Europa se va alimenta cu energie 100% regenerabila pana in 2050?

Joi, 20 Mai 2010, ora 16:14
2901 citiri
Europa se va alimenta cu energie 100% regenerabila pana in 2050?
Foto: ccib.ro

Prin utilizarea energiei solare, hidro sau eoliene, Europa ar putea crea surse de alimentare cu energie 100% regenerabila pana in 2050, daca aceasta idee e sustinuta de o piata unica de energie europeana, corelata cu o piata similara in Africa de Nord, arata un nou studiu PricewaterhouseCoopers LLP.

Transformarea sectorului energetic pe baza unor surse 100% regenerabile ar solutiona problemele legate de securitatea energetica si alimentarea cu energie, renuntand la generarea de electricitate pe baza de carbon si, in acelasi timp, contribuind substantial la reducerea lipsei de resurse de energie primara in Europa.

Luand in considerare infrastructura existenta si capacitatile de generare a energiei, si pornind de la recunoasterea necesitatii unui sistem energetic transnational, sistemul propus, SuperSmart Grid, ar permite echilibrarea cererii si ofertei de energie, independent de momentul si locul unde este generata energia.

"Europa si alte regiuni ale lumii au ajuns la o rascruce unde avem sansa si capacitatea de a obtine energie regenerabila la scara larga. De peste 150 de ani "flirtam" cu oportunitatile de a utiliza surse naturale de electricitate nepoluante si ieftine. Acest studiu stabileste un cadrul clar prin care acest lucru ar putea fi posibil", a declarat Gus Schellekens, director, sustenabilitate si schimbare climatica, PricewaterhouseCoopers LLP, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Ce se intampla in Romania?

"In acest moment, peste 50% dintre capacitatile de productie ale energiei electrice din Romania sunt pe baza de carbune sau hidrocarburi. Multe dintre centralele termoelectrice din tara noastra sunt depasite din punct de vedere tehnic, nu respecta cerintele europene in privinta efectelor asupra mediului inconjurator si se apropie de sfarsitul duratei de viata proiectate.

Inlocuirea sau reabilitarea acestor centrale termoelectrice presupune investitii majore si un orizont indelungat de recuperare a investitiei. (...)

In aceste conditii, este de asteptat ca investitia in capacitati de productie a energiei regenerabile sa devina foarte atractiva pentru marii jucatori din domeniu, in ciuda costului mai ridicat al Mw/h instalat. Aceasta pentru ca actualul cadru legislativ din Uniunea Europeana incurajeaza productia de electricitate din surse "verzi" prin acordarea de subventii si tarife mai atractive, iar, pentru sursele regenerabile de energie, legislatia viitoare din domeniul emisiilor de dioxid de carbon nu poate aduce decat vesti bune", a declarat Alexandru Lupea, liderul grupului pentru Energie, Industria Miniera si Utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

In prezent, sistemul energetic european este dominat de combustibili fosili (55%) si de energia nucleara (30%). 15% din sursele energetice ale Europei provin din energie regenerabila, dominata de hidro-centrale traditionale. Patrunderea altor forme de energie regenerabila, inclusiv vantul si biomasa, a fost in cel mai bun caz modesta pana in acest moment.

O Europa alimentata de resurse regenerabile ar schimba complet peisajul, atat pentru consumatori, cat si pentru intregul sector energetic. Electro-mobilitatea ar putea fi introdusa pe scara larga, ducand la un transport zilnic de persoane si bunuri fara dezavantajul emisiei de CO2, asociat combustibililor fosili.

Pana in 2050, in cazul adoptarii la scara larga a tehnologiilor regenerabile in intreaga Europa si in Africa de Nord, reducerile de cost semnificative vor face din sectorul energetic un angajator important de forta de munca calificata in Europa si in Africa de Nord, si competitiv din punct de vedere al costului, ce va furniza electricitate ieftina in intreaga regiune.

In acelasi timp, consolidarea unei cooperari puternice pentru introducerea resurselor regenerabile la scara larga va scadea dependenta de importurile de energie si va dezvolta relatii puternice de interdependenta intre continentul european si vecinii sai.

A.B.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministerul Energiei a lansat luni, 25 martie, schema pentru Contracte pentru Diferenţă (CfD) în domeniul energiei regenerabile, un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie...
#surse de alimentare, #energie regenerabila, #energie Romania , #energie regenerabila
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
bai ziarist de doi bani,nu exista energie regenerabila,pina si notiunea de sursa regenerabila-i cam trasa de par