Ziare.com

Sa nu ignoram gunoiul. Independenta energetica si fara gaze de sist?

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 18:06

   

Sa nu ignoram gunoiul. Independenta energetica si fara gaze de sist?
Lipsiti de cercetari proprii suficiente privind combustibilii neconventionali, cum ar fi biogazul, si atrasi de excelentele studii americane privind exploatarea gazelor de sist, multi romani le considera pe acestea din urma ca fiind cea mai convenabila si mai sigura varianta de a crea independenta energetica a tarii.

Reciclabilele stau nereciclate

Am putea zice ca au dreptate, daca n-am sti uriasele cantitati de deseuri care se aduna prin gropile de gunoi asa zis ecologice din apropierea marilor orase. Conform datelor publicate de Ministerul Mediului, numai in anul 2011 au fost introduse pe piata 992.510 tone ambalaje reciclabile, din care n-au fost reciclate nici jumatate.

Basca cele neevidentiate, basca alte materiale decat ambalajele, basca deseurile industriale, basca cele casnice, reziduurile din agriucltura, cele din silvicultura, zootehnie si multe altele. In timp ce peste jumatate din gunoaiele noastre asteapta sa le recicleze natura de la sine, presa occidentala informeaza ca Suedia "arunca" doar 1% din biomasa disponibila. Restul se trasnsforma in energie.

Este adevarat ca Suedia e campioana la acest capitol, media europeana fiind de 22%, dar si asa noi ne situam la peste dublul mediei UE. Avantajul folosirii gunoaielor in scopuri energetice consta sub aspect ecologic in eliminarea lor din cadrul natural, iar sub aspect tehnic in obtinerea unui gaz de calitate, compatibil sa functioneze in instalatiile proiectate pentru gaze naturale.

Incalzire cu gunoaie

Exista si un dezavantaj ecologic, care trebuie luat in calcul: prelucrarea deseurilor duce la degajarea unor gaze, altele decat arderea hidrocarburilor, mai putin nocive, dar mai greu de controlat, din cauza caracterul eterogen al respectivelor materiale, conform Le Monde.

Pana cand laboratoarele vor elabora expertize precise privind aceste gaze arse, expertii conteaza pe aprecierile globale existente, conform carora agresiunea este mai putin nociva decat in cazul arderii hidrocarbrilor.

Prin arderea deseurilor, inclusiv cele menajere, Suedia obtinea in 2012 suficienta energie, ca sa satisfaca 20% din necesarul de termoficare al tarii (sa nu uitam ca tara este situata in extremul nord al continentului) corespunzator la 810.000 gospodarii.

Tot din deseuri, se asigura energie electrica pentru 4,6 milioane de gospodarii. Daca este mult sau putin, deduce fiecare, stiind ca tara numara in total 9,6 milioane locuitori.

Ar fi insa gresit sa ne oprim la exemplul suedez. Germania nu se situeaza nici ea departe de acesta. Ba chiar, asa cum noteaza La Tribune, un numar de 15 tari din UE obtin cantitati mai mari sau mai mici din necesarul lor de energie prin arderea de materiale neconventionale.

Romania are un mare potential de biomasa

Occidentul acorda multa atentie fluxului international al acestui fel de energie, in care sens s-a propus infiintarea unui registru european al biometanului, pentru ca schimburile sa fie tranzactionate in cadrul unei piete comune energetice. Ar urma ca, in prima etapa, Registrul sa includa Olanda, Suedia, Marea Britanie. Germania, Austria, Danemarca, Franta.

Este de retinut faptul ca atat Germania, cat si Suedia, au simtit nevoia sa importe deseuri reciclabile si biomasa, pentru a face fata cererilor dar si capacitatilor de prelucrare pe care si le-au instalat. Nu e bizar ca le-au importat, dar e de mirare ca au gasit ofertanti, gata sa-si vanda avutia, desigur pe nimic, pentru ca nu poti cere pret bun pe gunoi.

Probabil ca este departe ziua cand ne-am putea conecta la acest Registru european, desi Romania dispune de un important potential de biomasa, iar specialistii apreciaza ca in urmatorii doi ani Romania va dispune de o capacitate de 210 MW din centralele electrice avand biomasa ca sursa energetica, conform Renexpo-bucharest.com.

Desi tinta reprezinta pentru noi un succes, este departe totusi de performantele Suediei sau ale Germaniei, ceea ce sugereaza ca noi vom mai tine multi ani de acum incolo gunoiul in ograda.

Poate ca, in loc sa ne batem cu pumnii in piept ca vom scoate gazele din sisturi, poluand mediul si provocand convulsii sociale, ar fi mai intelept sa indreptam eforturi spre cercetare in directia bioenergiei, folosind cea mai la indemana materie prima: gunoiul.

Iar gazele de sist sa le lasam urmasilor urmasilor nostri, sa le arda ei, daca nu vor mai avea gunoaie si daca nici nu vor gasi ofertanti, gata sa le vanda pe ale lor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1380 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gasele de sist sau cum sa ne taiem singuri craca!

Daca dorim distrugerea Romaniei, daca dorim desertificarea tzarii nu avem decat sa exploatam gaze de sist!
Cu 2, 3 generatii in urma romanii se descurcau cu industrie, cu manufacturat produse de succes care se vindeau oriunde in Europa!
Romania era inaintea Austrie in perioada interbelica, acum am ajuns la coada Europei si nu sunt semne ca urmeaza sa ne trezim, sa ne descoperim potentzialul ...

 

Bravo Maxi

Deci se poate!
Referitor la aricol!In Romania nu se vrea decat distrugerea!!!
Se pot face economi si mii de locuri de munca din IT prin introducerea sistemului LINUX. Studenti vor avea de lucru pentru mult timp de acum inainte, iar statul nu va mai plati ani de ani licente pe bani grei unor corporati!
Agricultura. Energia solara, eoliana, turismul si multe altele. La noi se se dau decat tunuri. Gaze de sist, cianura 200.000 de tone, resursele din Insula Serpilor inainte sa fie castigata la Haga asta daca nu ati uitat de isprava lui Taricianu. Gazele de acolo erau suficiente pentru zeci de ANI!
http://www.ziare.com/stiri/ancheta/tariceanu-a-concesionat-resurse-din-insula-serpilor-inainte-de-verdictul-de-la-haga-video-657376
Ati uitat?Nu se vrea decat distrugerea tari!

Insula Serpilor

Apartine Ucrainei nu Romaniei si nu are resurse energetice. Daca Tariceanu a reusit sa gaseasca pe cineva caruia sa-i vanda resursele din Insula Serpilor este un excroc genial.

 

Daca nu esti sigur de ce stii

De ce induci lumea in eroare?
IJ, prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009 a acordat 79,34% din zona in dispută Romaniei, anume 9.700 km² cu o adancime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona in dispută anume 2.300 km² cu o adancime medie sub 50 m
http://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_%C8%98erpilor

Noi ne facem ca facem

In Romania se acorda atentie problemei deseurilor numai din vorbe.Gunoaiele tot de-a valma se se arunca. Nici acum nu exista legislatie privind obligativitatea preluarii ambalajelor de plastic si a dozelor de aluminiu.In lumea civilizata se castiga multi bani din valorificarea gunoiului (metale ,hartie ,lemn,plastic, compost si mai ales energie).Valorificarea gunoiului in Romania ar avea efecte mult mai benefice decat controversatele gaze de sist si ar asigura zeci de mii de locuri de munca.Exemple concludente sunt Danemarca ,Suedia care ,,ard" ecologi tot gunoiul.

 

Cateva opinii referitoare la subiectul tratat in articol am si eu:

1. Germania EXPORTA in Suedia gunoaie pe care acestia le folosesc la producerea de energie.
2. Cu toate ca in tarile vestice gunoaiele se pun pe categorii separate in recipiente separate de catre proprietari o selectare mult mai amanuntita este necesara pentru refolosirea lor. Din acest motiv Germania exporta deseuri in China iar muncitorii care lucreaza la centrele de triere se imbolnavesc foarte frecvent.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor