Miza de la Rio de Janeiro: Soarta planetei noastre

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 18:34
3798 citiri
Miza de la Rio de Janeiro: Soarta planetei noastre
Foto: Arhiva

Avem sansa sa traim, in zilele ce urmeaza, un eveniment istoric: summitul Rio +20, cu participarea a 135 sefi de stat si de guvern, plus alte 50.000 persoane, indeosebi oameni de afaceri, reprezentanti ai ONG, ai presei si altii.

Scopul nobil al evenimentului, programat in acest an la Rio de Janeiro, priveste masuri urgente si indispensabile pentru salvarea mediului, amenintat de poluare, de distrugerea vegetatiei si de nimicirea faunei, fiind periclitata chiar fiinta umana, noteaza Project Syndicate.

Pentru a inlatura asemenea primejdii, se vor intruni, la Rio, cei 135 conducatori de care vorbeam, fiecare pregatit cu planuri si proiecte.

Planeta, insa, este numai una, ea are un singur ocean planetar care trebuie ocrotit de toti, o aceeasi atmosfera amenintata din toate directiile, acelasi efect de sera universal, acelasi strat de ozon, aceeasi fauna si flora raspandite pe toate continentele.

Intru salvarea planetei, 135 reprezentanti din tot atatea state au multe viziuni proprii, planuri si proiecte. Ambitia multora este sa aiba solutii proprii, interese proprii si sa exceleze cu propria dorinta de a se afirma cat mai mult, facand cat se poate mai putin.

Schimbarea si cosmeticizarea

Din pacate, in locul consensului general se prevede de pe acum ca intalnirea va fi dominata de mici interese locale ale grupurilor de participanti. O retorica admirabila ascunde dezinteresul pentru o dezvoltare in consens si, in locul a ceea ce s-a dorit sa fie o "finantare inteligenta", sa intervina abordarea de tip business a fiecarui grupulet in parte.

Schimbarea structurala devine, astfel, o simpla cosmeticizare, incapabila sa elimine saracia, inegalitatea exacerbanta si punerea in valoare a inepuizabilului tezaur de energie verde sau imensa forta de munca nevalorificata.

In mod ciudat, exista negociatori climatici globali, dar ei nu au nici mandat, nici competenta necesara pentru a crea consensul intre state, fara care nu poate fi vorba de transformari structurale.

Exista Organizatia Mondiala a Comertului care ar trebui sa supravegheze antagonismul strategiilor economice si industriale, eliminand orice piedica aflata in calea dezvoltarii energiilor neconventionale. OMC sta pasiva in fata factorilor pe care chiar ea este chemata sa-i activeze.

In momentul de fata, programul structural se coaguleaza mai mult in jurul pricipalilor factori politici aflati in joc, decat in jurul organizatiilor internationale anume create pentru aceasta.

Strategie, sperante si fonduri

China a alocat deja subventii masive intr-un cadru international de tehnologie curata, Europa face investitii remarcabile pentru reducerea gradului de poluare in transporturi, iar SUA a lansat un vast program de securitatate energetica interna, prin folosirea gazului din sisturi.

In acelasi context, unele tari slab dezvoltate vor sa-si asigure din timp un loc convenabil in ordinea economiei globale de maine si actioneaza unilateral, indeosebi prin folosirea energiilor regenerabile.

Faptul este demn de lauda, dar strategiile individuale nu sunt decat un prim pas in cautarea parghiilor prin care actiunile unilaterale ale statelor pot capata caracter de strategie, in cadrul unei coalitii internationale, in care isi pun sperantele cei ce privesc spre Rio +20.

Fireste, potentatii se intalnesc la Rio nu numai pentru un schimb de idei. In afara ideilor, in mana lor sunt fondurile, iar acestea arata ca problema este, totusi, pe maini bune.

In urmatorul deceniu, alocatiile dirijate central vor creste de la actualele 3-4.000 miliarde la 10.000 de miliarde de dolari, la care se mai adauga 3-4.000 de miliarde de dolari in bunuri si servicii alocate local. Numai China va creste nivelul de investitii directe, in urmatorul deceniu, cu peste 1.000 de miliarde.

Cifrele arata ca factorii care se vor reuni la Rio au pregatit fonduri, programe si intentii ca sa asigure viitorul verde de care are nevoie planeta. A ramas, insa, nevoia de a infrange individualismul acelor state care se integreaza greu in programele globale - in general, de teama sa nu fie trase pe sfoara.

Dar nimeni nu te trage pe sfoara mai rau decat tu insuti, atunci cand ti se pare ca toti ceilalti te pacalesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#summit Rio 20, #summit mediu Rio, #proiecte investitii regenerabile Rio , #energie regenerabila