Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tianjin Eco City: un oras experimental pentru tehnologii avansate

Duminica, 25 Martie 2012, ora 19:35
8147 citiri
Tianjin Eco City: un oras experimental pentru tehnologii avansate
Foto: Casa e Clima

Tianjin Eco City este un proiect urbanistic elaborat de specialistii chinezi, ce urmeaza sa fie finalizat in circa trei ani, pentru a deveni leaganul asiatic al tehnologiilor avangardiste sustenabile.

Este vorba despre un oras experimental, care se va dezvolta pe baza unor noi sisteme de iluminat, transport si reciclare a reziduurilor menajere, relateaza Casa e Clima.

Tianjin Eco City este situat la mai putin de o ora de mers cu trenul de la Beijing si va deveni un veritabil model pentru rezolvarea unor probleme importante cu care se confrunta mediul urban din China: blocaje ale traficului, lipsa de apa curenta si facturi impovaratoare pentru energia electrica.

Cu doar cativa ani in urma, Tianjin nici macar nu exista - in locul sau se intindea o suprafata dezolanta, contaminata de decenii cu substante chimice poluante provenite din zonele industriale aflate la periferia capitalei chineze.

Acest taram abandonat si lipsit parca de orice perspectiva a fost insa destinat unor transformari radicale, urmand ca in numai cativa ani, sa gazduiasca primul oras ecologic modern, super-tehnologizat, care va fi populat de circa 350 de mii de persoane.

Un proiect pe cat de ambitios, pe atat de promitator

Daca fie si doar o mica parte din schimbarile introduse la nivelul acestui oras experimental se vor demonstra viabile pentru a putea fi exportate la nivelul celorlalte centre urbanistice din China, rezultatele obtinute la scara nationala ar putea fi spectaculoase in ceea ce priveste impactul ambiental general.

In prezent, la scara mondiala se regasesc circa 100 de orase ecologice, proiectate si structurate pe baza unor concepte diferite, dar ceea ce confera originalitate proiectului Tianjin Eco City, este faptul ca locuitorilor nu li se pretinde nici cel mai mic efort pentru reducerea impactului ambiental.

Principalul rol al acestora va fi acela de testeri: General Motors, spre exemplu, utilizeaza Tinjin pentru a intelege daca automobilele electrice fara sofer sunt in masura sa functioneze corect in situatii normale de trafic urban.

Potrivit lui Chris Borroni-Bird, seful diviziei Autonomus Driving Project de la General Motors, anumite orase ecologice sunt proiectate in maniera exagerat idealista, sufocand locuitorii cu reguli si obligatii mult prea apasatoare pentru a se putea demonstra durabile.

La Tinajin in schimb, se incearca tocmai evitarea unor astfel de erori: populatia nu este obligata sa nu utilizeze automobilele clasice, ci se doreste implementarea concomitenta a solutiei automatizate, urmarindu-se rezolvarea chestiunii spinoase reprezentate de frecventele blocaje ale traficului urban.

La un oras nou, sisteme noi

La Tinjin se pot studia si alte proiecte inovative deosebit de interesante: Philips testeaza de pilda un nou sistem de iluminare publica, cu consum redus de energie electrica, iar reziduurile menajere sunt preluate si transportate prin intermediul unui sistem automat de recipienti, plasati intr-o retea subterana dedicata.

Locuitorilor le revine doar sarcina de a separa gunoiul menajer pe categorii de materiale reciclabile si de a le depozita in cotainerul corespunzator, altminteri sistemul risca sa se blocheze.

Oricare ar fi rezultatele, Tianjin Eco City ramane un proiect ambitios, care incearca sa identifice o serie de solutii pentru problemele cu care se confrunta mai toate orasele lumii - daca se va bucura de succes, chinezii, faimosi pentru viteza cu care reusesc sa faca schimbari, ar putea imbunatati rapid calitatea vietii in centrele urbane la nivelul intregii tari, concluzioneaza sursa.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#proiectul Tianjin Eco City, #chinezii proiecteaza oras ecologic , #energie neconventionala