Energia regenerabila, sacrificata pe fondul crizei si al alegerilor

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 17:45
3918 citiri
Energia regenerabila, sacrificata pe fondul crizei si al alegerilor
Foto: helukabel.de

Cu mai mult de un deceniu in urma, statele europene dezvoltate au promovat agresiv adoptarea si dezvoltarea energiei regenerabile prin intermediul unui program generos de subventii guvernamentale.

Germania si Spania au devenit liderii indiscutabili ai cursei pentru un viitor eco, ambele tari adoptand legislatii similare pentru a incuraja acest demers.

Au existat insa cateva neajunsuri ale acestei scheme, noteaza blogul financiar Zero Hedge.

Energia regenerabila, desi o idee nobila in teorie, nu este cea mai profitabila afacere si are nevoie de subventii guvernamentale importante. Iar consumatorul final este cel care plateste pentru generozitatea guvernului sub forma unei suprataxe incluse in factura pentru energie electrica.

In Germania, de exemplu, cererea pentru subventii a crescut odata cu dezvoltarea industriei. In consecinta, facturile germanilor s-au majorat, in ianuarie, taxa suplimentara, care reprezinta 14% din pretul electricitatii, ajungand la 5,28 de eurocenti pe kWh.

Acest lucru inseamna ca cea mai mare parte a costurilor pentru ceea ce Guvernul german numeste revolutionarea sectorului energetic este platita de consumatorii obisnuiti, scrie Wall Street Journal.

Daca germanii si spaniolii nu aveau o problema cu o astfel de politica in anii de crestere economica, lucrurile s-au schimbat radical in peisajul european din prezent.

A devenit o problema politica in Spania, zdruncinata de scandalul de coruptie din jurul premierului Mariano Rajoy si unde, de asemenea, somajul afecteaza un sfert din populatia apta de munca.

Totodata, in Germania, cancelarul Angela Merkel, care va candida pentru al treilea mandat in noiembrie, nu isi permite o opinie publica nefavorabila.

Astfel, Guvernul german a propus saptamana trecuta inghetarea subventiilor acordate producatorilor de energie regenerabila la nivelurile actuale pana la sfarsitul anului 2014, urmand ca dupa acest moment, orice crestere a subventiilor sa fie limitata la 2,5% pe an.

Parlamentul spaniol a recurs la masuri similare, aproband o lege care vizeaza reducerea costului electricitatii pentru populatie prin taierea ajutorului financiar acordat industriei energiei regenerabile. Potrivit autoritatilor, costul sistemului electric al tarii va scadea cu 600-800 de milioane de euro pe an.

Evident, raspunsul din partea industriilor subventionate nu a fost pozitiv.

Potrivit reprezentantilor companiilor din sectorul energiei regenerabile, Guvernul nu isi respecta angajamentele anterioare cu privire la intoarcerea unui profit rezonabil pentru jucatorii care au investit in acest sector.

Mai grav, acesta ar putea fi declicul unui curent regresiv in sectorul energiei alternative din intreaga Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#energie regenerabila reducere subventii, #Germania subventii energie verde, #Spania energie alternativa , #energie regenerabila