Descoperire revolutionara in Islanda: care este energia viitorului in Europa

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 17:51
7558 citiri
Descoperire revolutionara in Islanda: care este energia viitorului in Europa
Foto: Wikipedia

Oamenii de stiinta din Islanda au incheiat cu succes un experiment prin care energia poate fi exploatata direct din interiorul unui vulcan.

Experimentul a fost demarat in 2009, cand cercetatorii islandezi au descoperit un rezervor cu apa atat de fiebinte incat s-a considerat ca aceasta s-ar afla intr-o a patra stare a materiei, diferita de cea lichida, solida sau gazoasa, scrie Quartz.

Aceasta apa, numita "supercritica", aflata dincolo de punctul in care o substanta este fie lichida, fie gazoasa, exista doar in conditii extreme de temperatura si presiune.

Oamenii de stiinta o pot crea in laborator, insa nimeni nu a stiut pana la acel moment ca exista in natura. S-a ajuns la concluzia ca aceasta apa se afla in adancurile subterane din Islanda, aproape de inima vulcanilor.

Din cauza unor probleme survenite in activitatea de forare in interiorul vulcanului, lucrarile au fost sistate, iar experimentul a fost catalogat drept un esec.

Insa cercetatorii au revenit ulterior pentru a decoperi ca groapa sapata s-a umplut cu apa aflata la temperatura record de 450 de grade.

Aceasta temperatura nu este suficienta pentru a vorbi de apa "supercritica", insa chiar si asa contine o cantitate enorma de energie care poate fi utilizata.

Conform estimarilor, aceasta sonda poate fi folosita pentru a crea o centrala cu o capacitate de 36 megawatti. Desi este o capacitate de 20 de ori mai mica decat in cazul unei centrale pe baza de carbune, aceasta nu prezinta costuri suplimentare si nu produce emisii de carbon.

Extinderea proiectui la nivelul intregii tari ar putea transforma Islanda intr-o sursa importanta de energie regenerabila in Europa, intrucat, spre deosebire de energia eoliana sau solara, cea geotermala nu poate fi oprita.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#energie vulcan Islanda, #energie geotermala Islanda, #Islanda experiment energie , #energie geotermala