Tainele ascunse ale energiilor neconventionale

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 08:02
6340 citiri
Tainele ascunse ale energiilor neconventionale
Foto: Arhiva

Trebuie sa recunoastem un paradox: omenirea a cunoscut si a folosit energiile neconventionale cu milenii inaintea celor bazate pe hidrocarburi si pe sursele nucleare, de care nu ne lasa inima sa ne despartim.

Poate ca turbina actionata de rauri a fost cunoscuta din antichitatea cea mai indepartata, dar, in cercetarile sale, istoricul roman Constantin C. Giurescu sustine si argumenteaza ca dacii foloseau mori de apa si ca, mai mult decat atat, romanii le-au preluat de la daci dupa cucerirea tarii.

Ca sa vorbim in termeni moderni, putem spune ca romanii au importat de la daci acest interesant "know how", pe care l-au folosit la ei si l-au raspandit in toata Europa, intrucat, in acea vreme, proprietatea intelectuala era pe gratis.

Despre energia vantului, legenda spune ca egiptenii au folosit-o cei dintai, atunci cand, in secolul IV i.Hr., navigau in amonte pe Nil, iar istoria confirma ca o foloseau pe scara larga fenicienii, pe vremea cand ei erau stapanii marilor.

Cat priveste prima moara de vant, tot istoricii au localizat-o in secolul VII d.Hr, cand vechii persi o foloseau la macinarea graului.

Cu un asemenea trecut glorios al acestor surse de energie, mai vechi decat oricare din cele moderne, este ciudat cum am ajuns sa le numim conventionale tocmai pe cele mai recent descoperite, poluante, bazate pe hidrocarburi si pe periculoasele centrale nucleare. In schimb, cele din mosi-stramosi sunt "neconventionale".

Avem energie, sa exportam si pe alte planete

Dar, mai interesant decat orice, atrage atentia faptul ca vantul este inepuizabil si dispune de mai multa energie decat toate rezervele de hidrocarburi de pe Terra, dupa cum energia apelor este de zeci de ori mai mare decat aceleasi rezerve.

Avand in vedere energia apelor - ma refer aici la rauri, maree si valuri - Terra ar avea destule rezerve ca sa exporte energie, prin absurd, catorva zeci de planete similare.

Niciuna din aceste forme de energie cunoscute si folosite de predecesori nu este poluanta, nu dauneaza sanatatii, nu afecteaza natura si nu prezinta riscul vreunui dezastru. In plus, toate au avantajul de a fi practic inepuizabile.

Cu toate acestea, lumea moderna a cautat, pentru nevoile inventiilor sale, forme noi de energie. Cand s-a inventat motorul cu combustie interna, nimeni nu si-a pus problema energiei, de vreme ce odata cu el, a aparut benzina. Cu atat mai putin, nu si-a pus-o mai tarziu, cand industria carburantilor a devenit o afacere de proportii mai mari decat insasi industria automobilului.

Cand extractia, prelucrarea, transportul si distributia hidrocarburilor a luat asemenea dimensiuni, e normal sa ne intrebam daca suntem mai interesati sa profitam de norocul deja castigat sau sa cautam in alta parte un noroc nou, de dragul ecosferei, ecologiei si ecosistemului?

Electromobilul, o alternativa ingenioasa a inovatorilor, evolueaza atat de incet, incat parca as face o legatura intre aceasta incetineala si interesul magnatilor titeiului s-o incetineasca si mai mult. Electromobilul este ca acea excelenta piesa de teatru, care apare premiata la toate festivalurile, o aplauda publicul, dar se programeaza rareori in repertoriu, ca sa nu le concureze pe cele de succes, aflate deja in derulare.

Interesul poarta fesul

Unii specialisti sunt chiar de parere ca electromobilul - si varianta sa hibrid - vor bate pasul pe loc pana cand marile companii vor constata ca au scos din fundul pamantului toate hidrocarburile care zaceau acolo, ca altele nu se vor reface decat dupa cateva milenii si ca tot ei sunt chemati sa investeasca in noul sistem.

Atunci, ei vor scoate de la naftalina electromobilul, laudandu-se cu brandurile care mai de care si investind masiv in statiile de incarcare, principalul nod gordian de care se impiedica astazi electromobilul.

Logica spune ca, atata timp cat extractia, prelucrarea si transportul titeiului sunt afaceri "di granda" pe plan mondial, aducatoare de venituri fabuloase, nici electromobilul nici alta nascocire n-au o sansa mai buna, decat sa ia premii la festivaluri de profil, autorii sa primeasca diplome de onoare, iar magnatii hidrocarburilor sa-si incaseze, in continuare, profiturile din extractie, rafinare, transport si distributie.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#energii neconventionale, #surse neconventionale energie, #utilizare energie verde , #energie neconventionala