Ziare.com

Energia regenerabila din desert va potoli setea planetei

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 15:33

   

Energia regenerabila din desert va potoli setea planetei
Desertul ar putea fi solutia la problemele energetice ale planetei.

Cel putin asta incearca sa obtina DESERTEC, un program european lansat recent prin care vor fi construite vaste centrale solare termice in Africa, Orientul Mijlociu si sudul Europei, zone reprezentand, in total, peste 55.000 de kilometri patrati de desert.

Prin acest sistem, apa este incalzita si produce vapori care pun in miscare turbinele generatoare de electricitate. Oamenii de stiinta si inginerii din spatele acestui proiect spera ca DESERTEC va reusi sa ofere 15-20% din electricitatea necesara Europei pana la jumatatea acestui secol.

Grupul DESERTEC intentioneaza sa darame barierele logistice catre energia verde prin generarea ei cu ajutorul soarelui si a vantului in zone aride, acolo unde abunda aceste resurse, si sa o transfere in zonele dens populate din nord, scrie Discovermagazine.com.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Acolo unde sunt putini oameni exista foarte multa energie regenerabila", spune Franz Trieb, un inginer german care a efectuat primele studii pentru punerea in aplicare a acestui plan.

Prin programul DESERTEC se intentioneaza amplasarea a zeci de centrale solare termice in zone foare putin sau deloc locuite, precum si turbine eoliene in zone de coasta si instalatii fotovoltaice pe teritoriul Europei.
Citeste mai mult despre DESERTEC - energia regenerabila din desert va potoli setea planetei pe GreenReport.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2287 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Valorificarea zonelor desertice, absolut nefolositoare in prezent,..

...poate fi o idee geniala, dar transpunerea ei in practica va presupune modificari radicale ale modului actual de concepere a relatiilor internationale, a proiectelor transfrontaliere. O lume sigura, stabila, nederanjata de conflicte etnice sau religioase constituie o conditie primordiala!

 

 

Nu cred ca este un proiect viabil

Pentru a pastra curate celulele fotoelectice intr-un mediul puternic imbibat cu praf din desert este nevoie de cantitati uriase de apa potabila. Apa marina nu poate fi folosita pentru ca ,dupa evaporare, ar obtura celulele cu depuneri de saruri. Pentru desalinizarea apei de mare ar fi necesare cantitati de energie mai mari decat cele produse!!! Daca luam in considerare si instabilitatea politica a Nordului Africii si faptul ca Europa ar deveni dependenta politic de acesti furnizori de energie, reiese clar ca proiectul nu este viabil.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor