v=zYQNd2ybiDg
https://www.youtube.com/watch?v=hLYrZsCQsko


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor