Energia eoliana: potential mare si magnet pentru investitori - Tv Ziare.com

Marti, 10 Mai 2011, ora 19:43
5910 citiri
Energia eoliana: potential mare si magnet pentru investitori - Tv Ziare.com
Foto: Ziare.com

Romania are un potential eolian foarte mare si, tocmai de aceea, ar putea deveni un pion important in zona energiilor regenerabile din Estul Europei. Pe harta eoliana a tarii noastre, cele mai favorabile locatii pentru astfel de investitii sunt Dobrogea si judetele din sudul Moldovei.

"In 2010, Romania a inregistrat cel mai mare progres din tot Estul Europei, la capacitatea instalata de eoline. Avem 448 de MW instalati, numai anul trecut, ajungand astfel, la sfarsitul anului, la un total de 462 MW", a declarat Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, pentru TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Ionel David

In ceea ce priveste anul in curs, estimarile arata ca se vor instala inca 600 MW, adica investitii de aproximativ un miliard de euro. Prima investitie inaugurata in acest an va fi un parc in Cernavoda, de 138 de MW, facut de portughezi, care va fi deschis in una-doua saptamani.

Potentialul Romaniei este insa mult mai mare, potrivit specialistului, si, tocmai de aceea, tara noastra va junge la 4.000-5.000 MW instalati in cativa ani.

"Vom urma modelul Germaniei, pentru ca avem conditii climatice asemanatoare. In zona exista trei mari puteri: Polonia, Romania si Turcia. Sunt tari care au iesire la mare, unde se intensifica vantul si se creeaza premise favorabile pentru dezvoltarea eoliana", a adaugat invitatul TV Ziare.com.

Cat costa astfel de investitii?

Desi Romania a inceput abia de curand astfel de proiecte, aceasta intarziere are si un avantaj, caci poate apela la cele mai perfomante tehnologii. In ceea ce priveste investitiile in domeniu, costurile sunt extrem de mari.

"Orice investitie intr-un MW instalat are o valoare minima de 1,6 milioane de euro. Industria eoliana este principalul promotor al investitiilor straine in Romania, investitia fiind mult mai mare decat au investit americanii la Ford sau in baza de la Deveselu. Sunt multe comune in Dobrogea unde se va investi cat s-a investit la Deveselu", a precizat Ionel David.

Legat de natura acestor firme care investesc in eoliene, la noi in tara, acestea sunt inregistrate ca firme romanesti, dar banii vin din afara. Cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel si Grupul Energias de Portugal.

Amortizarea acestor investitii se face dupa un numar mare de ani si abia dupa 10 ani poti sa intri pe profit. "Investitiile in energii alternative sunt viabile, ele aduc profit pentru cel care investeste, altfel nu ar veni nimeni. Eficienta fotovoltaicului este de 17%, in energie eoliana este de 30%", a completat specialistul.

Ce riscuri exista?

Reprezentantul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana asigura ca, in zona acestei industrii, nu exista riscuri, caci este perfect nepoluanta si tehnologiile actuale nu genereaza niciun fel de zgomot.

"Va puteti aseza langa o turbina de 100 m si sa nu fiti deranjati de vreun zgomot. Intre doua turbine eoliene este o distanta de 5-6 rotoare, adica 500-600 de m. Exista o norma prin care turbinele trebuie sa se afle la cel putin 800 de m de o casa sau o alta cladire.

Din punct de vedere al autoritatii aeronauticii, aceste parcuri sunt marcate pe harta si se stie ca zonele respective trebuie evitate sau ca trebuie sa se zboare la o inaltime mai mare de peste 200 m", a adaugat Ionel David.

De ce eolienele?

Avantajul turbinelor eoliene este ca folosesc o energie perpetua, regenerabila, care nu se va consuma niciodata. Mai mult, o turbina eoliana porneste la o viteza a vantului de numai 3,5 m/secunda. In Dobrogea viteza este de 7 m/s, la o inaltime de 100 de m.

Desi sunt amplasate in mare parte numai in Dobrogea, eolielene nu vor deservi numai aceasta regiune, deoarece curentul va intra in sistemul energetic national si va ajunge in intreaga tara. In afara de Dobrogea, mai exista doua centrale in Toplet, situate la 600 de m altitudine, langa orasul Orsova.

Romania are inca mult de recuperat in acest domeniu, avand in vedere ca, in Occident, se incepe instalarea de turbine in zone maritime, caci s-au epuizat zonele de pamant, iar noi abia acum ne dezvoltam terestru.

"Noi suntem inca foarte departe de aceasta situatie. Totusi, energia eoliana o sa fie din ce in ce mai prezenta si veti auzi din ce in ce mai mult de ea", a conchis invitatul TV Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#energie eoliana, #energie regenrabila, #potemtial eolian Romania , #energie regenerabila