Energia solara si eoliana au un amic secret: gazul natural. De ce nu se poate fara el

Luni, 15 August 2016, ora 10:18
13133 citiri
Energia solara si eoliana au un amic secret: gazul natural. De ce nu se poate fara el
Foto: Arhiva Ziare.com

Traim intr-o perioada in care ambitiile sunt foarte mari in ceea ce priveste energia verde. De exemplu, doua dintre cele mai populate state ale SUA, California si New York, au cerut companiiilor energetice ca pana in 2030 sa produca jumatate din electricitate folosindu-se de surse regenerabile.

Doar ca exista o problema: din cauza naturii speciale a surselor alternative de energie, cum ar fi cea solara sau cea eoliana, nu poti pur si simplu sa le introduci intr-o retea si cu asta basta.

Pentru ca aceste resurse regenerabile sunt intermitente, trebuie sa gasesti modalitati prin care sa asiguri furnizarea continua de electricitate, chiar si atunci cand nu bate vatul sau cand soarele nu straluceste pe cer, scrie Washington Post.

Un nou studiu a aratat ca, cel putin pana acum, incercarile de a gasi o rezolvarea la aceasta problema au implicat, in mod ironic, si mai multi combustibili fosili. Au dus la costruirea unui numar mai mare de instalatii de gaze natural, care sa poata suplini rapid golul lasat de energiile intermitente.

Viitorul energiei regenerabile? Panourile care genereaza energie si atunci cand ploua

Noul studiu apartine Biroului National pentru Cercetare Economica din SUA si a fost condus de Elena Verdolini de la Centrul Euro-Mediteranean pentru Schimbari Climatice, alaturi de colegi de la Universitatea Syracuse din America si de la Observatorul Economic Francez.

Cercetatorii au analizat modul si ritmul in care s-au construit instalatii solare, eoliene si de alte energii regenerabile - fara sa ia in calcul marile hidrocentrale sau alte proiecte de biomasa - in 26 de tari care sunt membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Au fost luate in calcul constructiile dintre anii 1990 si 2013. Oamenii de stiinta au descoperit, surprinzator, o stransa legatura intre energiile regenerabile si gazele naturale.

A rezultat ca pentru o crestere de 0,88% in folosirea surselor verzi exista o crestere de 1% in utilizarea combustibililor fosili, pe termen lung. Subliniem ca este vorba despre un studiu desfasurat pe o perioada de 23 de ani, in 26 de tari distincte.

Cum arata energia viitorului - proiecte solare surprinzator de ingenioase

"Lucrarea noastra atrage atentia asupra faptului ca energiile regenerabile si cele conventionale cu reactie rapida par a fi complementare si ca ar trebui instalate impreuna pentru a atinge obiectivul de a reduce emisiile si de a asigura o furnizare stabila de energie", se arata in studiul citat.

Tehnologiile conventionale cu reactie rapida la care se face referire sunt instalatiile de gaze naturale care se aprind repede. De exemplu, companiile General Electric din SUA si EDF Energy din Marea Britanie au impreuna o instalatie de gaze naturale in Franta "capabila sa ajunga la putere maxima in mai putin de 30 de minute". Putere maxima inseamna in cazul acesta ca instalatia poate introduce rapid milioane de wati in reteaua de electricitate.

Tara unde turbinele eoliene au alimentat o zi intreaga o regiune cat o treime din Romania

"Asta le permite partenerilor sa raspunda rapid fluctuatiilor din retea, integrand energiile regenerabile cand este necesar", potrivit celor doua companii.

Nu se poate trece complet de la una la alta

"Cand oamenii presupun ca putem trece de la combustibili fosili la energii regenerabile se gandesc ca putem sa trecem complet de pe o cale pe cealalata", spune Verdolini. Insa, adauga ea, studiul sugereaza altceva.

Verdolini precizeaza ca aceste concluzii se refera la trecut, nu neaparat la viitor. Este o distinctie esentiala, pentru ca studiul mai spune ca, daca vom ajunge la performanta sa avem, de exemplu, o ampla retea de stocare a energiei solare sau eoliene - care poate fi furnizata instant cand e nevoie -, atunci nu va trebui sa ne mai bazam atat de mult pe gazele naturale.

Revolutia de 12 trilioane de dolari care are loc in energie

Alti doi specialisti, care nu au fost insa implicati in studiu, au spus ca descoperirile sunt plauzibile. Este vorba despre Eric Hittinger, cercetator in energie solara la Institutul de Tehnologie Rochester, si Christopher Knittel, care conduce Centrul de Cercetare in Energie si Politici de Mediu de la universitatea MIT.

Cei doi sunt de parere ca introducerea gazelor naturale in proiectele cu energie regenerabila nu reprezinta o problema majora pentru mediu, deoarece instalatiile de gaze nu ar functiona tot timpul, deci nu e ca si cum ai adauga instalatii pe carbune. Ar exista emisii, dar ar fi limitate.

Verdolini spera ca factorii decidenti sa ia in considerare concluziile studiului. "Daca ai o masina electrica, nu mai ai nevoie de una diesel care sa stea in garaj. Insa in cazul energiilor regenerabile este diferit, pentru ca, daca ai electricitate regenerabila, iar aceasta cedeaza, atunci iti trebuie gazul cu reactie rapida care sta in garaj, ca sa spunem asa", a conchis cercetatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#energii regenerabile gaz natural, #energii regenerabile studiu , #energie regenerabila