Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Scandalul certificatelor verzi, plata pentru lipsa de viziune

Vineri, 14 Martie 2014, ora 20:10
4803 citiri
Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Scandalul certificatelor verzi, plata pentru lipsa de viziune

Departe de mine intentia unei analize stufoase, plina de numere de legi si date. Vreau doar sa va spun pe scurt povestea energiei regenerabile in Romania, prin ochii cuiva care lucreaza in domeniu de pe vremea cand la noi nici nu se pomenea de asa ceva.

Ce scriu aici nu este o apologie a "regenerabilelor", intrucat sunt convins ca solutia pentru sectorul energetic pe termen mediu si lung nu inseamna a alege intre una sau alta dintre variante, ci incercarea de a le armoniza, cu un ochi deschis spre provocarile de peste 50 de ani. Si aici venim la buba cea mare: lipsa de viziune strategica, bajbaiala amatorista a tuturor guvernelor de dupa 1989.

Mafie si incompetenta

In buna traditie romaneasca, cred ca mai toate deciziile luate in sectorul energetic in ultimii 24 de ani au fost limitate la vreo doua categorii. Stilul mafiot este exemplificat de cazul Rompetrol, de afacerea Sterling, de capusarea sectorului termo-electric, iar mai nou de insolventele de la Hidroelectrica si foarte posibil, in curand, Nuclearelectrica.

Asta dat fiind faptul ca uzina de apa grea din Mehedinti este chiar in acest moment "usurata de capuse" pe modelul Hidroelectrica, adica de capusele "celorlalti". Va urma probabil o noua insolventa, care va antrena probleme majore si pentru centrala nucleara de la Cernavoda.

In fine, toate sectoarele generatoare de energie fosila sunt dintotdeauna vaci bune de muls pentru clientela politica (baietii destepti), fie prin capusare, fie prin jaf ca la drumul mare. Sa nu uitam nici de privatizarile cu cantec ale retelelor de distributie si de practicile nu tocmai ortodoxe ale actualilor proprietari (dar despre asta intr-un alt episod).

Al doilea mod prin care Romania a ajuns sa fie un haos din punct de vedere al sectorului energetic este sfanta si bleaga incompetenta.

N-am sa zabovesc deloc asupra contrastului izbitor de suprapuneri de autoritate, balbe si contraziceri dintre OPCOM, ANRE si Ministerul Economiei. Le vedem acum cand nimeni nu poate sa priceapa ceva din certurile televizate.

Daca mai adaugi si prostiile inserate prin legi, ori intarzierile in adoptarea acestora in Parlament, ori felul in care ordonantele de urgenta vin si incaleca acele legi, ai in fata imaginea edificatoare a unui sistem intrat in descompunere.

Multele institutii de reglementare de pe diverse paliere se agita laolalta precum niste zburatoare decapitate, se ciocnesc inevitabil, sar fulgi, pene, sange. Un spectacol dezolant. De ce? Pai e simplu, fiindca nu au cap! Parerea mea.

Lipsa de viziune strategica, pe scurt, incompetenta

Aici ajungem la esenta problemei, lipsa de viziune. Ce se intampla acum cu scandalul certificatelor verzi nu este decat expresia unui lung sir de decizii la intamplare, in absenta unei viziuni strategice asupra viitorului energetic, si despre cum va face Romania fata unui viitor in care energia tinde sa fie din ce in ce mai scumpa.

Motivele sunt multe si nu tin doar de "epuizarea resurselor". Vor veni foarte multi sa argumenteze ca epuizarea aceasta este doar o baliverna stangista (deci ecologista) si partial au dreptate, pentru ca asa este folosita.

In fapt, nu despre epuizarea resurselor fosile este vorba (pe termen mediu, 50 de ani, sa spunem), ci despre cresterea graduala a accesibilitatii lor, fapt care duce la cresterea globala a pretului.

Nu este vorba nici doar despre piata emisiilor de dioxid de carbon, generata de protocolul de la Kyoto, pe care s-au grabit sa-l incalce fix Statele Unite si China, daca ar fi sa luam doar primii doi mari poluatori globali.

Ca tot veni vorba, haideti sa demitizam expresia "incalzire globala". Nu este decat o confuzie voita cu termenul corect - "dezechilibre climatice". Si despre asta tot cu alta ocazie.

Mai vin la rand felul in care crestem ca civilizatie, cati suntem la numar, ce fel de modele acceptam (consumiste, minimaliste, model tehnologic, model traditionalist), exista sau nu piata libera sau aceasta este doar mimata, o multitudine de factori care cer o rezolvare matematica.

Zeci de parametri intra in papornita asta complicata numita energie, pe termen lung. De aceea, pentru a nu alerga noi, ca tara, precum un cuc nauc din craca in craca, ne trebuie o strategie. O parte care sa includa viziunea pe termen mediu (30 de ani) si una care sa incerce sa nu incurce lucrurile pe termen lung, pana la orizontul unde noi tehnologii ne vor scoate din acest cerc vicios al imbinarii dintre dezvoltare si utilizarea resurselor.

Daca ne vom uita la ce e scris in actuala strategie de dezvoltare durabila a Romaniei, ne va cuprinde subit sentimentul inutilitatii, un gust de rumegus ne va inunda lectura si ne vom trezi incercand sa punem cap la cap numere de legi, ordonante, hotarari, notificari, in speranta ca se vor potrivi cumva macar cu platitudinile descrise in respectiva "strategie".

Exercitiu inutil, pentru ca nimic din piata reala nu confirma cuvintele acelea, insirate probabil de ganditori luminati, dar vai, neadecvati timpului lor. Si stiti de ce? Tocmai pentru ca aceasta fituica se opreste la orizontul anului 2030 (fara macar a-l explica). Chiar asa se numeste: Orizonturi 2013-2020-2030 (elaborata in 2008).

Stat incompetent duce la Stat hot

Sa "spicuim": "in ceea ce priveste sursele regenerabile de energie, conform pachetului legislativ prezentat de Comisia Europeana la 23 ianuarie 2008, Romania are obligatia sa elaboreze si sa prezinte Comisiei Europene un Plan National de Actiune cu precizarea obiectivelor privind ponderea consumului de energie din surse regenerabile in domeniile transporturilor, electricitatii, incalzirii si racirii, precum si a masurilor care urmeaza sa fie adoptate in vederea atingerii acestor obiective, pana la 31 martie 2010.

In conditiile in care obiectivul tinta pe ansamblul Uniunii Europene este ca 20% din totalul consumului de energie sa provina din surse regenerabile in anul 2020, noile obiective pentru Romania in perioada 2012-2020 se vor conforma tintelor asumate in procesul de distribuire a responsabilitatilor statelor membre UE.

La nivelul anului 2010, ponderea resurselor regenerabile va reprezenta in Romania circa 11% din consumul total de resurse primare de energie, urmand sa ajunga la 11,2% in 2015."

Pare similar cu realitatea curenta? Aparent si doar in teorie!

Planul acela de masuri pomenit acolo s-a lungit pana pe la inceputul lui 2012, timp in care potentialii investitori in sectorul energiei regenerabile au asteptat.

Romania este singura tara din Europa care nu a avut reglementata piata regenerabilelor timp de cel putin doi ani la modul in care regulile impuse de regulator sa fie clare si oamenii sa-si poata face calcule de afaceri.

Romania a pierdut in acea perioada fonduri europene de sute de milioane de euro (optimist) din aceasta cauza, pentru ca nimeni nu poate face un plan de afaceri bazat pe supozitii (rectae schema de finantare pentru regenerabile). Sute, daca nu mii de proiecte rentabile au fost aruncate la cos sau blocate chiar dupa ce au fost acceptate la finantare din fonduri europene, lasand gauri adanci in buzunarele dezvoltatorilor si ale investitorilor.

Pe buna dreptate, erau doar niste calcule bazate pe bunul simt al consultantilor de afaceri, dar nesustinute de o legislatie adecvata, care intarzia nepermis.

In tot acest timp, diversi ministri explicau ce si cum cu potentialul. Vosganian ne explica despre nu stiu cate reactoare nucleare in Dobrogea. Foarte bine!

Dar cand s-au dat licentele de investitie in eoliene, nu a fost nimeni sa observe ca nu exista retea sa preia 4000 MWh instalati, cat insumau cererile de licente.

Nu a fost nimeni la Finante sa observe ca se apropie un varf de plata pentru Romania in 2014 si schema nu e sustenabila, nici Boc, nici "scurtul" Ungureanu, nici macar cel mai bun prim-ministru posibil, domnul Basescu. Nu l-am auzit pe Ponta venind in Parlament sa spuna ca are de gand sa fie prim-ministru si sa explice de ce nu e buna reglementarea pe care toti au votat-o veseli. Nu!

Au mers toti inainte, mandri de importanta deciziilor lor, au alergat apoi dupa chisca armonizarii masurilor pe care le decisesera, si-au aruncat pisica nu numai in gradina celuilalt, dar si-au dat si in cap cu ea, cu mana libera tinandu-se de nas, sa nu le puta guvernarea anterioara!

Asta incepand chiar cu guvernarea lui Tariceanu "liberalul", ajuns acum al doilea om in stat, in tara pe care cred ca a impins-o in prapastie prin politici aberante de cheltuire a banului public. Toate acestea sustinut fiind timp de aproape doi ani de PSD, cel care acum l-a reciclat ca sa se duca mai departe mareata lucrare a USL (care se rezuma de fapt la "jos Basescu").

Cand in final a aparut legea regenerabilelor, dupa 2 ani de intarziere cel putin, lalaita extrem pe timpul lui Boc, cel care se lauda ca a stopat dezastrul economic (cu partiala corectitudine, as spune), dar nu a facut nimic pentru a relansa sansele de reluare a cresterii economice, investitorii au rasuflat usurati.

Riscasera sa construiasca si parea ca va fi in regula, doar primisera asigurari de peste tot, inclusiv UE. Dar a aparut Ponta ca prim-ministru si in doar doua luni a ras toata structura, prin mult hulita ordonanta pe care acum nu stie cum sa o ascunda ori justifice legal, de furia indreptatita a investitorilor, care isi vad ruinate planurile facute chiar pe promisiunile anterioare, ale unui stat al carui cuvant valoreaza fix cat o ceapa degerata.

Ping-pong cu pisica moarta

Mai puneti la socoteala, deasupra acestui trist adevar, ca intre timp chiar Germania, motorul falimentarei deja Europe "unite", s-a sucit, pentru ca acum oameni din anturajul cancelarului doresc musai mai multa energie nucleara decat energie regenerabila.

Nu si-a pus nimeni problema ca raspunsul corect este intotdeauna o combinatie adecvata de solutii, nu o miscare browniana. Mingile de ping-pong nu creeaza directii de progres. E drept ca pot fi amuzante, cu conditia sa nu te simti chiar tu una dintre ele.

Certurile TV pe tema energiei nici macar nu trebuie demontate in detaliu. Sunt expresia pisicii moarte demult, transformata in minge de ping-pong. La fiecare tur, din ce in ce mai multe esente urat mirositoare se raspandesc in aer. Este aerul pe care noi suntem obligati sa il respiram zi de zi.

Strategie de dezvoltare durabila, in Romania? Glumiti! Data viitoare vom analiza si care e realitatea in ce priveste aceasta "subventie", asa cum este vazuta problema certificatelor verzi, uitand de masivele subventii ascunse primite de industria energiei fosile, si de unde vine in mod real cresterea pretului la energie.

Deocamdata avem o clasa politica incapabila sa calculeze distanta pana la prima reglementare care o va infirma pe cea curenta, desi aceasta se masoara in zile sau luni!

Investitor privat, bine ai venit in tara care in loc sa fie "a tuturor posibilitatilor" este doar cea unde "totul este posibil"!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Augustin Ofiteru, #certificate verzi, #Ofiteru energie regenerabila, #Augustin Ofiteru Noua Republica , #energie regenerabila