Ziare.com

Boc vrea sa atraga investitori straini in energie verde

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 23:36

   

Boc vrea sa atraga investitori straini in energie verde
Premierul roman Emil Boc si prim-vicepremierul ceh Karel Schwarzenberg au discutat miercuri, la Palatul Victoria, despre situatia companiei energetice cehe CEZ Romania, seful Guvernului exprimand interesul Romaniei pentru atragerea investitorilor in special din domeniul energiei regenerabile.

"Premierul Emil Boc a aratat interesul Guvernului Romaniei pentru a atrage investitori, cu prioritate in domeniul energiei regenerabile, infrastructurii si industriei, si a evocat masurile adoptate in acest sens la nivel central, inclusiv noua lege a parteneriatului public-privat.

Cei doi oficiali au discutat despre avantajul reprezentat de portul Constanta pentru schimburile comerciale, precum si despre situatia companiei cehe CEZ in Romania", se arata intr-un comunicat al Executivului de la Bucuresti.

Intre compania CEZ si primaria din Cogealac au existat in 2010 unele conflicte, soldate inclusiv cu unele violente intre angajatii firmei si localnici, in conditiile in care administratia locala a reclamat faptul ca lucrarile de amenajare a parcului eolian au demarat fara ca investitorul sa detina autorizatia de constructie.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Grupul CEZ din Cehia este unul dintre primii furnizori de energie straini care au patruns in Romania, proiectul investitiei din Dobrogea insumand 1,1 miliarde de euro, iar in zona satului Cogealac existand deja o padure de 120 de eoliene. Directorul CEZ Romania, Jan Veskrna, a declarat la inceputul acestei luni ca valoarea initiala a investitiei a trebuit suplimentata pentru ca s-a acumulat o intarziere de un an in proiect.

El a reclamat si pierderile suferite de companie din cauza faptului ca politicienii romani au intarziat adoptarea normelor de aplicare a legii privind certificatele verzi, adoptata in 2008, nefiind primita subventia care ar fi putut ajunge la 55 euro pentru fiecare MW/h produs de o eoliana.

"Intarzierea a costat scump: pentru un parc de 600 MW care functioneaza 8.000 de ore pe an, pierderea este de 264 milioane de euro", a precizat Veskrna.

De asemenea, la intrevederea de miercuri de la Palatul Victoria, Emil Boc a salutat prezenta si interesul investitorilor cehi pentru Romania, precum si evolutia pozitiva a schimburilor comerciale bilaterale din prima jumatate a anului curent, in crestere cu 32,42% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 728 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor